بادرنجبویه چیست ؟ | خواص عرق بادرنجبویه

به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی سایت زرین بانو سلاااام😍 امروز در بخش سلامت زرین بانو با معرفی گیاه دارویی بادرنجبویه ، عرق بادرنجبویه و خواص درمانی اون در خدمتونیم. دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشید تا این گیاه رو بیشتر بشناسید.

بادرنجبویه چیست؟

بادْرَنجبویه یا بادَرشبی با نام علمی Dracocephalum نام یک سرده از تیره نعناعیان است. ساقه‌های گیاهان این سرده راست و چهارگوش بوده و پوشیده از کرک است. از کنار برگ‌هایش، گل‌هایی با کاسبرگ‌های رنگی می‌روید که در وهله اول زرد کم رنگ است، سپس به سفید و در نهایت به بنفش تبدیل می‌شود. می‌توان گفت تمام گیاه، عطر لیموی تندی از خود ساطع می‌کند.

بادرنجبویه برخلاف نوشته ی مقاله های دیگر گیاهی است یک ساله، در فصل بهار کشت می شود و بین ماه‌های تیر و مرداد گل می‌دهد. رویشگاه اصلی این گیاه قسمت وسیعی از شرق مدیترانه است.ولی در اروپا و آسیا نیز کشت می شود و در ایران نیز در کنار مجاری آب ها و مناطق اطراف تهران، در شمال ایران در رشت و اطراف آن ، رودبار و در آذربایجان و مناطق شرقی ایران و استان های غربی می روید.

خواص بادرنجبویه

امروزه به منظور بهره‌برداری‌های تزیینی و طبی و تولید عسل، این گیاه را در باغ‌ها و مزارع کشت می‌کنند.

بادرنجبویه در طب سنتی جایگاه بسیار بالایی برخوردار است . طبیعتی گرم و خشک دارد و علاوه بر عرق بادرنجبویه که از آن می گیرند . برگ های آن را خشک کرده و از آن دمنوش تهیه می کنند.همچنین روغن بادرنجبویه و اسانس بادرنجبویه از دیگر فراورده های آن می باشد.

از قدیم الایام بادرنجبویه را برای سلامت قلب و بهبود خلق و خلو استفاده می کردند. در این جا تعدادی از مهم ترین خواص بادرنجبویه ای گیاه خوش عطر آورده می شود.

◾️خواص دارویی بادرنجبویه

1-درمان اضطراب و افسردگی :

یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین خواص بادرنجبویه کاهش اضطراب و افسردگی و همچنین خاصیت آرام بخشی آن است. همچنین بادرنجبویه نشاط آور بوده و خلق و خو را بهبود می بخشد.

2-افزایش تمرکز و حافظه

بادرنجبویه می تواند به افزایش تمرکز و بالا بردن حافظه کمک کند. بنابراین ممکن است به درمان بیماری‌هایی مانند آلزایمر و زوال عقل، که با ناتوانی در به یاد آوردن و مشکل در یادگیری همراه هستند کمک کند.

3-بهبود خواب

بادرنجبویه در بهبود کیفیت خواب، کاهش علائم بی‌خوابی و اختلالات خواب به‌ویژه در دوران یائسگی بسیار مؤثر است.همچنین بادرنجبویه با ایجاد آرامش عضلانی و رفع گرفتگی آن ها به داشتن خواب راحت کمک می کند.

توصیه : چای بادرنجبویه یک جایگزین عالی قبل از خواب برای آرام کردن اعصاب و داشتن خوابی آرام و راحت در تمام طول شب است.

4-سلامت قلب:

یکی از مهم ترین خواص بادرنجبویه محافظت از قلب است. تحقیقات نشان می دهد بادرنجبویه تپش قلبی را که ناشی از مشکلات عصبی و روحی و روانی باشد را درمان می کند. بنابراین برای سلامت قلب خود عرق بادرنجبویه بنوشید.

5-افزایش فشار خون :

بادرنجبویه فشار خون را بالا برده و تنظیم می کند. بنابراین افرادی که دچار افت فشار خون هستند.مصرف بادرنجبویه می تواند مفید باشد.

خواص بادرنجبویه

6-ضد ویروس و قارچ است.

بادرنجبویه ویژگی‌ ضد باکتریایی دارد و می‌تواند از بدن در برابر باکتری‌های عفونی محافظت کند. از روغن بادرنجبویه برای درمان عفونت‌های قارچی از جمله عفونت قارچی واژن استفاده می شود. همچنین بادرنجبویه به دلیل خاصیت ضدویروسی‌ و ترکیبات آنتی‌اکسیدانش مانند تانِن‌ها و پلی‌فنل‌ها برای درمان تبخال مفید است. و می‌توان روغن بادرنجبویه یا اسانس بادرنجبویه را به‌شکل موضعی برای درمان ویروس تبخال به‌کار برد.

7-ضد سرطان

بادرنجبویه به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد خاصیت ضد سرطانی دارد و باعث مرگ سلول های سرطانی می شود و رادیکال های آزاد را پاکسازی می کند. گفتی است بادرنجبویه بر روی سلول های سرطانی کبد،پستان ،خون تاثیر دارد. روغن بادرنجبویه علاوه‌بر خواص آنتی‌اکسیدانی، ضد التهاب نیز هست. این گیاه با کاهش التهابات مزمن، از بدن در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند و درد را کاهش می‌دهد.

8-تیروئید پر کار را تنظیم می کند.

تحقیقات نشان می دهد عصاره‌ی بادرنجبویه برای تنظیم پرکاری تیروئید مفید است. این گیاه از اتصال برخی ترکیبات که سبب فعالیت بیش‌ازحد تیروئید می‌شوند به گیرنده‌های تیروئید (به‌ویژه در بیماران مبتلا به گواتر) جلوگیری می‌کند.

8-سلامت دستگاه گوارش

بادرنجبویه به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد مانند نعناع برای دستگاه گوارش بسیار مفید است .و می تواند مشکلات دستگاه گوارش از جمله ناراحتی های معده و یبوست را درمان کند.

9-درد های پیش از قاعدگی را درمان می کند.

بادرنجبویه به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد دردی که دارد می تواند درد های دوران قاعدگی را تسکین دهد.

✔️مهمترین فراورده ی بادرنجبویه عرق بادرنجبویه است.

◾️عرق بادرنجبویه

عرق بادرنجبویه هم به صورت سنتی در خانه ها توسط دستگاه عرق گیر که به آن نی می گویند استخراج می شود و هم به صورت صنعتی در کارخانه جات و کارگاه های عرق گیری با دستگاه های مخصوص استخراج می شود .

عرق گیری سنتی به این صورت است که دیگ بزرگی را انتخاب می کنند ،گیاه بادرنجبویه را شسته و به اندازه های کوچک می بندند و داخل دیگ می چینند.سپس یک چهارم دیگ را آب پر می کنند.و دستگاه نی را روی دیگ نصب می کنند. نی یا همان دستگاه تقطیر تبدیل مایع به بخار می باشد بدین معنا که پس از جوش آمدن مخلوط آب و گیاه بخار حاصله توسط قسمت کندانسور دستگاه سرد شده و تبدیل به مایع که همان عرق می باشد ، میگردد.

◾️چند نکته ی مهم در عرق گیری

✔️عرق گیری حتما باید توسط فرد کاربلد و حرفه ای انجام شود.و عرقی که به دست می آید باید بیشترین میزان خالصی را داشته باشد.

اگر عرق بادرنجبویه خالص نباشد و آب زیادی داشته باشد عطر و طعم تندی نخواهد داشت و بعد از گذشت چند ماه خاصیت خود را از دست خواهد داد. بنابراین بهترین عرق ،عرقی است که عطری تند و طعمی تلخ داشته باشد.در این صورت می تواند به مدت 2-3 سال نگهداری کرد.

✔️عرق گیری باید کاملا بهداشتی صورت بگیرد.و ظروفی که عرق داخل آن ریخته می شود کاملا خشک و تمیز باشد.

اگر بهداشت رعایت نشود.عرق بعد از مدتی خراب میشود.

✔️حتما عرق باید در بطری های شیشه ای یا پلاستیکی تمیز و با درب محکم و بسته نگهداری شود.

✔️عرق بادرنجبویه باید در جای خشک و خنک نگهداری شود.

◾️میزان مصرف فرآورده های بادرنجبویه

✔️برای برخورداری از خواص درمانی بادرنجبویه عرق بادرنجبویه را می توانید روزانه 2 لیوان یک لیوان صبح و یک لیوان شب قبل از خواب میل کنید. حتما عرق را با آب رقیق کنید.

✔️همچنین می توانید چند قاشق برگ خشک بادرنجبویه را با چای سیاه مخلوط کرده و دم کنید.

خواص بادرنجبویه

چای بادرنجبویه را نیز بیش از 2-3 فنجان در روز میل نکنید.

🌟جالب است بدانید در منطقه ی آذربایجان گیاه بادرنجبویه از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است. و بادرنجبویه به شکل وسیعی کشت می شود.و زنان خانه دار بادرنجبویه را تهیه کرده و در منزل به شکل سنتی عرق گیری می کنند و از عرق بادرنجبویه شربت تهیه کرده و در مراسمات مختلف مانند عید نوروز و عروسی ها از مهمان ها با شربت بادرنجبویه پذیرایی می کنند.

می توان گفت آذربایجانی ها به دلیل عطر و طعم بی نظیر آن علاقه ی خاصی به شربت بادرنجبویه دارند.

◾️طرز تهیه دمنوش بادرنجبویه

برای تهیه ی دمنوش بادرنجبویه یک قاشق غذاخوری سرخالی برگ بادرنجبویه را داخل یک قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد روی آن بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای شیرین کردن آن می توانید از عسل ، نبات یا شکر استفاده کنید.

خواص بادرنجبویه

❌هشدار هایی در مصرف بادرنجبویه

1-بادرنجبویه با تمام خواصی که دارد اگر بیش از اندازه مصرف شود.ممکن است مشکلاتی برای برای سلامتی انسان در پی داشته باشد. بنابراین در مصرف آن اعتدال را رعایت کرده و زیاده روی نکنید.

2-افرادی که دچار بیماری کم کاری تیروئید هستند و داروهای تیروئید مصرف می کنند نباید از بادرنجبویه مصرف کنند.با این حال مشورت با پزشک مربوطه توصیه می شود.

3-زنان باردار حتما با مشورت پزشک مصرف نمایند.

4- افرادی که دچار گلوکوم یا همان آب سیاه هستند نیز نباید از بادرنجبویه استفاده کنند چون امکان دارد فشار چشمشان بالا رفته و مشکلشان بدتر شود.

5- آقایانی که دچار ورم در پروستات هستند نیز باید از مصرف این گیاه خودداری کنند.

6-افرادی که فشار خون بالایی دارند هرگز نباید بادرنجبویه مصرف کنند.

7-افرادی که مزاج گرمی دارند در مصرف بادرنجبویه احتیاط کنند.

8-بادرنجبویه می تواند با داروهای ضد اضطراب و افسردگی تداخل دارویی ایجاد کند از این رو قبل از مصرف حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

9-در صورت بروز هرگونه حساسیت مصرف بادرنجبویه را قطع کنید.

خواص بادرنجبویه

کلام آخر :

یک تصور غلط در بین عوام وجود دارد که هر آن چیزی که گیاهی است هیچ ضرری ندارد و هر چقدر که بخواهیم می توانیم مصرف کنیم. در حالی که این باور کاملا اشتباه است و بیشتر داروهایی شیمیایی از همین گیاهان تولید میشوند.

بیایید مطالعه کنیم

آگاهی های عمومی خود را مخصوصا در حوزه ی سلامت و مواد غذایی بالا ببریم.تا تنی سالم ،خانواده ای سالم و در نتیجه جامعه ای سلامت داشته باشیم و همین طور به نسخه های که مردم کوچه بازار برایمان می پیچند توجه نکنیم .و در صورت نیاز حتما از پزشک متخصص و مشاوران طب سنتی و گیاهان دارویی کمک بگیریم.

سلامت و تندرست باشید.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی برای تمام بانوان ایران زمین

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲ نظرات
  1. ملیحه اینانلو می گوید

    سلام من مطالب شما را در مورد محدودیت مصرف گیاه بادرنجبویه خواندم عالی بود از شما کمال تشکر رو دارم.

    1. زرین بانو می گوید

      سلام
      ممنون ملیحه جان
      خوشحالیم که از مطالب راضی بودید
      شاد و سلامت باشید …