یائسگی چیست؟ | یائسگی چه علائمی دارد ؟

به نام خدا ، بانوان نازنین سرزمینم سلااام ، خوووبید؟ براتون صحت و سلامتی و تندرستی آرزو می کنم. خوش آمدید به مجله ی خانوادگی زرین بانو ، در بخش زنان و آموزش زندگی زرین بانو قصد داریم در مورد یکی از مهم ترین و طبیعتی ترین دوران زندگی بانوان اطلاعاتی رو خدمتتون ارائه بدیم.

این دوره ی مهم دوران یائسگی است. مطالعه ی این مقاله برای همه ی بانوان گرامی توصیه میشه چرا که حتما یا در این دوران هستید و یا در آینده خواهید بود و بهترهش با آگاهی کامل و کافی وارد این دوران بشید تا بتونید عوارض و مشکلات این دوران رو به حداقل برسونید.

با ما همراه باشید تا یائسگی،علایم و نشانه های یائسگی و راه های تسکین اون و از یائسگی زود هنگام که ممکنه برای هر خانمی پیش میاد اطلاعاتی رو دریافت کنید.

یائسگی چیست

یائسگی چیست؟

یائسگی یک مرحله طبیعی از زندگی زنان است که به علت تغیییرات هورمونی و کاهش برخی هورمون های زنانه مانند استروژن، عادت های ماهانه به طور دایم متوقف می شوند و به دنبال آن زنان توانایی بارداری را از دست می دهند. این مرحله معمولا با برخی علائم و مشکلات همراه هست و تجربه این مشکلات می تواند موجب افسردگی و تغییراتی در روند عادی زندگی زنان شود.

یائسگی معمولا بین سنین 45 تا-55 سالگی اتفاق می افتد، البته وراثت، تغذیه و سبک زندگی نقش بسزایی در تعیین سن یائسگی دارند. نکته فابل توجه این است که یائسگی در برخی خانمها میتواند در سنین جوانی اتفاق بیافتد. در این مقاله به بررسی برخی علائم و نشانه های یائسگی می پردازیم و راهکارهایی برا کنار آمدن با این علائم ارائه می دهیم.

یائسگی چیست

زنان یائسگی را در سه مرحله تجربه می کنند. مرحله اول پیش یائسگی نام دارد و طول این دوره نسبت به دو دوره دیگر طولانی تر است. . پیش یائسگی مرحله ای است که یک زن علائم اولیه ورود به دوره یائسگی را تجربه می کند. از نشانه های معمول این مرحله می توان به گر گرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن اشاره کرد. پیش یائسگی به طور معمول در دهه چهل زندگی زنانشروع می شود اما در مواردی زنان این علائم را سالها قبل از ورود به دوران یائسگی و حتی قبل از چهل سالگی تجربه می کنند.

در مرحله دوم زنان دگیر شایع ترین نشانه این دوران یعنی گرگرفتگی می شوند و در مرحله سوم عادت های ماهیانه خانم ها متوقف می شوند. این مرحله در واقع مرحله اصلی یائسگی می باشد و معمولا یک سال به طول می انجامد. زمانیکه به مدت دوازده ماه متوالی عادت ماهانه نداشته باشید احتمال یائسه شدن شما بسیار زیاد است.

علائم و نشانه های یائسگی

کاهش ترشح استروژن علائمی مانند نوسانات فشار خون، عصبانیت، زودرنجی و افسردگی به همراه دارد. در این دوران سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک از نظم خارج شده و به خوبی کار نمی کند و این امر موجب گشاد و تنک شدن عروق به طور نامنظم می شود، به همین دلیل این افراد گاهی در زمستان دچار تعریق شده و در تابستان احساس سرما می کنند.

علائم کلی یائسگی شامل بد خلقی، بی حوصلگی، گرگرفتگی، احساس سرما، خشکی بدن، سوء هاظمه، اضافه وزن، تغییراتی در هوش و حافظه، جوش زدن صورت، کاهش تمایل جنسی، تغییرات فشار خون(افزایش یا کاهش)، عصبانیت و بی خوابی است. در این دوران زنان احساس می کنند احساس شادابی و طراوت خود را از دست می دهند و این موضوع آنان را دچار اضطراب و افسردگی می کند.

راههای تسکین برخی از علائم یائسگی

 

یائسگی چیست

گرگرفتگی:

جهت جلوگیری از گرگرفتگی از مایعات فراوان استفاده کنید، آب زیاد بنوشید. عرقیاتی مانند بیدمشک، کاسنی و شاه تره به خنک شدن بدن کمک می کنند. از مصرف غذاهای تند و دارای ادویه فراوان خودداری کنید. پیاده روی نیز به کاهش گرگرفتگی کمک می کند.

خشکی واژن:

از مرطوب کننده های گیاهی مانند روغن زیتون و روغن آلوئه ورا استفاده کنید.

کم خوابی و بی خوابی:

از خوردن چای و قهوه در ساعات آخر شب و قبل از خواب پرهیز کنید. از دمنوشهای آرام بخش مانند بابونه و بهار نارنج استفاده کنید. در اتاق تاریک، ساکت و خنک بخوابید و نزدیک ساعت خواب ورزش نکنید.

استرس:

از انجام کارهای با استرس بالا جلوگیری کنید، به میزان کافی آب بنوشید و ورزش کنید. رقصیدن را در برنامه روزانه خود بگنجانید، رقصیدن موجب افزایش سوخت و ساز بدن و تخلیه هیجانات روحی و درمان افسردگی ناشی از یائسگی می شود.

تغذیه:

در دوران یائسگی به دلیل کاهش شدید هورمون استروژن و عوارض ناشی از آن از خوراکیهای گیاهی استروژن دار مانند کنجد، سویا، تخم کتان، شیر سویا، ماست سویا، پسته، گردو، بادام زمینی، میوه های خشک مانند توت، قیصی، خرما، کشمش، مویز، جوانه گندم، سیر و انواع لوبیا که باعث کاهش کلسترول بد خون می شود استفاده کنید. از مصرف قند و شکر خودداری کنید و به جای ان از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل و گیاه استویا استفاده کنید تا دچار دیابت نشوید.

ویتامین “ای” تاثیر بسیار زیادی در کاهش علائم یائسگی و همچنین در تقویت بافت و عملکرد رحم و تخمدانها و جلوگیری از یائسگی زود رس دارد. این ویتامین در منابع گیاهی مانند روغن آفتاب گردان، زیتون، ذرت، بادام، آجیل تازه، اسفناج، کلم پیچ، سویا، سیب زمینی، هلو و مارچوبه یافت می شود.

برای آشنایی با گیاهان دارویی و خواص آنها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : خواص گیاهان دارویی

یائسگی زودرس چیست؟

زنانی که قبل از چهل سالگی دچار یائسگی می شوند در واقع یائسگی زودرس را تجربه می کنند. یائسگی زودرس به دلایل مختلفی میتواند اتفاق بیفتد. برخی خانمها به دلیل مداخلات جراحی مانند هیسترکتومی یا برداشتن رحم دچار یائسگی زودرس می شوند، در برخی دیگر ممکن است به دلیل آسیب دیدن تخمدان ها به وسیله شیمی درمانی یا برداشتن تخمدان یا سایر بیماری ها و درمان ها اتفاق بیافتد.

سایر دلایل معمول یائسگی زودرس مصرف مواد مخدر، بیمای های مزمن، تومورهایی در هیپوفیز و هیپوتالاموس، اختلالات روانی و سایر بیماری های ناشناخته است. عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، آلودگی صوتی، استرس های محیطی، خواب ناکافی، عدم تحرک، تغذیه نامناسب، فقر تغذیه ای و سبک زندگی نادرست در بروز یائسگی زودرس موثر می باشند.

راهکارهایی برای جلوگیری از یائسگی زودرس

جریان خون و اکسیژن رسانی مناسب:

عواملی مانند کم تحرکی، ورزش نکردن و کم آبی موجب افزایش غلظت خون و کاهش جریان خون غنی از اکسیژن که برای سلامت تخمک و تخمدان ضروری است می شود. کمبود آب در بدن می تواند جریان خون در دستگاه تولیدمثل را دجار اختلال کند بنابراین هر روز هشت لیوان آب بنوشید و از یک روتین ورزشی پیروی کنید و با ورزش کردن، رقصیدن، دویدن و یوگا به گردش خون تازه و سالم در سرتاسر بدنتان کمک کنید.

یائسگی چیست

ماساژ شکمی:

ماساژ می تواند جریان خون اکسیژن دار را افزایش داده و خون راکد را از بین ببرد. ماساژ شکمی را از روز بعد از اتمام عادت ماهانه آغاز کرده و تا عادت ماهانه بعدی ادامه دهید. حداقل چهار ماساژ در هفته داشته باشید. می توانید از روغن های دارای طبع گرم مانند روغن سیاه دانه و روغن کرچک برای ماساژ استفاده کنید. ماساژ شکمی به وسیله این روغن ها موجب گردش بهتر خون در رحم و جلوگیری از تجمع خون در دیواره رحم و تبدیل آن به به فیبروم شده و از ایجاد تومورهای بدخیم جلوگیری می کند و موجب قاعدگی روان تر و بهتر می شود.

نغذیه مناسب و استفاده از غذاها و گیاهان مغذی:

مصرف مواد غذایی غنی از اسید فولیک، سبزیجات برگ دار، محصولات لبنی کم چرب و ماهی میتواند بسیار مفید باشد. از نوشیدن آب در بطری های پلاستیکی خودداری کنید. دارچین، زنجبیل، رازیانه، ریشه قاصدک، گیاه پنج انگشت و شیرین بیان در پیشگیری از یائسکی زودرس بسیار موثر می باشند.

یائسگی چیست

✔️مطالب ارائه شده برگرفته از مقالات علمی است لذا توصیه پزشکی محسوب نمی شود.

✔️و سخن آخر اینکه شما بانوان گرامی ستون های یک خانواده اید مراقب خودتون و سلامتیتون باشید به تغذیتون بی نهایت اهمیت بدید ، زیاد آب بنوشید ،حتما ورزش کنید حتی یک پیاده روی ساده ی صبحگاهی و حداکثر سالی یک بار به پزشک مراجعه کنید تا چکاپ کامل شامل تست قند خون،کلسترول،ماما گرافی و.. بشید تا سلامتیتون اطمینان حاصل کنید و اگر مشکلی بود در همان آغاز بیماری کنترل و درمان بشید.

از خدای مهربون برای همه ی بانوان و مادران سرزمینم تنی سالم و عمری با عزت آرزومندیم.

ارادتمند شما تیم زرین بانو
یا حق🙋

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش زنان
#سایتی برای تمام بانوان ایران زمین

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.