طرز تهیه انواع دسر شب یلدا
خواص میوه و سبزیجاتآموزش آشپزیسلامتنوشیدنی و بستنی

خواص زالزالک | مضرات مصرف زالزالک | تهیه چای زالزالک

به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه. در بخش سلامت زرین بانو با معرفی خواص میوه زالزالک در خدمتتونیم.

خواص زالزالک

اگر شما هم علاقمندید اطلاعات بیشتری در مورد خواص دارویی این میوه ی پاییزی کسب کنید،دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.

◾️زالزالک چیست ؟

زالزالک، خَفجه، کیالک، یمیشان یا کویج با نام علمی: Crataegus aronia نام انگلیسی: Crataegus hawthorn) میوه‌ای کوچک دررنگهای زرد ،قرمز و حتی سیاه است که مزه‌ای ترش و تند با شیرینی ملایم دارد.

درخت زالزالک ؛ درختچه ای تیغ دار از تیره گل سرخیان (یا سیبى ها) با میوه ای خوراکی که بیشتر به شکل درختچه است و داراى شاخه هاى خاردار و شکوفه هاى پرپر زیبا به رنگ سفید یا صورتی و معطر مى باشد.

درختچه زالزالک در دامنه كوه ها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان می روید و تکثیر آن از طریق تخم و تهیه نهال انجام می شود.

زالزالک بومی مناطق آسیایی، اروپایی و آفریقایی است و علاوه بر مصارف گوناگونی که در صنعت غذا دارد به تازگی چای آن نیز بسیار استفاده می شود.

زالزالک در ایران در استان های قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، اردبیل، لرستان، گیلان، مازندران، مرکزی، قم، همدان، اصفهان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خوزستان، کرمانشاه، ایلام می روید.

زالزالک قرن‌هاست که به عنوان دارویی گیاهی برای درمان مشکلات گوارشی، نارسایی قلبی و فشار خون بالا ،درمان کلسترول بهبود بی خوابی و استرس و لاغری به کار می رود. و در طب سنتی چینی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

زالزالک خشک شده

◾️ترکیبات شیمیایی زالزالک

زالزالک داراى مواد معدنى گوناگون، ویتامین ها، مقدار زیادى تانن و کلسیم، آهن ، فسفر، ترشى آلى، پکتین، مازو، اسید تارتریک، اسید مالیک، روغن چرب، قندهاى گلوکز، فروکتوز و انواع آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین A،B,C می باشد.

✔️زالزالک طبیعتی سرد و خشک دارد.

خواص زالزالک : 

◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص زالزالک شرح داده می شود.

۱-زالزالک و لاغری

زالزالک باعث افزایش سوخت و ساز بدن شده و به سوزاندن چربی ها کمک می کند. از این رو مصرف آن می تواند به جلوگیری از چاقی و اضافه وزن و تناسب اندام کمک کند.

۲-زالزالک و سلامت دستگاه گوارشی

فیبر موجود در زالزالک باعث درمان نفخ و سوء هاضمه شده و با تنظیم حرکات روده از یبوست جلوگیری می کند.

زالزالک ضد اسکلروز است و مصرف آن برای تقویت معده بسیار مفید است. همچنین نوع کوهی آن به دلیل قابض بودن از خونریزی معده جلوگیری کرده و اسهال خونی را درمان می کند.

۳-زالزالک وفشار خون

مصرف زالزالک می تواند باعث آرامش عروق خونی شده و در نهایت فشار خون بالا را کاهش دهد.

چای زالزالک بهترین درمان برای کاهش فشار خون بالاست.

۴-زالزالک و سلامت چشم ها

ویتامینA موجود در زالزالک برای بهبود بینایی بسیار مفید است و از آب مروارید پیشگیری می کند.

۵-زالزالک و بهبود خواب

در طب سنتی از چای زالزالک به عنوان داروی طبیعی برای درمان بی خوابی استفاده می شود.

۶-زالزالک ضد سرطان است.

آنتی اکسیدان های موجود در زالزالک با حذف رادیکال های آزاد از رشد و گسترش سلول های سرطانی جلوگیری می کند.

زالزالک برای سلامتی بدن

۷-زالزالک و کاهش کلسترول

کارشناسان طب سنتی بر این باورند زالزالک از تجمع چربی در رگ های خونی جلوگیری کرده باعث کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب می شود.

۸-زالزالک و سلامت قلب

آنتی اکسیدان های موجود در زالزالک به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارند از لخته شدن خون در رگ های خونی جلوگیری می کند. فنانئوید های موجود در آن نیز به افزایش سلامت دستگاه قلبی و عروقی کمک می کند.

گفتنی است کاهش کلسترول و کاهش فشار خون نیز در افزایش سلامت قلب موثر است. همچنین زالزالک در کاهش علائم درد قفسه سینه تیز موثر است.

9- زالزالک وکاهش استرس

زالزالک با ایجاد حس آرام بخشی و شل کنندگی عضلات ،استرس و اضطراب روزمرگی زندگی را کاهش داده و باعث بهبود خلق و خو و افسردگی می شود. کافی است روزانه یک فنجان چای زالزالک بنوشید تا بدنتان در برابر تنش های روحی مقاوم شود.

10 -زالزالک و سم زادیی بدن

آنتی اکسیدان های فراوان موجود در زالزالک، بدن را در برابر رادیکال های آزاد محافظت کرده و سموم ناشی از دود سیگار، آلودگی هوا، اشعه ماوراءبنفش خورشید و دیگر اشعه های مضر را از بدن دفع می کند.

۱1-زالزالک و افزایش سیستم ایمنی بدن

زالزالک به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی طبیعی که دارد باعث افزایش سیستم دفاعی بدن شده و از بدن در مقابل بسیاری از بیمارهای عفونی،سرماخوردگی، آنفولانزا ، سرطان ها محافظت می کند.

✔️برای برخورداری از خواص دارویی زالزالک کافی است روزانه یک فنجان چای زالزالک بنوشید.

طرز تهیه چای زالزالک

◾️طرز تهیه چای زالزالک

مقداری آب داخل کتری ای ریخته را روی حرارت قرار دهید تا بجوش آید.

بعد از اینکه به جوش آمد 3-4 عدد زالزالک را شسته و داخل آن بیاندازید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه با هم بجوشد.

سپس از صافی رد کرده و چای را نوش جان کنید.

◾️کاربرد های زالزالک

زالزالک را به صورت خام و خشک شده به عنوان یک میوه مصرف می شود. همچنین برای تهیه سالاد میوه، چای و دمنوش و سرکه و ترشی استفاده می کنند.

زالزالک پخته شده را برای تهیه مربا، مارمالاد و انواع دسر به کار می برند.

بیشتر بخوانیم : طرز تهیه ی ترشی زالزالک
✔️علاوه بر میوه ی زالزالک ،گل آن نیز برای درمان تشنج مفید بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم می ‌کند. لذا دم ‌کرده ی آن برای درمان بیماری‌ های مزمن قلب استفاده می ‌شود.

همچنین امروزه از میوه، برگ ها و گل های زالزالک مکمل هایی به صورت پودر، قرص یا عصاره به بازار عرضه می شوند که برای درمان بیماری ها تجویز می شود.

مضرات استفاده از زالزالک

🚫هشدارهایی در مصرف زالزالک (مضرات)

زالزالک هم مانند تمام میوه ها و گیاهان دارویی دیگر باید به اندازه مصرف شود. هر گونه زیاده روی در مصرف آن برای بدن مضر و خطرناک است.

◀️ زالزالک ممکن است در بعضی از افراد باعث واکنش آلرژیک و حساسیت شود که با علائمی مانند تهوع و سرگیجه خفیف به همراه است.

◀️زیاده روی در مصرف دارویی زالزالک مثل چای زالزالک ممکن است باعث مشکلات گوارشی مثل بیمارهای روده و معده ،تهوع ، تپش قلب، لکه های پوستی خفیف، سردرد، میگرن، خستگی، لکه های پوستی خفیف و خواب آلودگی شود.

◀️مصرف زیاد زالزالک به شکل دارو برای خانم های باردار و شیرده ممنوع است.

◀️مصرف زالزالک به شکل دارو ممکن است با بعضی از داروهای قلبی تداخل دارویی ایجاد کند.بنابراین اگر داروهای قلبی مصرف می کنید قبل از استفاده از زالزالک با پزشک مربوطه مشورت کنید.

◀️در طبیعت درختچه ای شبیه زالزالک با میوه های کوچک تر وجود دارد که بسیار سمی و خطرناک است.لذا هر میوه ای را با نام زالزالک مصرف نکنید.

امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این میوه و داروی گیاهی پر خاصیت کسب کرده باشید و با استفاده درست و به اندازه از آن از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.

سلامت و تندرست باشید.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.

12345
امتیاز ۵ از ۵ ۱ رای

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا