خواص گیاه تربچه
به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله خانوادگی زرین بانو سلام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه . در بخش خواص میوه و سبزیجات زرین بانو با معرفی خواص گیاه« تربچه »در خدمتتونم.
اگر شما هم علاقه مندید اطلاعات بیشتری در مورد این سبزی پر خاصیت کسب کنید ؛دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشید.
◾️تربچه چیست؟
تربچه با نام علمی Raphanus sativus یکی از انواع سبزیجات ریشه ای از خانواده ی شلغم ، کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ است. که در شکل ها و رنگ های مختلف قرمز، سفید، بنفش و سیاه کشت می شود.
ریشه و برگ های سبز تربچه را می توانید به صورت خام در کنار سبزی خوردن میل کنید.
◾️ترکیبات شیمیایی :
۹۰ درصد تربچه را آب تشکیل می دهد و دارای ویتامین های c , k , B6 ، نیاسین،ریبوفلاوین و فولات و مواد معدنی چون کلسیم، پتاسیم ، مس، فیبر ،منگنز ،سدیم، اسید فولیک و آنتوسیانین می باشد.
خواص تربچه
◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص تربچه شرح داده می شود.
۱_ تربچه و سلامت دستگاه گوارشی
تربچه و برگ های سبز آن سرشار از فیبر است. از این رو برای دستگاه گوارشی بسیار مفید است. تربچه با تنظیم حرکات روده از یبوست و بواسیر پیشگیری می کند. همچنین آب تربچه از معده و روده ها محافظت کرده و مانع از زخم معده می شود.
۲_تربچه و کاهش وزن
تربچه فاقد چربی است و کالری بسیار پایینی دارد. همچنین سرشار از فیبر است. و با پر کردن معده با ایجاد حس سیری در فرد شده و از پر خوری در وعده های دیگر پیشگیری می کند. از این رو مصرف تربچه می تواند در کنار سایر میوه ها و سبزیجات شما را در رسیدن به وزن ایده آل کمک کند.
۳_تربچه و دیابت
تربچه کربوهیدرات کمی دارد و منبع غنی از آنتی اکسیدان هاست که باعث افزایش سوخت و ساز بدن شده و جذب گلوکز در روده را کاهش می دهد .از این رو می تواند باعث کاهش قند خون در افراد دیابتی شود. بنابراین مصرف تربچه در کنار انواع سبزیجاتی مثل کلم ،کاهو ،هویج،کرفس و.. برای افراد دیابتی بسیار مفید است.
۴_تربچه و سلامت قلب
فیبر موجود در تربچه از تجمع چربی در رگ های خونی جلوگیری کرده و کلسترول بد خون را کاهش می دهد. همچنین تربچه در کاهش فشار خون بالا و تنظیم آن موثر است. این سبزی ارزشمند می تواند با کاهش کلسترول و فشارخون بالا سلامت قلبتان را تضمین کند.
۵_ تربچه ضد سرطان است.
تربچه منبع غنی از انواع آنتی اکسیدان هاست.که با ردیکال های آزاد مبارزه کرده و مانع از رشد و گسترش سلول های سرطانی می شود. مطالعات علمی نشان می دهد بیشترین تاثیر تربچه در پیشگیری از سرطان های کولون، پروستات ، سینه ،کلیه ومعده می باشد.
از این مصرف آن باعث افزایش سیستم دفاعی بدن و طول عمر می شود.
۶_تربچه و سلامت کبد
تربچه گیاهی ادرارآور است که موجب دفع سموم از بدن می شود. بنابراین برای کلیه ها و کبد بسیار مفید است. همچنین خواص سم زدایی تربچه باعث تصفیه خون می شود. و بیماری یرقان (زردی )را درمان می کند. در این مورد بهتر است از ترب سیاه استفاده شود.
۷_تربچه و سلامت پوست
تربچه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های فراوان از جمله ویتامین C برای پوست بسیار مفید است. آب تربچه موجب رطوبت رسانی به پوست می شود.
همچنین تربچه دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی است و بسیاری از مشکلات پوستی از قبیل خشکی، ترک و جوش های قرمز را درمان می کند. تربچه در از بین بردن آثار کبودی زیر چشم ، آثار ضربه و جای زخم و کک و مک مفید است .برای این منظور کافی است از ضماد ترب و عسل استفاده کنید.
◀️ماسک تربچه : چند عدد تربچه را ۱۰_۱۵ دقیقه در ۲ لیوان آب بجوشانید .و پس از خنک شدن ، پنبه ای را به آن آغشته و به طور منظم روی جوش های سیاه و لکه ها بمالید.همچنین می توان برای کاهش درد و التهاب ناشی از گزیدگی حشرات نیز از این محلول استفاده کرد.
۸_تربچه و سرما خوردگی
تربچه به دلیل داشتن انواع ویتامین ها به ویژه ویتامینC باعث افزایش سیستم دفاعی بدن می شود. همچنین تب بر و خلط آور است و خلط های سیستم تنفسی مثل بینی و گلو را پاکسازی می کند. مصرف روزانه ی ۲_۳ بار، آب تربچه (یک قاشق مرباخوری) همراه یک قاشق مرباخوری عسل، برای رفع بیماری هایی مانند سرفه معمولی، سیاه سرفه، گلودرد و ناراحتی ریوی بسیار مفید است.
◾️خواص تخم تربچه
در ایام قدیم برای رفع مسمومیت غذایی ؛ مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار می دادند که موجب پاکی معده و درمان مسمومیت می شد. همچنین خوردن تخم تربچه، ترشح شیر مادر را زیاد می کند. اشتها آور است و یبوست را درمان می کند.
◾️خواص برگ تربچه
برگ تربچه کمی خشن و تند است. و این باعث می شود بسیاری از افراد برگ های تربچه را کنده و دور بیاندازند. اما باید بدانید این برگ ها علاوه بر اینکه تمام خواص تربچه را دارا هستند؛خواص بیشتری هم دارند. با انتخاب تربچه های کوچک و جوان می توانید برگ های آن که نرمتر و تازه تر هستند میل نمایید.
◾️نکات مهم در خرید و نگهداری تربچه
در هنگام خرید تربچه قرمز تربچه هایی انتخاب کنید که خیلی بزرگ توخالی یا کدر نباشند. قبل از گذاشتن تربچه در یخچال، آنها را با آب و شوینده شستشو دهيد و در ظرف هاي پلاستيكي با حوله کاغذي قرار دهيد. این باعث افزایش میزان رطوبت بین تربچه ها می شود و حدود یک هفته آن را تازه نگه می دارد.
🚫هشدارهایی در مصرف تربچه (مضرات)
تربچه نیز مانند تمام مواد غذایی دیگر باید به اندازه مصرف شود. و هر گونه زیاده روی در مصرف آن می تواند برای سلامتی مضر باشد.
- زیاده روی در مصرف تربچه باعث معده درد و دل پیچه می شود.
- مصرف بیش از اندازه تربچه برای دندان و گلو مضر است.
- مصرف تربچه در موارد نادر ممکن است در بعضی از افراد باعث واکنش آلرژیک و حساسیت شود.
- زنان باردار و شیرده در مصرف تربچه احتیاط کنند.
- به دلیل اینکه تربچه ممکن است تولید صفرا را افزایش دهد، توصیه می شود افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا قبل از مصرف با پزشک مربوطه مشورت کنند.
- زیاده روی در مصرف تربچه ممکن است در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد کند.لذا بیماران تیروئیدی در مصرف آن احتیاط کنند.
امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این ماده ی غذایی با ارزش کسب کرده باشید و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود و خانواده از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.
سلامتی و تندرستی شما آرزوی قلبی زرین بانوست.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی_برای_خانواده _ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹