خواص گیاهان داروییسلامت

خولنجان چیست و چه خواصی دارد ؟ | موارد و میزان مصرف

به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلااام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه. در بخش معرفی انواع گیاهان دارویی زرین بانو با معرفی خواص “خولنجان ” در خدمتتونیم.

فواید خولنجان برای سلامتی بدن

اگر شما هم علاقمندید اطلاعات بیشتری در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کنید؛ دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.

◾️خولنجان چیست؟

خولنجان -قولنجان ،گالنگال یا خسرودار گیاهی علفی (با نام علمی Alpinia officinarum )، چندساله به ارتفاع ۳ متر و از خانواده زنجبیل و بومی جنوب شرقی آسیا می باشد.

ریشه گیاه خولنجان غده‌ای، به رنگ قرمز مایل به سیاه، معطر و دارای طعمی تند است و به آن ” قسط تلخ” نیز می‌گویند که دارای ارزش دارویی و غذایی فراوانی است و ظاهری تقریبا شبیه زنجبیل دارد. گونه‌ای دیگر از گیاه خولنجان دارای ریشه زیرزمینی به رنگ زرد روشن است که به آن ” قسط شیرین” گفته می‌شود و دارای طعمی گزنده، معطر و با پوست نازکتر است.

این گیاه در مناطق مختلف آسیا رشد می کند و یک گیاه اصلی در پخت و پز تایلندی است.

این گیاه دارویی شگفت انگیز تاثیر چشم گیری در درمان سرطان ،افزایش سیستم ایمنی، افزایش تحرک اسپرم و محافظت از مغز دارد.
✔️هیلدگارد دی بینگن عارف و گیاه شناس مشهور، خولنجان را ((چاشنی زندگی)) نامید. او اعتقاد داشت که گیاه خولنجان هدیه خداوند برای دور کردن بیماری‌هاست.

◾️کاربرد های خولنجان

از خولنجان برای تهیه ی دمنوش و چای ،درست کردن ترشی ، آسیاب شده ی آن به عنوان ادویه معطر در انواع غذاها و خورشت ها ،در صنعت نوشابه و ژله ، برای تهیه اسانس ،عطر و… استفاده می شود.

✔️خولنجان طبیعتی گرم و خشک دارد.
گیاه خولنجان

 جدول ارزش غذایی خولنجان در هر ۱۰۰ گرم از ریشه

کالری ۱۴۹
کربوهیدرات ۱۵ گرم
فیبر ۲ گرم
پروتئین ۱ گرم
چربی ۱ گرم
ویتامین C ۴ گرم

همچنین دارای مقادیر زیادی سدیم ، آهن ، ویتامین های A و C ، ترکیبات فیتوشیمیایی مانند بتا-سیترسترول می باشد .

خواص و فواید خولنجان

◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص خولنجان شرح داده می شود.

۱-خولنجان ضد سرطان است.

خولنجان دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است که بیشترین تعداد آن را فلاونوئیدها تشکیل می دهد. فلاونوئید ها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند و فعالیت آنزیمها را تعدیل کرده و سمیت ژنتیکی مواد شیمیایی را سرکوب می کنند. این نشان دهنده ی خواص بالقوه ای خولنجان در درمان انوع سرطان ها ست.

مطالعات علمی در سراسر دنیا نشان می دهد خواص ضد التهابی ، افزایش سیستم ایمنی خولنجان باعث توقف رشد سلول های سرطانی و سرکوب آنها می شود.
بیشترین تاثیر خولنجان در درمان سرطان خون ،سرطان پوست، سرطان پانکراس،سرطان روده بزرگ،سرطان پستان، سرطان کبد،سرطان مجاری صفراوی به اثبات رسیده است‌.

۲-خولنجان و افزایش سیستم ایمنی بدن

آنتی اکسیدان های فراوان موجود در خولنجان نقش بسزایی در افزایش سیستم دفاعی بدن دارند. و با تقویت سیستم ایمنی از بدن در مقابل سرما خوردگی،آنفولانزا ، بیماری های عفونی ،بیماری های ناشی از ضعف سیستم ایمنی محافظت می کند.

همچنین در درمان سرماخوردگی ،زکام ،گرفتگی صدا و برونشیت بسیار مفید است.

برای این منظور چای خولنجان بنوشید. مقداری چای سیاه را همراه یک تکه از ریشه خولنجان و دو لیوان آب جوش در قوری ریخته و روی حرارت غیر مستقیم کتری یا سماور قرار دهید تا دم بکشد.۱۵-۲۰ دقیقه بعد این چای آماده شده با عسل یا نبات شیرین کرده و میل کنید.

روزانه ۲-۳ لیوان از این چای را می توانید مصرف کنید.

۳-خولنجان و سلامت دستگاه گوارشی

خولنجان درد معده را تسکین ، دستگاه گوارش را تقویت و نفخ و سوء هاضمه را درمان می کند. همچنین باد شکنی قوی است. و اسهال و سکسکه،آروغ زدن را بهبود می بخشد.

برای این منظور چای خولنجان بنوشید ‌.بهتر است این چای را یک ساعت پس از وعده غذایی میل کنید.

استفاده از خولنجان برای افرادی که دچار زخم معده هستند باید با مشورت پزشک صورت گیرد

علاوه بر این مکیدن و نگه داشتن خولنجان در دهان بوی بد دهان را از بین می برد.

همچنین دم کرده خلنجان با اب گرم و عسل حالت تهوع را درمان می کند.

🚫خانم های بارداری که برای رفع حالت تهوع قصد استفاده دارند ؛حتما قبل مصرف با پزشک مربوطه مشورت کنند. (ممکن است باعث سقط جنین شود)

۴-خولنجان و مردان

از مشهور ترین خواص خولنجان تشدید نعوظ و افزایش شهوت مردان می باشد. همچنین این گیاه برای تقویت اسپرم بسیار مفید است و مقدار و کیفیت اسپرم را افزایش داده و قدرت باروری مردان را افزایش می دهد و زود انزالی را در مردان کاهش می دهد.

⬅️ توصیه : برای این منظور ۵۰ گرم خولنجان با ۲۵ گرم زنجبیل و یک کیلو پسته آسیاب نموده و روزی۳ قاشق مربا خوری مصرف نمایید.

✔️برای تقویت نیروی جنسی یک مثقال قولنجان و یک مثقال دارچین و یک مثقال سورنجان مخلوط کنید و سپس کمی بکوبید و آن را دم کرده و میل کنید

✔️برای افزایش میل جنسی مقدار ۲۵ گرم خولنجان را آسیاب کنید وسپس با ۴۰ گرم شیر تازه جوشانده و مصرف کنید .

✔️۴گرم خولنجان را بکوبید و با یک لیوان شیر تازه بز میل کنید نعوظ را زیاد می گرداند.

خواص پودر خولنجان

۵-خولنجان و سلامت پوست

مصرف خولنجان به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد برای پوست بسیار مفید است و باعث می شود پوستی جوان ،شاداب و بدون چین و چروک داشته باشید.
همچنین خواص ضد التهابی آن در درمان مشکلات پوستی از قبیل جوش و آکنه ، کک و مک ،بهبود سوختگی های پوست ،جلوگیری از آسیب اشعه های مضر بسیار مفید است.

⬅️توصیه : برای این منظور خولنجان را آسیاب کنید و پودر آن را با مقداری روغن زیتون مخلوط نموده و این ماسک را هر شب بر روی پوست بمالید با تکرار این کار کک و مک صورت از بین رفته و پوست شاداب می شود.

۶-خولنجان و سلامت مو

خولنجان به دلیل آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی وخواص ضد التهابی ،ضد باکتریایی و ضد قارچی فراوانی که دارد برای مو بسیار مفید است و با افزایش جریان خون به سر موجب افزایش رشد موها می شود.مواد مغذی آن باعث تقویت موها و جلوگیری از ریزش آن ها می شود.

همچنین خواص ضد التهابی آن در درمان مشکلاتی مو از قبیل شوره سر و مو خوره موثر است. علاوه براین باعث می شود مو های نرم و لطیف داشته باشید و از شکنندگی مو ها جلوگیری می کند.

۷-خولنجان و درمان آرترز و روماتیسم و سردرد

خوانجان داروی گیاهی درمان آرترز ، رماتیسم و سردرد است و درد مفاصل واستخوان درد را کاهش می دهد. حتی درد کمر و درد های سیاتیک را نیز درمان می کند و برای افراد سالمند بسیار مفید است .

گاهی اوقات درد های ایجاد شده ناشی از سردی مزاج است. استفاده از چای و دمنوش خولنجان باایجاد طبع گرم این درد ها را درمان می کند‌.

۸-خولنجان و افزایش میزان گردش خون :
مصرف خولنجان موجب بهبود گردش خون و بیرون راندن سموم از بدن می شود .

این عملکرد خلنجان در بدن سبب بهبود تغذیه و اکسیژن رساندن به مناطق مختلف بدن می شود و حتی میزان مواد مغذی دریافتی توسط بیرونی ترین لایه های پوست نیز تا حد قابل ملاحظه ای افزایش می یابد .

خولنجان چیست

بدین ترتیب مواد موجود در این گیاه به راحتی از پوست در برابر عوامل میکروبی و آلودگی ها محافظت میکند . همچنین از تاثیر رادیکال های آزاد بر پوست می کاهد و سبب افزایش انعطاف پذیری آن می شود .

۹-خولنجان و سلامت مغز

یکی از مهم ترین خواص خولنجان ، کمک به تقویت حافظه و بهبود عملکرد شناختی است . با افزایش سن ، افراد دچار نوعی اختلالات در عملکرد های مغزی می شوند .
استفاده از خولنجان در برنامه غذایی به دلیل دارا بودن فاکتور ACA میتواند از این نوع آسیب های شناختی در دوران کهنسالی بکاهد…

این گیاه به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی که دارد چرخه بازگشت آلفا پروتئین TNF را مهیا می کند و از این طریق از افسردگی جلوگیری می کند. برای این منظور دمنوش خولنجان بنوشید تا ضمن افزایش تمرکز و آرام شدن ذهن از آلزایمر و افسردگی در امان بمانید.

۱۰-خولنجان و کاهش کلسترول

مطالعات علمی نشان می دهد خولنجان توانایی از بین بردن اسید های چرب مضر را دارد.از این رو باعث کاهش کلسترول بد خون شده و از تجمع چربی در رگ های خونی جلوگیری می کند.

کاهش کلسترول بد خون نیز از بیماری های قلبی و عروقی و سکته جلوگیری کرده و سلامت قلبتان را تضمین می کند.

✔️خولنجان در درمان شب ادراری و لکنت زیان نیز بسیار مفید است.
چای و دمنوش خولنجان

◾️دمنوش خولنجان

برای تهیه دمنوش چند تکه خولنجان را در آب جوش ریخته و روی حرارت غیر مستقیم کتری بگذارید تا دم بکشد پس از 20 دقیقه دمنوش آماده است! برای خوشمزه و معطر شدن آن می توانید لیمو خشک ، زنجبیل ، زعفران و نبات به آن اضافه کنید .

مضرات استفاده از خولنجان

🚫هشدار هایی در مصرف خولنجان (مضرات)

خولنجان نیز مانند تمام گیاهان دارویی دیگر باید به اندازه مصرف شود.هر گونه زیاده روی می توانند برای بدن مضر باشد.

۱-زیاده روی درمصرف خولنجان برای مثانه مضر است، از این رو باید با گل انگبین خورده شود.

۲-زیاده روی در مصرف خولنجان پوست را تحریک می کند.

۳-مصرف بیش از اندازه خولنجان برای ریه مضر بوده و بایستی با انیسون مصرف گردد.

۴-اگر مزاج گرمی دارید در مصرف گیاه خولنجان زیاده روی نکنید تا دچار حساسیت نشوید.

۵-مصرف خولنجان در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است. ممکن است باعث سقط جنین شود.

۶-گرد خولنجان عطسه آور است.

۷-زیاده روی در مصرف خولنجان ادرار را بند می آورد .

۸-مصرف زیاد خولنجان باعث بر هم زدن تعادل اشتها می گردد، همچنین برای دیافراگم و قلب هم مضر است.

۹-استفاده از خولنجان برای افرادی که دچار زخم معده هستند و یا از مشکل گوارشی رنج می برند مناسب نیست.زیرا باعث افزایش اسید معده می شود.

۱۰-استفاده از خولنجان ممکن است در بعضی از افراد باعث واکنش آلرژیک و حساسیت شود. لذا در صورت بروز هر گونه علائم مصرف را قطع و به پزشک مراجعه کنید.

۱۱-مصرف خولنجان ممکن است با داروهای آرام بخش تداخل دارویی ایجاد کند‌.

امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود و خانواده از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.

سلامتی و تندرستی شما آرزوی قلبی زرین بانوست.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.

12345
امتیاز ۳.۵ از ۵ ۲ رای

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

32 دیدگاه

    1. سلام مهرداد عزیز
      به طور کلی اگر مشکلی در سیستم گوارش دارید، هیچ داروی گیاهی رو بدون مشورت با متخصص گوارش مصرف نکنید چون خطرناک میتونه باشه

  1. سلام، عالییی واقعا خواستم از ارائه مطالب خوبتون تشکر کنم من در اولین فرصت میرم این گیاه شگفت انگیز و درمانی رو تهیه می کنم.

    1. سلام دوست عزیز
      خوشحالم که براتون مفید بود
      بله واقعا گیاه شگفت انگیزی هست
      پیروز باشید

  2. سلام ببخشید پودر خولنجان که گفتید با روغن زیتون مخلوط کنیم و به صورت بزنیم آیا باعث جوش نمیشه؟چون من پوستم چربه ممنون میشم راهنمایم کنین

    1. سلام
      عموما در استفاده از پماد ها و مواردی همچون این مورد، به هیچ وجه نباید یکباره اقدام به استفاده روی کل سطح پوست کنید.
      پس از تمیز کردن قسمت بسیار کوچک از پوست، این مورد رو روی این قسمت تست کنید
      اگه مشکلی ایجاد نشد میتونید روی کل پست استفادش کنید
      پیروز باشید

  3. سلام . خسته نباشید . بنده خیلی کم لکنت زبان دارم اگه از پودر خانجان استفاده کنم درمانم قطعیه؟؟؟؟بعد چطوری باید مصرفش کنم ؟ بزارم دم بکشه؟

    1. سلام محمد عزیز
      خولنجان در کمک به درمان لکنت زبان مفید هست ولی برای درمان قطعی باید حتما با یک متخصص یا مشاور در ارتباط باشید
      شاد و سلامت باشید

  4. با سلام و احترام مطالبتون واقعا عالی بود
    شوهرم از عفونت معده به شدت رنج میبرد با استفاده از خولنجان کاملا بهبود یافته

  5. باسلام،وتشکرازمطالب اموزنده،وتوضیحآاینکه گفته شده.بودقولنجان،درگوارش. روده هاخوب وبعدتوضیحی نقض گفته بود

    1. سلام جناب متولی پور عزیز
      خیر اینگونه نیست ، از نظر گوارشی خولنجان مناسب هست همونطور که داخل پست نوشته شده ، به شرطی که مشکل گوارشی حادی مثل زخم معده در فرد وجود نداشته باشه که در انتهای متن نیز اشاره شده است .
      از سویی دیگر قسمت مضرات مربوط به مواردی است که مصرف بیش از حدی صورت گرفته باشد که در تمامی عرقیات و گیاهان دارویی این مورد وجود دارد و اگر مصرف بیش از حد باشید مشکلات بسیاری برای فرد ایجاد خواهد شد.

      در صورتی که زخم معده وجود نداشته باشید مصرف این گیاه به مقدار معقول و استاندارد مانعی نخواهد داشت . در صورتی که از داشتن بیماری گوارشی اطمینان ندارید حتما به پزشک مربوطه مراجعه و سپس با مشورت پزشک اقدام به مصرف گیاه کنید

      شاد و سلامت باشید …

    1. روزانه 3 نوبت ، یک ساعت بعد از غذا یک قاشق مرباخوری پودر خولنجان را در یک فنجان آب جوش دم کرده و مصرف کنید. میشه روزانه 3 قاشق مرباخوری و در هفته 21 قاشق مرباخوری

  6. من چای قلنجان سلنجان خوردم و خیلی خوشم اومده،چطور و از کجا میشه تهیه کرد؟

    1. سلام اشکان عزیز
      عطاری ها موجود دارند به صورت خشک شده و همینطور چای های فراوری شده هم در بازار هست که البته اگه عطاری خوب پیدا کردی حتما از عطاری بخرید ، فراوری شده ها ناخالصی زیادی دارن

  7. ممنون از اطلاعات مفید شما برای ما آموزنده هست فقط لطف کنین بگین اگه روزی یک بار از دمنوش خولنجان مصرف شود مضر نیست

    1. خواهش میکنم فرزاد عزیز
      خیر چنین موردی توصیه نمیشه ممکنه باعث ایجاد بیماری های گوارشی بشه ، مصرف تمامی گیاهان با خاصیت دارویی باید کنترل شده باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا