خواص کنگر فرنگی
به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلاام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه. در بخش معرفی خواص میوه و سبزیجات زرین بانو با معرفی گیاه “کنگر فرنگی ” و خواص درمانی آن در خدمتتونیم.
اگر شما هم علاقمندید اطلاعات بیشتری در مورد این معجزه ی طبیعت کسب کنید؛دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.
◾️کنگر فرنگی چیست؟
کَنگَر فرنگی یا اَنگَنار (نام علمی: Cynara scolymus) که در طب سنتی ایرانی ارده شاهی یا خار مریم نامیده میشود، نوعی گیاه علفی یکساله و بومی جنوب اروپا و کنارهٔ مدیترانه است. غنچهٔ این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آبپز پخته میشود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. در زبان فرانسوی به آن آرتیشو و در انگلیسی به آن آرتیچوک (Artichoke) میگویند.
در ایران کنگر فرنگی در استانهای شمالی، خراسان رضوی و تهران به صورت خودرو انتشار داشته و کاشته نیز میشود. در طب جدید عصارهٔ آن به صورت آمپول یا قطره به نام کوفیتول تجویز میشود.
کنگر فرنگی از نظر گیاه شناسی گیاهی پایا با ساقه راست، شیاردار به ارتفاع 20 تا 100 سانتی متر و برگهایی پهن و بلند است. گل های این گیاه به رنگ آبی و بنفش و میوه آن قهوه ای درخشان است که در انتهای آن تارهای سفیدی دیده می گردد و گل اذین آن دارای چندین کلاپرک انتهایی گوشتی است.
زمان برداشت کنگر فرنگی بسیار مهم است، این گیاه در ماه های فروردین و اردیبهشت می روید و زمانی می تواند خورده شود که غنچه آن شکوفا نشده باشد. هنگامی که گل به طور کامل شکوفا می شود جوانه غیر قابل خوردن می شود.
از کنگر فرنگی برای تهیه چای و دمنوش و همچنین کپسول و تنتور نیز استفاده می شود. گفتنی است کنگر فرنگی منبع خوب پروتئین گیاهی برای گیاهخواران محسوب می شود.
✔️جدول ارزش غذایی کنگر فرنگی پخته (در هر ۱۰۰ گرم)
کالری | 53 |
چربی | 0.3 گرم |
کربوهیدرات | 12 گرم |
پروتئین | 2.9 گرم |
فیبر | 9 گرم |
قند | 1 گرم |
کنگر فرنگی طبیعتی گرم دارد و سرشار از آنتی اکسیدان ها، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین K، آهن، منیزیم، پتاسیم، فسفر، کلسیم، روی و فیبر می باشد.
◾️ترکیبات شیمیایی:
این گیاه دارای ترکیباتی چون اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیمها، کافئیک اسید، اوژنول… می باشد
خواص کنگر فرنگی
◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص کنگر فرنگی شرح داده می شود.
۱-کنگر فرنگی و سلامت دستگاه گوارشی
مقادیر بالای فیبر موجود در کنگر فرنگی برای درمان نفخ ،سوء هاضمه و سندرم روده ی تحریک پذیر بسیار مفید است.کارشناسان طب سنتی بر این باورند مصرف روزانه عصاره برگ کنگر فرنگی به مدت شش هفته موجب کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیرمی شود.
همچنین کنگر فرنگی دارای ماده ای به نام سینارین است که موجود سرعت بخشیدن به حرکت مواد غذایی و مواد دفعی به روده می شود. علاوه بر این اینولین موجود در کنگر فرنگی نوعی از پری بیوتیک است که موجب افزایش رشد باکتری های مفید در معده و روده می شود.
کنگر فرنگی در درمان اسهال و یبوست نیز بسیار مفید است. از این رو توصیه می شود در فصل بهار از مصرف این ماده ی غذایی و دارویی ارزشمند غافل نشوید.
۲-کنگر فرنگی و کاهش کلسترول
کنگر فرنگی به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدانی به نام لوتئولین موجب کاهش کلسترول بد خون شده و از تجمع چربی در رگ های خونی جلوگیری می کند. یک مطالعه میدانی نشان می دهد مصرف شش هفته عصاره ی برگ کنگر فرنگی موجب کاهش ۲۰ درصدی کلسترول بد در بیماران با کلسترول بالا می شود.
۳-کنگر فرنگی و فشار خون
پتاسیم موجود در کنگر فرنگی موجب کاهش فشار خون بالا شده و آن را تنظیم می کند.
۴-کنگر فرنگی و سلامت قلب
کنگر فرنگی می تواند با کاهش کلسترول بد و کاهش فشار خون بالا و تنظیم آن سلامت قلب شما را تضمین و از بروز امراض قلبی و عروقی پیشگیری کند.
۵-کنگر فرنگی و سلامت استخوان ها
ویتامین K موجود در کنگر در تقویت قدرت استخوان ها بسیار مفید است و از پوکی استخوان و روماتیسم در سنین میانسالی و بالاتر جلوگیری می کند. مصرف کنگر علاوه بر تامین ویتامینKسایر مواد معدنی مورد نیاز بدن چون منیزیم ،منگنز و فسفر ،آهن را تامین می کند.
۶-کنگر فرنگی و سلامت مغز
ویتامین K موجود در کنگر فرنگی علاوه بر اینکه بر استخوان ها موثر است؛ برای مغز نیز بسیار مفیداست و موجب افزایش قدرت شناختی و محافظت از مغز در برابر زوال عقل و آلزایمر در دوران کهنسالی می شود.
۷-کنگر فرنگی و دیابت
فیبر موجود در کنگر فرنگی برای کنترل قند خون بسیار مفید است. فیبر باعث جلوگیری از کاهش انسولین شده و به بدن کمک می کند قند را کند تر جذب کند.
۸-کنگر فرنگی و سلامت پوست
کنگر فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است از این رو با تولید کلاژن از پیری پوست جلوگیری کرده و باعث می شود پوستی جوان ،شاداب و بدون چین و چروک داشته باشید.
همچنین بیماری های پوستی چون اگزما را درمان می کند.
۹-کنگر فرنگی و سلامت مو
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در کنگر همچون ویتامینC و کلسیم برای سلامتی موها بسیار مفید است و ضمن رفع شوره ی سر و جلوگیری از ریزش مو باعث می شوند موهای سالم و درخشان و پرپشت داشته باشید.
۱۰-کنگر فرنگی و زنان
کنگر فرنگی دارای مقادیر بسیار مناسبی از آهن است و حدود ۱۰ درصد از نیاز روزانه با آهن را تامین می کند. مصرف این گیاه برای زنان که بیشتر در معرض کم خونی هستند بسیار مفید است.و آهن مورد نیاز بدنشان را تامین می کند.
همچنین کنگر فرنگی به دلیل اسید فولیک موجود در آن می تواند برای زنان باردار مفید باشد. اسید فولیک از نقایص مادر زادی جنین جلوگیری کرده و باعث می شود نوزادی سالم به دنیا آورید.
با این حال به دلیل حساس بودن این دوران به ویژه در اوایل بارداری حتما حتماقبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
۱۱-کنگر فرنگی ضد سرطان است.
کنگر فرنگی به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و مانع از رشد و گسترش سلول های سرطانی می شود. مطالعات علمی نشان می دهد عصاره کنگر رشد سلول های سرطانی پستان در زنان را مهار می کند.
۱۲-کنگر فرنگی و سلامت کبد
یکی از مهمترین و شناخته شده ترین خواص کنگر فرنگی کمک به درمان اختلالات کبدی مانند درمان نارسایی های کبد، یرقان، بیماری های مربوط به کمبود آلبومین و .. است.
از دیگر فواید کنگر فرنگی می توان به پیشگیری از تشکیل مجدد سنگهای صفراوی اشاره کرد.
◾️طرز پخت کنگر فرنگی
برای طبخ کنگر فرنگی ابتدا انتهای کنگر ها را که به شکل ساق است با چاقو میبریم. آن ها را در ظرفی پر از آب میریزیم و خوب می شوییم و چند دقیقه ای صبر می کنیم تا خاک و شنی که لای برگهای آنها است، رسوب کند.
بعد آنها را آبکش می کنیم . در قابلمه ای آب می ریزیم ، کمی نمک و یکی دو قاشق روغن زیتون و کمی سرکه در آن میریزیم، کنگر ها را اضافه می کنیم، در قابلمه را می بندیم، میگذاریم آب جوش بیاید. بعد حرارت را ملایم میکنیم تا کنگر ها پخته شوند. زمانی که برگهای کنگر ها به راحتی کنده شد، پخته شده و آماده است.
◾️مقدار مصرف استاندارد کنگر فرنگی
حداکثر میزان مصرف عصاره برگ های کنگر فرنگی (آرتیشو ) 300 تا 600 میلی گرم، سه بار در روز می باشد.
◾️نکات مهم در تهیه کنگر فرنگی
کنگر فرنگی هایی را بخرید که برگ آنها باز نشده و سفت و سبز باشند. اگر برگهای کنگرفرنگی قهوه ای شود ، کنگر فرنگی کهنه می باشد.
🚫هشدارهایی در مصرف کنگر فرنگی (مضرات)
◀️کنگر فرنگی و عصاره آن ممکن است در بعضی از افراد موجب واکنش آلرژیک و حساسیت شود.
◀️کنگر فرنگی به دلیل اینکه طبیعتی گرم دارد ممکن است در بعضی از افراد تولید سودا کند، از این رو، بهتر است با سرکه مصرف شود.
◀️از آنجایی که هنوز اطلاعات دقیقی از تاثیر کنگر فرنگی بر روی زنان باردار و شیرده وجود ندارد به همین دلیل توصیه می شود که زنان باردار و شیرده از مصرف آن اجتناب کنند.
◀️افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا و انسداد مجاری صفراوی از مصرف کنگر فرنگی اجتناب کنند.
◀️ از عوارض جانبی کنگر فرنگی می توان به گرسنگی، نفخ ، ضعف،گاها ناراحتی معده و اسهال اشاره کرد.
◀️ممکن است بعضی از افراد طعم کنگر فرنگی را دوست نداشته باشند ؛این گونه افراد برای بهره مندی از خواص کنگر فرنگی بهتره است از مکمل های آن که به شکل قرص و کپسول هستند استفاده کنند.
◀️بيماران مبتلا به ناراحتی های شديد کبدی يا کليوی باید از مصرف کنگر پرهيز کنند.
◀️تماس جلدی مکرر و طولانی مدت با کنگر فرنگی در برخی افراد ممکن است موجب بروز حساسیت های پوستی شود.
◀️مصرف زیاد کنگر فرنگی برای کودکان زیر ۱۲ سال توصیه نمی شود.
امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود و خانواده از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.
سلامتی و تندرستی شما آرزوی قلبی زرین بانوست.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹