به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله خانوادگی زرین بانو سلام امیدوارم حالتون حسابی خوب باشه. در بخش خواص گیاهان دارویی زرین بانو، با معرفی گیاه «اکالیپتوس» در خدمتتونم.
اگر شما هم علاقه مندید اطلاعات بیشتری در مورد خواص درمانی این گیاه دارویی معجزه گر کسب کنید دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشید.
◾️اکالیپتوس چیست؟
اکالیپتوس درخت همیشهسبز بومی استرالیاست. که امروزه در بیشتر دنیا یافت می شود. این گیاه بیش از ۷۰۰ گونهٔ مختلف را در بر میگیرد که اغلب آنها در نیوزیلند و استرالیا وجود دارند. در بین گونههای مختلف اکالیپتوس «اکالیپتوس نیلی» عمدهترین منبع برای تهیهٔ روغن اکالیپتوس در سطح جهان می باشد.
اکالیپتوس خواص دارویی فراوانی چون درمان بیماریهای تنفسی ، سرماخوردگی ، دردهای عضلانی ، ورم روده و كلیه و دفع اخلاط سینه و برونشها ، کاهش تب ، قند خون ، رفع عفونت و … دارد.
امروزه از اکالیپتوس برای تهیه ی داروهای درمان سرماخوردگی، کرمها و پمادهای مُسکن عضلات و درد مفاصل، عطرها، لوازم آرایشی و بهداشتی، طعمدهندهها، محصولات دندانپزشکی و همچنین محلولهای صنعتی استفاده می شود.
◾️ترکیبات شیمیایی اکالیپتوس
اکالیپتوس دارای فلاونوئیدهایی چون کاتچین ، ایزورامنتین، لوتئولین، کائمفرول، فلورتین و کوئرستین می باشد.
خواص اکالیپتوس برای سلامتی بدن
◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص اکالیپتوس شرح داده می شود.
۱_آکالیپتوس و درمان سرماخوردگی
اکالیپتوس در اکثر داروهای سرما خوردگی و شربت های ضد سرفه وجود دارد.
برای این منظور برگ تازه یا خشک اکالیپتوس را در قابلمه ای با آب بجوشانید. یا ۱ قطره روغن اکالیپتوس در یک لیوان آب جوش بریزید و حوله ای روی سر خود انداخته و چشمانتان را ببندید و بخور کنید. تا مجاری تنفسیتان باز و سرماخوردگیتان درمان شود.
برای درمان سرفه میتوانید 3 تا 4 قطره روغن اکالیپتوس را در مقدار کمی روغن بادام شیرین حل کرده و قفسهی سینه یا پشتتان را ماساژ دهید.
اکالیپتوس بهعنوان یک خلطآور طبیعی برای کاهش خلط گلو و گرفتگی نیز استفاده کرد. همچنین اکالیپتوس تب بر و کاهش دهنده ی دمای بد نیز می باشد. برای این منظور چند قطره از روغن اکالیپتوس را در ظرف آب بریزید و با آن پاشویه کنید.
۲_اکالیپتوس و سلامت دهان
اکالیپتوس به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و ضد میکروبی قوی که دارد برای ساخت انواع دهان شویه ها ومحصولات دندان پزشکی استفاده می شود. این گیاه با نابودی میکروب های عامل پوسیدگی دندان نقش مهمی در سلامت دهان و دندان ایفا می کند. به همین دلیل است که از آن در تهیه انواع آدامس استفاده می شود.
آدامس های با طعم اکالیپتوس علاوه بر ایجاد حس خنکی و طراوت در دهان و از بین بردن بوی بد ؛ درنابودی باکتری های دهان نیز موثر عمل می کنند.
۳_اکالیپتوس ضد التهاب قوی
اکالیپتوس به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی که دارد در درمان دردهای مفصلی، کمردرد ،کشیدگی عضلات، دردهای ناشی از آرترز و پوکی استخوان، و.. بسیار مفید است.
برای این منظور دو قطره روغن اکالیپتوس لیمویی را در چند قطره روغن گیاهی مانند روغن بادام حل کنید هر روز دو تا سه مرتبه مفاصل دردناک را ماساژ دهید. همچنین اکالیپتوس با تصلب شرایین جلوگیری کرده و از سکته های قلبی پیشگیری می کند.
برای این منظور کارشناسان طب سنتی استفاده از چای اکالیپتوس و مالش با روغن اکالیپتوس را توصیه می کنند.
۴_اکالیپتوس و سلامت اعصاب و روان
چای اکالیپتوس به دلیل خاصیت آرام بخشی قوی که دارد در کاهش استرس و اضطراب بسیار مفید است. همچنین موجب تقویت تمرکز ، حفظ سطح هوشیاری و بهبود خواب شبانه نیز می شود.
۵_اکالیپتوس و افزایش سیستم ایمنی
این گیاه به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد ؛سیستم دفاعی بدن که در اثر بیماری، استرس، خستگی دچار ضعف شده؛ تقویت و سلامت عمومی را افرایش می دهد.
۶_اکالیپتوس و دیابت
اکالیپتوس می تواند در پیشگیری و درمان دیابت مفید عمل کند. برای این منظور افراد مبتلا به دیابت پنج گرم برگ را با یک لیوان آب جوش به مدت پانزده دقیقه دم کنید. سپس آن را صاف کرده و بعد از غذای صبح و عصرانه آن را به جای چای میل کنید.
با این حال توصیه می شود قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. زیرا بسته به نوع دیابت، توانایی اکالیپتوس در کاهش قند خون میتواند خطرناک باشد.
۷_ اکالیپتوس و سلامت مو
شستشو داده و با شانه ی مخصوص شانه کنید. و در نهایت با سشوار داغ سشوار بکشید. این عمل را چندین مرتبه انجام دهید تا به طور کامل شپش رفع شود.
۸_اکالیپتوس و سلامت پوست
◾️ درمان زخم های پوستی
روغن اکالیپتوس به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد عفونی کنندگی قوی که دارد در درمان سوختگی ها، جای زخم و بریدگی موثر است. وعلاوه بر تسکین درد نواحی آسیب دیده، از هرگونه ابتلا به عفونت جلوگیری می کند.
برای رفع انواع عفونتها با اکالیپتوس مقداری برگ را بعد از شست و شو با آب سرد چند دقیقه بجوشانید. بعد صاف کرده، محل را شست و شو دهید و روزی چند بار تا بهبودی تکرار کنید.
◾️درمان آکنه
روغن اکالیپتوس باکتری هایی که منافذ پوست را مسدود می کنند را از بین می برد و مانع از گسترش آن می شود. همچنین می تواند آکنه را درمان کند.
◾️درمان خشکی دوست
اکالیپتوس با افزایش محتوای سرامید پوست به درمان خشکی پوست کمک کند. سرامید نوعی اسید چرب در پوست و مسئول حفظ سد محافظتی و رطوبت آن است و به نظر می رسد سطح آن در بدن کسانی که از خشکی پوست، شوره یا اختلالات پوستی مانند درماتیت یا پسوریازیس رنج می برند کمتر می باشد.
◾️بهبود دهنده ی جای نیش حشرات
۹_اکالیپتوس و ضد عفونی کننده محیط
اکالیپتوس دارای خاصیت ضد عفونی کننده و خوشبو کننده محیط و فضا نیز هست برای این منظور مقدار زیادی برگ اکالیپتوس را با آب بجوشانید تا بخار آن فضا را در بر گیرد. یا روغن اکالیپتوس را با آب مخلوط و در فضا اسپری کنید.
همچنین بوی خوب آن موجب رفع بوی بد در محیط نیز می شود.
۱۰_اکالیپتوس و دفع حشرات
روغن اکالیپتوس یک ماده ی گیاهی موثر برای دفع و نابودی حشرات است. این گیاه در سال ۱۹۴۸ در آمریکا رسما به عنوان مادهای حشرهکش و کنهکش به ثبت رسیده است.
◾️کاربرد های اکالیپتوس
مفید ترین محصول درخت اکالیپتوس، روغن اکالیپتوس می باشد که پس از فرایندهای تبخیر و تقطیر برگ اکالیپتوس بهدست میآید. این روغن مایعی بیرنگ با بوی چوبی، شیرین و قوی است. روغن اکالیپتوس حاوی یک ترکیب شیمیایی بهنام «اوکالیپتول» است.
از برگ های اکالیپتوس نیز برای تهیه چای استفاده می شود. چای اکالیپتوس به رنگ سبز کم رنگ است و رایحه قوی چوبی یا کاجی مانند دارد. همچنین درخت اکالیپتوس به دلیل رشد سریع منبع ارزشمندی برای تهیه ی چوب و کاغذ محسوب می شود.
◾️طرز تهیه چای اکالیپتوس
برای تهیهی دم کرده اکالیپتوس روزی یک قاشق چایخوری برگهای خرد شده اکالیپتوس را در ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد. محلول را صاف کنید و روزانه ۳ تا ۴ فنجان از این دم کرده را (بعد از غذا) میل کنید.
🚫هشدار هایی در مصرف اکالیپتوس (مضرات اکالیپتوس)
◀️مصرف خوراکی و موضعی اکالیپتوس ممکن است در بعضی از افراد موجب واکنش آلرژیک و حساسیت شود. لذا قبل از استفاده از روغن اکالیپتوس مقداری از آن را در بخش کوچکی از پوست امتحان و از نداشتن حساسیت به آن اطمینان حاصل کنید.
◀️ روغن اکالیپتوس ممکن اس باعث احساس سوزش و خارش درپوست شود.
◀️از علائم مسمومیت به اکالیپتوس می توان به اسهال، حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده و از عوارض روغن اکالیپتوس می توان به گیجی، احساس خفگی و کوچکشدن مردمک چشم اشاره کرد.
◀️روغن اکالیپتوس حتما باید قبل از استفاده با یک روغن حامل مانند روغن زیتون ترکیب و بعد استفاده شود. نسبت استفاده ۱_۵ درصد روغن اکالیپتوس به ۹۵_۹۹ درصد روغن زیتون می باشد.
◀️روغن اکالیپتوس فقط برای استفاده ی موضعی است و نباید خورده شود.زیرا سمی است.
◀️روغن اکالیپتوس نباید در اطراف چشم مالیده شود.
◀️اکالیپتوس ممکن است با بعضی از داروهای دیابت، کلسترول بالا، ریفلاکس اسید و اختلالات روانی تداخل ایجاد و تاثیر منفی بر کبد بگذارد.
◀️مصرف تمام فراورده های اکالیپتوس حتی بخور برای زنان باردار و شیرده ممنوع است.
◀️کودکان به روغن ها حساس تر هستند لذا باید با احتیاط بیشتری مصرف شود.
◀️مصرف اکالیپتوس برای کودکان زیر ۲ سال ممنوع است.
◀️تیمول موجود در این گیاه در افراد حساس، ممکن است سبب تحریک غشا مخاطی گردد.
◀️مصرف اکالیپتوس موجب افزایش فشار خون می شود.
◀️زیاده روی در مصرف اکالیپتوس موجب ورم معده و روده ،سردرد و پیدایش خون در ادرار می شود.
امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد خواص و عوارض این گیاه دارویی کسب کرده باشید و با استفاده ی صحیح و اصولی از خواص بی نظیر آن بهره مند گردید.
#مجله خانگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی_برای_خانواده_ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹