خواص اسفناج | مضرات اسفناج
به نام خدا، دوستان و همراهان نازنینم سلاام ، خوش آمدید به مجله ی خانوادگی زرین بانو، در بخش سلامت زرین بانو با معرفی گیاه پر خاصیت اسفناج و خواص دارویی اون و همچنین باید ها و نباید های مصرف اسفناج در خدمتونیم. دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشیدتا این گیاه شگفت انگیز رو بیشتر بشناسید.
اسفناج چیست؟
اسفناج با نام علمی : Spinacia oleracea یک نوع گیاه یک ساله با ساق و برگ لطیف به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پهن و نرم مثلثی شکل و به رنگ سبز می باشد .
اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوائل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت . بطوریکه در تاریخ نوشته شده است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا کشت می شده است و امروزه به دلیل ارزش غذایی وخواص فراوان آن در سراسر دنیا کشت و مورد استفاده قرار می گیرد. چین بزرگ ترین تولید کننده اسفناج در جهان است
26 مارس روز جهانی اسفناج نامیده شده است!
◾️ارزش غذایی اسفناج در هر 100 گرم
کالری | 23 کیلوکالری |
فیبر | 2.2 گرم |
پروتئین | 2.9 گرم |
قند | 0.4 گرم |
کربوهیدرات | 3.6 گرم |
چربی | 0.4 گرم |
همچنین سرشار از ویتامین های A ,B1,B2, B3 ,B6,c,K پتاسیم ،کلسیم ،منیزیم ،روی ، ، آنتیاکسیدانهای مختلف، لوتئین، زآگزانتین، فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین است.
اسفناج دو برابر دیگر سبزیجات فیبر دارد. یک پیمانه اسفناج حدود ۲۰ درصد فیبر دارد که مانع یبوست است و به هضم غذا کمک میکند. فیبر موجود در این سبزی، قند خون را پایین نگه داشته و با ایجاد حس سیری میتواند مانع از پرخوری شود. ویتامین C و E، بتاکاروتن، منگنز، روی و سلنیوم موجود در اسفناج همگی از آنتیاکسیدانهای قوی برای مقابله با پوکی استخوان، گرفتگی رگها و فشار خون بالاست. این سبزی پرخاصیت سرشار از ویتامینهای مختلف از جمله A، K، D و E بوده و حاوی مواد معدنی خوبی نیز هست.
✔️اسفناج طبیعتی سرد و تر دارد .اسفناج را هم می توان به صورت خام به عنوان سبزی خوردن و سالاد میل کرد و هم به صورت پخته درانواع غذاهایی مثل آش ،سوپ ،خوراک اسفناج ،پلو ،کیک اسفناج (فقط باید در زمان پخت زیادی پخته نشود تا ارزش غذایی آن حفظ شود.)
خواص اسفناج
در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص اسفناج این گیاه پر خاصیت آورده می شود.
1-درمان یبوست
اسفناج سرشار از فیبر بوده و ملین است .فیبر حرکات روده را بهبود بخشیده و از یبوست جلوگیری می کند. همچنین ، اسفناج از سبزیجات راحت هضم است که به سرعت جذب بدن می شود و به پیشگیری و درمان نفخ و یبوست کمک می کند.
2-درمان کم خونی
مصرف منظم اسفناج به دلیل آهن موجود در آن از بروز بیماری کم خونی جلوگیری می کند. توصیه می شود زنان در دوران قاعدگی که خون زیادی از دست می دهند.حتما اسفناج را در رژیم غذایی خود بگنجانند. همچنین برای رشد کودکان و نوجوانان نیز بسیار مفید است.
گفتنی است اسفناج به دلیل آهن موجود در آن و همچنین پروتءینی که دارد می تواند جایگزین خوبی برای گوشت قرمز محسوب شود. بنابراین اسفناج بهترین ماده ی غذایی برای افراد گیاه خار و افرادی است که به هر دلیلی نمی توانند از گوشت قرمز استفاده کنند.
3-تقویت سیستم ایمنی بدن
انواع آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین c ویتامین A موجود در اسفناج باعث تقویت سیستم دفاعی بدن شده و از بروز انواع عفونت ها و آنفلوانزا و سرما خوردگی جلوگیری می کند.
4-کاهش کلسترول و سلامت قلب
فیبر محلول موجود در اسفناج میزان کلسترول خون را تنظیم کرده و به دفع سموم بدن کمک می کند. همچنین اسید فولیک زیاد اسفناج موجب کاهش سطح هموسیستئین می شود که به طور مستقیم خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد.
5-تنظیم فشار خون
ویتامین C ، پتاسیم ،منیزیم و اسید فولیک موجود در اسفناج نیز نقش مهمی در کاهش فشار خون بالا ایفا می کنند و باعث تنظیم فشار خون می شود.
6-مناسب برای افراد دیابتی
آلفا لیپوئیک موجود در اسفناج به کاهش سطح گلوکز خون کمک می کند. همچنین مقدار فیبر بالا در اسفناج به حفظ سطح قند خون کمک می کند.
7-ضد سرطان
اسفناج به دلیل داشتن ماده ای به نام کلروفیل خاصیت ضد سرطانی دارد. همچنین ویتامین Aموجود در اسفناج از سرطان ریه جلوگیری می کند. تحقیقات نشان می دهد اسفناج از بروز سرطان پروستات درمردان و سرطان سینه و تخمدان در زنان جلوگیری می کند.
8-استحکام استخوان ها
ویتامین K موجود در اسفناج سرعت جذب کلسیم را بالا برده و باعث تقویت استخوان ها می شود.واز بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند. همچنین آرترز و ورم مفاصل را نیز درمان می کند. گفتنی است اسفناج باعث تقویت ماهیچه ها نیز می شود.
9-کاهش وزن
اسفناج به دلیل مقدار فیبر بالایی که دارد باعث ایجاد حس سیری شده و از پرخوری جلوگیری می کند.از این رو می تواند باعث کاهش وزن شده و لاغری و تناسب اندام را برای شما به ارمغان آورد.
10- سلامت چشم
اسفناج به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای مثل لوتئین و زآگزانتین، خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهد. همچنین کاروتنوئید های موجود در اسفناج برای سلامت چشم بسیار مفید است. لوتئین موجود در اسفناج باعث بهبود عملکرد چشم و جلوگیری از تحلیل شبکیه میشود.
توصیه می شود افرادی که وقت زیادی را در مقابل کامپیوتر یا لپ تاپ سپری میکنند خوردن اسفناج را فراموش نکنند.
10-تقویت دستگاه گوارش
اسفناج به دلیل فیبر بالایی که دارد باعث تنظیم فعالیت های دستگاه گوارش شده ،از نفخ جلوگیری میکند.به راحتی هضم می شود.همچنین به دلیل خواص ضد التهابی که دارد زخم معده را درمان و از بروز آن جلوگیری می کند. و از برگشت اسید معده جلوگیری می کند.
بنابراین مصرف اسفناج برای افرادی که دچار ریفلکس معده هستند و معدهشان دچار سوزش و ترشیدگی میشود. بسیار مناسب است.
◾️اسفناج و زنان باردار
مصرف منظم اسفناج برای زنان باردار بسیار مفید است.
◀️یبوست دوران بارداری را درمان می کند.
◀️نیاز به آهن در دوران بارداری را تامین می کند.
◀️برای رشد جنین بسیار مفید است. فولات و میزان اسید فولیک بالای آن به کاهش خطرات مربوط به شکاف کامی جنین کمک می کند.همچنین ویتامین A موجود در اسفناج برای رشد شش جنین مفید است.
◀️باعث تقویت سیستم دفاعی بدن در این دوران حساس می شود.
هچنین فیتو استروژن های موجود در اسفناج باعث تقویت پستان و افزایش شیر مادر در دوران شیردهی می شود. بنابراین توصیه می شود خانم های باردار حتما اسفناج را چه به صورت خام و چه به صورت مصرف در غذاها در رژیم غذایی خود بگنجانند.
◾️اسفناج و پوست
ویتامین C و ویتامین Aموجود در اسفناج باعث از بین رفتن سلول های مرده ی پوست شده و پوستی جوان ،شاداب ،مرطوب و بدون چین و چروک را برای شما به ارمغان می آورد.
◀️ضد آفتاب طبیعی :و
یتامین Bموجود در اسفناج مانند یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و از پوست در برابر اشعه مضر نور خورشید محافظت می کند.
◀️شفاف شدن پوست :
ویتامین K و فولات موجود در اسفناج باعث از بین بردن لکه های پوستی و روشن تر شدن پوست صورت می شود.
◀️درمان آکنه و جوش :
نوشیدن آب اسفناج برای رفع جوش و آکنه بسیار مفید است ،همچنین برای از بین بردن آکنه و جوش می توانید از اسفناج به صورت موضعی و به شکل ماسک هم استفاده کرد.
✔️ماسک اسفناج:
آب اسفناج را به صورت ماسک روی پوست صوت بمالید و پس از گذشت ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.
برای آشنایی با ماسک های طبیعی صورت به لینک مقابل مراجعه نمایید : بهترین ماسک های گیاهی صورت
◾️اسفناج و مو
ویتامین های C و A موجود در اسفناج باعث تنظیم چربی پوست مو می شود. همچنین آهن موجود در اسفناج از ریزش مو جلوگیری کرده وباعث میشود.موهایی پر پشت و سالم داشته باشید.
❌هشدار هایی در مصرف اسفناج
◀️اسفناج با تمام خواص و فوایدی که دارد اگر بیش از اندازه مصرف شود ممکن است مشکلاتی را برای بدن به همراه داشته باشد. لذا در مصرف آن اعتدال را رعایت کرده و زیاده روی نکنید.
◀️اسفناج حاوی مقادیر بالایی اگزالات است بنابراین افرادی که سنگ کلیه و سنگ مثانه دارند حتما قبل از مصرف اسفناج با پزشک خود مشورت کنند.
◀️ مقادیر بالای ویتامین K موجود در اسفناج ممکن است با داروی وارفارین تداخل ایجاد کند.
◀️افرادی که سرد مزاج هستند در مصرف اسفناج احتیاط کنند.
◀️افرادی که دچار اسهال هستند نباید اسفناج مصرف کنند.بیماری را تشدید می کند.
امیدوارم اطلاعات مفیدی رو کسب کرده باشید و با قرار دادن اسفناج در رژیم غذایی خانواده از فواید آن بهرمند شوید.
✔️مطالب ارائه شده برگرفته از مقالات علمی است لذا توصیه پزشکی محسوب نمی شود.
سلامت وتندرست باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی برای تمام بانوان ایران زمین
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹