4 مزاج معروف | راه های تشخیص مزاج

به نام خدا ،مخاطبان گرامی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلاااام ،  یکی از مباحث بسیاری مهمی که در طب سنتی مطرح می شود.بحث مزاج و طبیعت افراد است. شما چه اطلاعاتی در این حوزه دارید؟ آیا از مزاج خود با خبرید؟ آیا می دانید با شناخت مزاج و طبیعت خود می توانید مواد غذایی که مناسب مزاج شماست انتخاب و مصرف کنید؟ برای کسب اطلاعات بیشتر دعوت می کنم این مقاله را مطالعه فرمایید.

معرفی انواع مزاج ها

مزاج چیست؟

مزاج ترکیب عناصر چهارگانه طبیعت (باد، آب، آتش، خاک) در بدن است. دو پزشک معروف جهان ابوعلی سینا و جالینوس بر این باور بودند که جهان از این چهار رکن اصلی و غیرقابل تجزیه تشکیل شده است.

آتش: مزاج گرم
خاک: مزاج سرد
آب: مزاج تر
باد: مزاج خشک

خاک عنصری سرد و خشک، آب عنصری سرد و تر، هوا عنصری گرم و تر و آتش عنصری: گرم و خشک است. آب و خاک دو عنصر زمینی هستند و اگر بر بدن انسان غلبه کنند فرد را زمین گیر خواهند کرد، اما ترکیب این دو عنصر با دو عنصر آتش و هوا شما را از سنگینی بدن نجات خواهد داد. اصلاح و ایجاد تعادل بین مزاج ها نیز به این دلیل حائز اهمیت می باشد.

مزاج در انسان به دو شکل پدید می آید: ژنتیکی و سرشتی(جبلی یا اولیه) که مزاج پایه و مادرزادی است. هر انسانی با یک مزاج پایه به دنیا می آید و دومی مزاج اکتسابی(عارضی یا ثانویه) است به این معنی که مزاج پایه و مادرزادی هر فرد می تواند تحت تاثیر عوامل محیطی، سبک زندگی، تغذیه و سایر شرایط زندگی تا اندازه ای تغییر کند.

زمانیکه مقادیر این عناصر متضاد در بدن در ترکیب برابر باشند مزاج حاصل به اعتدال خواهد رسید، در غیر این صورت عدم تعادل بین این مزاج ها موجب ایجاد برخی مشکلات و بیماری ها جسمی و روانی در بدن شما خواهد شد.

معرفی مزاج ها

به طور کلی چهار مزاج (خلط ، طبع) اصلی وجود دارد:

صفرا (گرم و خشک)
دم (گرم و تر)
سودا (سرد و خشک)
بلغم (سرد و تر)

مزاج مردان نسبت به زنان گرم تر و خشک تر است، در حالیکه زنان بیشتر به سردی و تری تمایل دارند.

معمولا مزاج دموی در کودکان، صفراوی در جوانان، سوداوی در میانسالان و بلغمی در دوران پیری رایج تر هستند.

فصل ها نیز دارای طبع خاص خود هستند. فصل بهار گرم و تر است. در این فصل ممکن است افراد دارای مزاج گرم و تر دچار مشکلات جسمی شوند. فصل تابستان گرم و خشک و هم مزاج صفرا است که تشنگی از علائم آن است.

جوانان که مزاج گرم و خشک تری دارند در تابستان ممکن است دچار مشکل شوند. فصل پاییز سرد و خشک است و به مزاج سودا نزدیک تر است. میانسالان یا افراد دارای مزاج سرد و خشک در این فصل دچار مشکلاتی مثل افسردگی، اگزما، بواسیر و می شوند و در نهایت فصل زمستان سرد و تراست و به مزاج بلغم نزدیک تر است.افراد پیر یا دارای مزاج سرد و تر به بیماری های مخصوص این فصل بیشتر مبتلا می شوند.

منظور از خلط چیست ؟

در واقع زمانی که از بلغم و سودا و … حرف میزنیم، منظورمان خلط بلغم، سودا و … است.

خلط جسم روان و مرطوبی است که درنتیجه تغییرات انجام شده روی غذا در بدن پدید می آید و محل تولید این خلط ها در کبد می باشد. خلط ها تشکیل دهنده اعضا و اندام های بدن و همچنین تغذیه کننده آنها می باشند. خلط ها به طور کلی شامل دم (خون)، سودا، بلغم و صفرا هستند.

بهترین خلط، خلط دم یا دموی است

بهترین خلط، خلط دم یا دموی است، یعنی خلط خون گرم، سالم و عاری از بیماری است، بنابراین اگر اگر دموی هستید مراقب خون تان باشید. نقش خلط دم حرارت بخشی به بدن، تغذیه بافت ها، رشد و نمو و تامین انرژی بدن است. خلط صفرا داغ، آتشین و بدون رطوبت است، زردابه خون و کبد به کیسه صفرا منتقل می شود و فقط جهت دفع مدفوع به اثنی عشر سرازیر می شود.

خلط صفرا موجب رقیق شدن خون و نفوذ آن در مویرگها و مجاری ظریف و تنگ می شود، علاوه بر این صفرا موجبات تحریک دستگاه گوارش و احساس دفع را فراهم می آورد، پس اگر صفراوی هستید مراقب کیسه صفرا و کبد خود باشید.

خلط بعدی بلغم است، سرد و مرطوب و بی روح، جایگاه آن اغلب معده و روده کوچک است. لزج، کثیف و از جنس سفیده تخم مرغ است. بلغم خلطی است که کم حرارت دیده، خام بوده و قابلیت تبدیل به خون را دارد و نقش آن تغذیه و تسهیل حرکات مفاصل و جلوگیری از خشکی اعضای بدن است. اگر بلغمی هستید مراقب معده و روده خود باشید.

خلط چهارم سودا است، سرد و خشک، بی روح و دل مرده، همیشه مریض، غمگین و افسرده است، جایگاه ان طحال است. بنابراین اگر سودایی هستید مواظب طحال و کبد خود باشید. خلط سودا در تغذیه برخی اعضا مانند مو و ناخن نقش دارد و با ریزش متعادل به معده باعث تحریک اشتها می گردد.

تشخیص مزاج

راههای تشخیص مزاج

مزاج من چیه ؟

آکاهی از علم مزاج شناسی توجه شما را به این نکته جلب می کند که وقتی درباره خصوصیات بی نظیر یک ماده غذایی و مفید بودن آن برای بدن انسان بحث و مصرف آن توصیه می شود صرفا به این معنی نیست که آن ماده غذایی برای همه افراد مفید می باشد بلکه بسته به نوع مزاج هر فرد مصرف آن ماده غذایی و مخصوصا زیاده روی در مصرف آن می تواند برای برخی افراد مفید و در مقابل برای برخی دیگر مضر هم باشد.

من چه مزاجی دارم؟

شناخت مزاج تان و مصرف مواد غذایی مناسب آن بسیار مهم است، زیرا مزاج شما تاثیر بسزایی بر روی خصوصیات ظاهری و اخلاقی شما دارد، تغذیه و سبک زندگی تاثیر زیادی بر شکل گیری مزاج ها دارد، با ایجاد تغییراتی در تغذیه و سبک زندگی می توان بین مزاج ها تعادل برقرار کرد و از بسیاری از ناراحتی ها و مشکلات ناشی از سنگینی و غلبه یک مزاج بر بدن جلوگیری گرد.

مراجعه به پزشک طب سنتی، پاسخ دادن به سوالات موجود در برخی تست های تشخیص مزاج و توجه به خصوصیات فیزیکی و اخلاقی مربوط به مزاج های مختلف می توانند به شما در تشخیص مزاج غالب بر بدنتان کمک کنند. برخی از این ویژگی های کلی عبارتند از:

رنگ و دمای پوست

افراد سرد مزاج به دلیل گردش ضعیف خون، پوستی سرد، سفید و بی روح دراند. اگر سفید برفی بودند، بلغم و اگر سفید تیره بودند به دلیل سم سیاه سودا سودایی هستند. بر عکس گرم مزاج ها پوستی تیره یا سفید اما سرخ دارند که به دلیل گردش خون بالاست.

عضلات بدن

بلغمی ها اضافه وزن دارن و به دلیل رطوبت بالای بدن، بدنی لق و شل دارند، اما گرم مزاج ها عضلات و چهار ستون محکم و سفتی دارند.

ریزش و رویش مو

گرم مزاج هابه دلیل گردش خون زیاد در پیاز مو، موهای ضخیم با ریزش کم دارند، بر عکس، سرد مزاج ها موهای لخت نازک و ریزش مو دارند.

تغذیه

اگر با خوردن خوراکی هایی مثل ادویه تند ، کشمش ، انبه ، بادام ، پسته ، موز ، بادمجان و جگرسیاه دچار آلرژی و کهیر می شوید احتمالا گرمایی هستید. اگر با نوشیدن نوشیدنی های سرد و خوردن غذاهای سرد دچار ناراحتی های گوارشی و سردرد می شوید احتمالا مجاز شما سرد است.

اجابت مزاج

سرد مزاج ها بسیار دچار یبوست می شوند و مدفوع کم رنگ آنها نشانه صفرای کم در مدفوع است، بنابراین علت یبوست سرد مزاج ها پایین بودن صفرای آنها است.

نکته : هرفرد وقتی متولد می شود دارای یک مزاج سرشتی است و همین مزاج برای او یک حالت طبیعی است، بنابراین اگر کسی مزاج گرم و خشک ، گرم و تر ، سرد و خشک و یا سرد و تر دارد به این معنی نیست که دچار بیماری ناشی از صفرا، دم ، سودا یا بلغم است، بلکه آنچه که باعث بیماری می شود عدم تعادل بین مزاج ها و غلبه ی خلط دموی، صفرا ، سودا و یا بلغم است.

این پست ادامه دارد …

به امید افزایش آگاهی های عمومی در حوزه ی سلامت

یا حق🙋‍♀

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش پزشکی
#سایتی برای تمام بانوان ایران زمین

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.