طرز تهیه انواع دسر شب یلدا
خواص گیاهان داروییسلامت

زنیان چیست و چه خواصی دارد ؟ | مضرات استفاده از زنیان

به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلاام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه. در بخش بررسی خواص گیاهان دارویی زرین بانو با معرفی گیاه دارویی “زنیان “و خواص درمانی آن در خدمتتونیم.

خواص و فواید زنیان

اگر شما هم علاقمندید اطلاعات بیشتری در مورد خواص دارویی این گیاه شگفت انگیز و نحوه مصرف و مضرات احتمالی آن کسب کنید؛دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.

◾️زنیان چیست؟

زنیان یا انیسون بری، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه ، گیاهی یک ساله ،خودرو و بومی کشور هند می باشد. ارتفاع این گیاه ۳۰ تا ۹۰ سانتی متر است که علاوه بر نواحی شرقی هند در ایران و مصر نیز رشد می کند.

این گیاه دارای برگ هایی با بریدگی های نازک و ظریف و گل هایی به رنگ سفید و مجتمع به صورت چتر مرکب است.

میوه آن ، کوچک بیضی شکل و به رنگ قهوه ای مایل به زرد است که روی آن خط طولی نخی مانند به رنگ روشن تر و دو تار نازک تک سلولی مشاهده می شود.
میوه زنیان دارای مقدار زیادی تیمول است.

مزه ای تند و تیز داردو عطر و بوی آن شبیه آویشن است.

در ایران این گیاه در تبریز، اصفهان، خراسان، کرمان، خوزستان و بلوچستان می روید.

زنیان به‌عنوان ادویه در انواع غذاهای هندی استفاده می‌شود. این دانه را می‌توان به‌صورت برشته‌شده، سرخ‌شده در روغن یا در ترکیب با سایر ادویه‌ها استفاده کرد.
از زنیان در تهیه بیسکوییت، اسنک، سس، سوپ، نوشیدنی‌های بدون الکل ، ترشی و …استفاده می‌شود.

علاوه بر این از زنیان در تهیه محصولات آرایشی بهداشتی مثل صابون ، عطر ، لوسیون، محلول، پودر، پماد و دئودرانت استفاده می شود. شما می توانید برای برخورداری از خواص دارویی زنیان آن را به صورت پودر زنیان ، عرق زنیان ، دمنوش زنیان ، عصاره و تنتور زنیان مصرف کنید.

گیاه زانیان

✔️جدول ارزش غذایی زنیان در هر ۱۰۰ گرم
کالری 305
چربی 25 گرم
کربوهیدرات 43 گرم
پروتئین 16 گرم
فیبر 39 گرم

ازدیگر مواد مغذی موجود در دانه زنیان می توان به کلسیم، تانین، گلیکوزیدها، فسفر، آهن و نیکوتیناسید ، تیامین، نیاسین، پتاسیم، سدیم، تیمول، اسید های چرب و فیبر اشاره کرد.

✔️زنیان دارای مزاج گرم و خشک می باشد. به عنوان مصلح می توان آن را همراه با کمی سکنجبین مصرف کرد.

خواص زنیان

◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص زنیان شرح داده می شود.

۱-زنیان و سلامت دستگاه گوارشی

زنیان بهترین داروی گیاهی برای درمان سوء هاضمه و همچنین برای درمان اسیدیته و مشکل رفلاکس اسیدی معده می باشد.

همچنین برای درمان درد روده که در نتیجه‌ٔ سوءهاضمه و التهاب ایجاد می‌شود ،بسیار مفید است. برای این منظور یک قاشق غذاخوری دانهٔ زنیان را با یک قاشق غذاخوری زیرهٔ سبز ترکیب کنید. این ترکیب را می توانید با مقداری پودر زنجبیل به‌صورت روزانه مصرف کنید و یا می توانید یک قاشق چای‌خوری دانهٔ زنیان را به همراه شکر بجویید تا از شر سوءهاضمه خلاص شوید.

گفتنی است دانه زنیان با تنظیم حرکات روده از یبوست پیشگیری کرده و آن را درمان می کند. از طرف دیگر مصرف آن برای اسهال خونی و اسهال نیز بسیار مفید است. برای این منظور مشتی از دانهٔ زنیان را در یک لیوان آب بجوشانید.

سپس اجازه بدهید سرد شود و دوبار در روز آن را مصرف کنید. این یکی از روش‌های مرسوم برای درمان سوءهاضمه و اسهال خونی است.

از دیگر خواص دانه زنیان می توان به درمان بی اشتهایی ، نفخ و آروغ زدن اشاره کرد.

برای درمان نفخ و بی اشتهایی۳ قاشق چای‌خوری دانهٔ زنیان را در آب لیمو خیس کنید و در سایه خشک کنید. سپس آن را آسیاب کنید و با مقداری نمک سیاه ترکیب کنید و دوبار در روز با آب ولرم بخورید و برای درمان آروغ زدن زنجبیل خشک‌شده، دانهٔ زنیان و نمک سیاه را باهم ترکیب کنید و آب گرم بریزید. می توانید مقداری هل هم به آن اضافه کرده و بنوشید.

۲-زنیان و درمان سرماخورگی

دانه های زنیان بهترین داروی گیاهی برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفولانزا است. و گرفتگی بینی را باز می کند. برای این منظور می توانید دانه های زنیان را در آب جوش بریزید و با آن بخور کنید.

زنیان مخاط را از بدن دفع کرده و مجاری تنفسی را باز می کند. همچنین این گیاه در درمان سرفه ،درمان برونشیت و آسم بسیار مناسب است. می‌توانید دوبار در روز دانهٔ زنیان را به‌همراه شکر زرد استفاده کرد.

برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا دانهٔ زنیان را همراه با دارچین در آب بجوشانید. از صافی رد کنید و ۴ بار در روز آن را بنوشید تا هر چه سریع تر بهبود یابید

۳ – زنیان و سلامت کبد و کلیه ها

زنیان برای دفع سنگ کلیه بسیار مفید است. همچنین درد های ناشی از اختلالات کلیوی را کاهش داده و درمان می کند. گفتنی است این گیاه دارویی در درمان مشکلات کبدی نیز بسیار موثر عمل می کند.

۴- زنیان و زنان

خانم هایی که در دوران عادت ماهیانه خون ریزی بیش از حدی دارند. و یا عادت ماهیانه نامنظم دارند می توانند از این گیاه دارویی استفاده کنند. برای این منظور دانه زنیان را در آب جوش بجوشانید و صبحها آن را میل کنید.

همچنین این داروی گیاهی گرفتگی‌های قاعدگی در زمان عادت ماهیانه را نیز کاهش دهد. کافی است زنیان را به همراه دارچین که هر دو خاصیت ضد التهابی دارند بجوشانید و میل کنید.

مالیدن روغن دانه ی زنیان بر روی شکم و پاها نیز در کاهش درد این دوران و ایجاد آرامش بیشتر کمک کننده است.

علاوه بر این ترکیب زنیان با رازیانه شیر مادران را زیاد کرده و رحم را پاکسازی می کند. برای این منظور ۱ قاشق چای‌خوری دانهٔ زنیان را در یک قوری آب جوش بریزید ۵ دقیقه آن را بجوشانید و سپس اجازه دهید تا سرد شود. برای اثربخشی بهتر هر روز آن را مصرف کنید.

خواص زانیان برای سلامتی بدن

۵- زنیان و مردان

زنیان برای درمان ناتوانی جنسی و افزایش تعداد اسپرم در مردان بسیار مفید است. برای این منظور دانهٔ زنیان را با مقداری هستهٔ تمبر هندی و کرهٔ تصفیه‌شده برشته کنید. آنها را به‌خوبی آسیاب کنید و یک قاشق چای‌خوری از این مخلوط را به یک لیوان شیر و عسل اضافه کنید.

این‌ کار روشی مؤثر برای افزایش تعداد اسپرم و درمان انزال زودرس می باشد. برای اثربخشی بیشتر هر شب از این ترکیب استفاده کنید.

۶- زنیان و درمان مشکلات مفصلی

روغن دانه ی زنیان به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی و وجود تیمول در درمان مشکلات مفصلی در بیماران رماتیسمی ، درمان آرترز ، انقباض عضلانی و گرفتگی عضلات بسیار مفید است. برای این منظور می توانید مفاصل خود را روزانه ۲-۳ بار با این روغن ماساژدهید.

همچنین مصرف مارچوبه، دانهٔ زیرهٔ سیاه، دانهٔ شنبلیله و دانهٔ زنیان با هم در درمان درد مفاصل بسیار موثر است.
کافی است ترکیبات گفته شده را پودر کنید و هر روز صبح نصف قاشق چای‌خوری از آن را بخورید.

۷-زنیان و سلامت پوست

زنیان به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی که دارد در درمان مشکلات پوستی از قبیل اگزما ،خارش سوختگی ، جای جوش و آکنه ، کهیر بسیار مفید است. همچنین تیمول موجود در آن به دلیل داشتن خاصیت ضد میکروبی و قارچ کشی که دارد می تواند بر روی بریدگی و عفونت پوست بسیار موثر عمل کند.

برای درمان جوش پودر دانهٔ زنیان را با ماست مخلوط کنید و روی جوش ها بمالید بعد از سی دقیقه آن را با آب گرم بشویید. این روش درمانی می‌تواند جای جوش را کمرنگ کند.

برای درمان خارش ، اگزما و سوختگی می توانید دانهٔ زنیان را با آب ولرم مخلوط کنید تا به صورت خمیر دربیاید. و بعد روی قسمت های آسیب دیده پوست بزنید. شستن پوست با آب زنیان نیز در بهبودی بسیار موثر است.

همچنین برای درمان تورم ناشی از سوختگی، جوش یا اگزما دانهٔ زنیان خرد‌شده را با آب لیمو ترکیب کنید. این ماده به از بین بردن تورم کمک می‌کند.

برای درمان کهیر ۱ گرم دانهٔ زنیان را با ۳ گرم شکر زرد مصرف کنید. این روش درمانی مفیدی برای کهیر است.

۸-زنیان و سلامت مو

زنیان یک داروی گیاهی بسیار مفید برای درمان سفیدی زود هنگام موها می باشد. برای این منظور انگور خشک، شکر، برگ های کاری و دانه های زنیان را باهم مخلوط کرده آن را بجوشانید و پس از صاف کردن، هر روز بنوشید.

۹-زنیان و درمان میگرن

زنیان در درمان میگرن بسیار موثر است . برای این منظور، ترکیبی از زنجبیل، دانه های زنیان و نمک سیاه را مصرف کنید. اگر طعم قوی دارد، این مخلوط را به آب اضافه کرده و آن را بنوشید.

همچنین برای رفع میگرن، دانه های زنیان را روی دستمال کاغذی بریزید و ببوئید. اگر می خواهید نتایج بهتر و سریع تر بگیرید می توانید آن را بسوزانید.

خواص زانیان برای سلامتی بدن

۱۰-زنیان و سلامت دهان ،دندان و گوش

زنیان به دلیل خاصیت ضد ویروسی و ضد قارچی که دارد با ضدعفونی کردن دهان سلامت دهان و دندان شما را تضمین می کند. قرقره با ترکیب آب ولرم، ۱ قاشق چای خوری نمک و زنیان و همچنین استنشاق دود زنیان که در حال سوختن است به رفع فوری دندان درد کمک می کند.

برای تسکین گوش درد نیز می توانید دو قطره روغن زنیان را داخل گوش خود بچکانید.
۱۱-زنیان و سلامت قلب

دانه های زنیان به دلیل مقادیر بالای فیبری که دارند موجب کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب می شوند.

همچنین تیمول موجود در آن در کنترل فشار خون بالا موثر است.این دانه گیاهی شگفت انگیز با کاهش کلسترول بد و کاهش فشار خون بالا می تواند از امراض قلبی و عروقی پیشگیری کرده و سلامت قلبتان را تضمین کند.

۱۲-زنیان و تناسب اندام

زنیان به دلیل خاصیت تحریک کنندگی اشتها و ترکیبات ملین آن حرکت روده را سرعت می بخشد و در نتیجه به کاهش وزن و لاغری کمک می کند. برای کاهش وزن می توانید هر روز ۳-۴ گرم پودر دانه های زنیان را در اشکال مختلف یا همراه غذا مصرف شود.

یا اینکه ۲-۴ گرم زنیان را در آب جوش دم کرده و ۳ مرتبه در روز به میزان نصف استکان میل کنید.

اگر هم از عرق زنیان زنیان برای لاغری استفاده می کنید ؛نصف استکان عرق زنیان را با نصف استکان آب ترکیب کرده و بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب میل کنید تا علاوه بر هضم آسان غذا، از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.

۱۳-زنیان دفع کننده حشرات

برای دفع حشرات می توانید روغن خردل را با دانه های زنیان مخلوط کرده و روی مقوا در گوشه اتاق قرار دهید تا حشرات دفع شوند.

۱۴-زنیان و دیابت

در طب سنتی هند از زنیان برا کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می شود.

برای این منظور چند برگ چریش را در سایه خشک کرده و سپس پودر کنید، آن را با ۱ قاشق سوپ خوری پودر زنیان، 1/2 قاشق سوپ خوری پودر زیره و یک لیوان شیر ترکیب کرده و به مدت ۳۰ روز بنوشید تا قند خون را کاهش دهد.

⭐️توجه : حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

همچنین ترکیب ۱قاشق چایخوری دانه زنیان و ۴ قاشق چایخوری عصاره برگ بئل و مصرف ۲-۳ بار از آن در درمان ادرار زیاد دیابتی ها موثر است.

۱۵-ترک اعتیاد

جویدن دانه های زنیان به صورت روزانه سبب کم شدن تمایل افراد به استفاده از مشروبات الکلی و مواد مخدر می شود.

◾️خواص زنیان و گردو

امام صادق (ع) در مورد خواص زنیان می فرمایند:

⭐️زنیان و مغز گردو را باید به مقداری مساوی باهم استفاده نمود و حداقل هر شب یک قاشق غذاخوری از آن مصرف کرد.

⭐️خوردن گردو با زنیان، نور چشم را افزایش می دهد.

⭐️زنیان و گردو بواسیر را می‌سوزانند و باد را از بدن دور می‌کنند و رنگ رخسار را زیبا می‌کنند و معده را زبر می‌کنند و کلیه را هم گرم می‌کنند.

همچنین امام رضا (ع) در این باره فرمودند : زنیان و گردو بیماری هموزوئید را سوزانده و از بین می برد. برای این منظور لازم است هر روز ۱ قاشق چای خوری از عرق زنیان یا پودر زنیان به همراه دو مغز گردو مورد استفاده قرار گیرد.
عرق زانیان و خواص آن

◾️عرق زنیان

یکی از فراورده های زنیان عرق آن است . که برای برخورداری از خواص آن می توان از عرق زنیان استفاده کرد.

بزرگسالان هر روز ۳ مرتبه و در هر مرتبه دو قاشق مرباخوری عرق زنیان در کمی آب حل کرده بعد از غذا میل کنند.

برای استعمال خارجی یک قاشق غذاخوری را در گلو قرقره کرده و سپس قورت دهید. دو قطره عرق زنیان را در دو سوراخ بینی چکانده و استنشاق کنید.

🚫هشدار در مصرف عرق زنیان :

  • افراد دارای مزاج گرم در مصرف عرق زنیان احتیاط کنند و آن را همراه با عرق گیاهان طبع سرد مانند کاسنی و شاه تره مصرف کنند.
  • مصرف عرق زنیان برای زنان باردار ، کودکان زیر ۷ سال و افراد مبتلا به اختلالات تیروئید ممنوع است.
◾️شرایط نگهداری زنیان
  • دانه های زنیان را در ظرفی درب بسته و به دور از تابش مستقیم نور خورشید و به دور از رطوبت در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
  • دانه های زنیان را در مدت طولانی نگهداری نکنید. با گذشت زمان اثر بخشی آن ها کاهش میابد.

◾️مقدار استاندارد مصرف زنیان

مقدار مصرف استاندارد پودر زنیان یک قاشق چای خوری در روز است. بیشتر از این مقدار توصیه نمی شود.

مضرات و میزان استفاده از زنیان

🚫هشدار هایی در مصرف زنیان (مضرات زنیان)

زنیان نیز مانند تمام گیاهان دارویی دیگر باید به اندازه مصرف شود. هر گونه زیاده روی می تواند برای سلامتی مضر باشد.

۱-زیاده روی درمصرف زنیان می‌تواند موجب تهوع، استفراغ، سوزش معده ، تحریک پوستی، حساسیت و سردرد شود.

۲-افراد دارای مشکلات کبدی و اسیدیتهٔ بالا از مصرف دانهٔ زنیان خودداری کنند.

۳-زنیان در افراد گرم مزاج موجب سردرد می شود، به همین دلیل بهتر است با گشنیز مصرف شود. گشنیز باعث جلوگیری از بالا رفتن گازها و بخارات به سمت مغز می شود.

۴-مصرف زنیان برای زنان باردار ممنوع است. ممکن است باعث نقص های مادرزادی و حتی سقط جنین شود.

۵-استفاده از زنیان برای کودکان و نوزادان توصیه نمی شود.

امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.

سلامتی و تندرستی شما آرزوی قلبی زرین بانو ست.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.

12345
امتیاز ۰ از ۵ ۰ رای

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا