خواص شیرین بیان | مضرات استفاده از شیرین بیان
به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام، در بخش سلامت زرین بانو با معرفی گیاه دارویی “شیرین بیان ” و خواص درمانی آن ومضرات آن در خدمتتونیم.
اگر شما هم علاقمندید این گیاه ارزشمند رو بیشتر بشناسید ،دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشید.
◾️شیرین بیان چیست ؟
شیرینبیان که با نام علمی Glycyrrhiza glabra شناخته می شود؛ گیاهی خودرو از تیرهٔ سبزیآساها است که بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و نواحی معتدل آسیا ست.
شیرین بیان گیاهی است علفی و چند ساله که در اکثر نقاط ایران مخصوصا در آذربایجان به فراوانی میروید. برگهای آن از ۴ تا ۷ زوج برگ به اضافهٔ یک برگچهٔ انتهایی تشکیل شده که به سبب ترشح شیره، چسبندهاند.
رنگ گلهایش ارغوانی، زرد یا بنفش یا مایل به آبی و میوهاش شامل ۵ تا ۶ دانهٔ مایل به قهوهای است.
ریشه و ساقهٔ زیرزمینی آن مصرف دارویی دارد.
شیرین بیان که یکی از پرمصرف ترین گیاهان در سراسر جهان است ؛ در حال حاضر در روسیه, اسپانیا, فرانسه, انگلستان, آلمان, خاورمیانه و آسیا رشد می کند.
اشکال مختلف شیرین بیان :
شیرین بیان در اشکال مختلف پودر، ریشه، عصاره، مایع، چای و غیره) در بازار موجود است.
◀️عصاره مایع شیرین بیان :
معمولترین شکل شیرین بیان عصاره ی آن است که از آن به عنوان شیرینکننده در انواع آبنباتها و نوشیدنیها استفاده میشود.
میزان مصرف عصارهی شیرین بیان در هر فرد نباید بیش از ۳۰ میلیگرم/ میلیلیتر از «اسید گلیسیریزیک» باشد. مصرف بیش از این مقدار برای سلامتی مضر است.
◀️پودر شیرین بیان:
پودر شیرین در اکثر عطاری ها موجود است . با ترکیب پودر شیرین بیان با ژل (به عنوان پایه) میتوان پمادی موضعی ساخت که برای درمان اگزما و آکنه و روشن کنندگی پوست استفاده کرد.
همچنین پودر شیرین بیان داخل کپسولهای خوراکی ریخته میشود و به عنوان مکمل گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد.
◀️چای شیرین بیان
مصرف شیرین بیان به صورت چای نیز طرفداران زیادی دارد و از آن برای درمان مشکلات گوارشی،سم زدایی بدن ، درمان سرما خوردگی استفاده می شود.
مصرف بیش از ۲۵۰ گرم چای شیرین بیان در روز توصیه نمیشود.
🌟یعنی فقط به اندازه ی 1 فنجان در روز مصرف کنید.
◀️ شیرین بیان گلیسیریزین زداییشده یا DGL
شیرین بیانی است که «گلیسیریزین» آن حذف شده است و سالمتر است. میزان «گلیسیریزین» موجود در DGL نباید بیش از ۲ درصد باشد. مصرف DGL برای درمان مشکلات گوارشی توصیه میشود، زیرا برای برطرفکردن این مشکلات، شیرین بیان باید بهصورت بلندمدت مصرف شود.
شیرین بیان گلیسیریزین زدایی شده به شکل قرصهای جویدنی، کپسول، چای و پودر در دسترس است. البته میزان مصرف DGL نباید بیش از ۵ گرم در روز باشد.
◾️ترکیبات شیمیایی
شیرین بیان سرشار از ویتامین های گروه B و ویتامین E است . همچنین دارای مواد معدنی چون فسفر، کلسیم، کلوئین، آهن، منیزیم، پتاسیم، سلنیوم، سیلیسیم و روی می باشد.
مهم ترین عصاره شیرین بیان ماده ای به نام گلیسریزین میباشد. همچنین فلاونوئیدها و ایزوفلاونوئیدها، تری پنوئیدها، استرودلها، روغنهای فرار و مقداری نشاسته، قند شامل گلوکز و ساکاروز، لیگنین، اسیدهای آمینه، آمینها و مومها نیز در آن موجود میباشد.
با جوشاندن ریشهٔ گیاه و تبخیر بخش عمدهٔ آب آن، مادهای سیاهرنگ (مایل به قهوهای) به دست میآید. این ماده به دو صورت جامد (عصاره) و شیره (رب سس) به بازار عرضه می شود.
شیربن بیان در صنایع شیرینی و شکلات و نوشیدنی های غیر الکلی کاربرد فراوانی دارد.
اما استفاده از شیرین بیان تنها این مواد ختم نمی شود. گیاه شبرین بیان از قدیم الایام در طب سنتی برای درمان اسپاسم عضلات و تورم، برونشیت، روماتیسم و ورم مفاصل استفاده میشود.
امروزه نیز عصارهٔ شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه بهشمار میرود.
همچنین به دلیل خاصیت ضد لک و روشنکنندگی که بر پوست دارد؛از آن برای تهیه ی کرمهای مراقبت از پوست استفاده می شود.
این ماده به دلیل خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی که دارد برای تولید خمیر دندان نیز استفاده می شود .
خواص شیرین بیان
در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص شیرین بیان شرح داده می شود:
۱-شیرین بیان و سلامت دستگاه گوارشی
یکی از مشهورترین خواص شیرین بیان به دلیل خواص ضد درد و ضد التهابی آن درمان زخم معده ، سوهاضمه ،سوزش سر دل ، درمان مسمومیت غذایی و درمان سندروم روده ی تحریک پذیر است.
«اسید گلیسیریزیک» موجود در شیرین بیان میتواند باکتری سمّی «هلیکوباکترپیلوری» را مهار کند و مانع از رشد آن در روده شود. شما می توانید شیرین بیان را با تجویز کارشناس گیاهان دارویی مصرف کنید و از فواید آن بر معده و دستگاه گوارشی خود بهره مند شوید.
۲-شیرین بیان و درمان رماتیسم
شیرین بیان به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد ؛در کاهش درد بیماران رماتیسمی و درمان آرتریت روماتوئید موثر است.
۳-شیرین بیان و سلامت کبد
گلیسیریزین موجود در شیرین بیان در درمان اختلالات کبدی بسیار موثر است و به تثبیت وضعیت کارکردی نرمال کبد کمک می کند. همچنین ویژگی های آنتی اکسیدانی و بازدارندگی آن در حفاظت از سلول های کبد از چربی بالا، آسیب های ناشی از رژیم و آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو، کمک می کند.
۴-شیرین بیان و سلامت اعصاب و روان
شیرین بیان در جلوگیری از نقص عملکرد غده های آدرنالی که مسئول تولید هورمون ها از جمله کورتیزول برای مدیریت استرس در بدن و کمک به بهبود عملکرد کلی آن هستند، مفید است.
گفتنی است منیزیم، کلسیم ، بتا کاروتن و فلانوئید های موجود در شیرین بیان در درمان افسردگی نیز موثر هستند. همچنین اسید گلیسیریزین موجود در شیرین بیان باعث احساس انرژی بیشتری در فرد می شود و نشانه های سندرم خستگی مزمن را کاهش می دهد.
گفتنی است مصرف شیرین بیان به دلیل فلاونوءید موجود در آن باعث تقویت حافظه شده و از آلزایمر و زوال عقل در دوران کهنسالی می کاهد.
۵-شیرین بیان و تقویت سیستم دفاعی
آنتی اکسیدان ها و گلیسیریزین موجود در شیرین بیان باعث تقویت سیستم دفاعی بدن شده و به مبارزه با ویروس ها و باکتری عفونی مانند آنفولانزا ،انواع سرطان ها و ویروس HIV کمک می کند.
همچنین شیرین بیان در درمان گلو درد، سرفه، سرماخوردگی، برونشیت و بیماری های ریوی مانند آمفیزم نیز مفید است.و به درمان عفونت های تنفسی فوقانی که توسط ویروس ها و باکتری ها ایجاد می شوند،کمک می کند.
برای درمان سرما خوردگی گلو درد و سرفه، بهتر است دمنوش شیرین بیان را یک تکه چوب دارچین و یک بند انگشت زنجبیل تازه درست کنید. تا تاثیر آن بیشتر شود.
شیرین بیان که یک ضد عفونی کننده و ضد میکروب و ویروس قوی است ،در درمان بیماری سل نیز موثر است.
6-شیرین بیان و لاغری
فلانوئید های موجود در شیرین بیان باعث کاهش قابل توجه چربی شکمی و میزان تری گلیسیرید بدن می شده و با چاقی مبارزه می کند. شما می توانید با مصرف شیرین بیان طبق تجویز کارشناس طب سنتی به وزن دلخواه خود برسید.
7-شیرین بیان و زنان
◀️شیرین بیان باعث درمان مشکلات باروری در زنانی که اختلالات هورمونی مثل پلی کیستیک تخمدانی دارند، می شود و با تنظیم قاعدگی نامنظم و احیای تخمک گذاری، بارداری را تقویت می کند.
◀️ شیرین بیان در تسکین گرفتگی عضلات و درد های قاعدگی موثر است.
◀️شیرین بیان در درمان علائم یائسگی و سندرم پیش یائسگی نیز موثر است.و با حفظ تعادل استروژن و پروژسترون گرگرفتگی ها و ناراحتی های این دوران مثل افسردگی را در زنان یائسه کاهش می دهد.
8 -شیرین بیان و سلامت پوست
یکی دیگر از مهم ترین خواص شیرین بیان تاثیر آن بر درمان مشکلات پوستی و زیبایی پوست است. شیرین بیان یک التیام دهنده پوست عالی است و در درمان بیماری های پوستی مانند اگزما، پای ورزش کاری و پسوریازیس ، ورم و خارش پوست مفید است.
همچنین عصاره شیرین بیان دارای اثرات روشن کنندگی پوستی است و به حفاظت در برابر اشعه های مضر خورشید و بهبود قرمزی پوست کمک می کند.
✔️ماسک شیرین بیان
یک فنجان دمنوش شیرین بیان را با یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه ترکیب کنید و بر روی صورت خود بمالید، بگذارید تا خشک شود و سپس با آب ولرم بشویید. شاهد درخشندگی و روشن شدن پوستتان خواهید بود.
9-شیرین بیان و سلامت مو
شیرین بیان باعث تنظیم چربی موی سر شده و شوره ی سر را نیز درمان می کند. همچنین به مهار رشد هورمون دی هیدروتستوسترون کمک کرده و رشد مو را تحریک می کند.
برای این منظور می توانید یک لیوان دمنوش شیرین بیان را بر روی پوست سر بمالید، بگذارید 30 دقیقه بماند و سپس بشویید.
10-شیرین بیان و سلامت دهان و دندان
عصارهی شیرین بیان در جلوگیری و درمان پوسیدگی دندان و ورم و التهاب لثه بسیار مؤثر است.
ویژگی ضدمیکروبی شیرین بیانِ گلیسیریزین زداییشده برای مقابله با باکتری هایی که عامل پوسیدگی دندان هستند ، مفید است و از تشکیل پلاکهای دندانی جلوگیری میکند.
بهدلیل این اثرات ضدباکتریایی محافظتی است که از عصارهی ریشهی شیرین بیان بهطور گستردهای در تولید محصولات بهداشت دهان و دندان مانند خمیردندان و دهانشویه استفاده میشود.
همچنین شیرین بیان در درمان زخم های دهانی بسیار موثر است.
11-شیرین بیان و سلامت قلب
شیرین بیان باعث جلوگیری از استرس و بیماری های قلبی در بیماران دیابتی می شود. همچنین شیرین بیان باعث حفاظت از عروق شده و از تشکیل پلاک در شریان ها جلوگیری می کند.
گفتنی است شیرین بیان می تواند با کاهش کلسترول بد LDL سلامت قلب شما را تضمین کند.
12-شیربن بیان و دیابت
گلابریدین موجود در شیرین بیان باعث حفاظت از نورون ها در بیماران دیابتی می شود. این ماده باعث جلوگیری از اختلالات شناختی در افراد می شود.و برای بهبود در عملکرد یادگیری بیماران دیابتی بسیار مفید می باشد. این گیاه دارای خواص ضد دیابت می باشد که باعث کاهش قند خون شده و به بیماران دیابت نوع ۲ کمک می کند.
◾️طرز تهیه چای شیرین بیان
ریشه های خشک شیرین بیان را تمیز بشویید. در یک قوری به ازای هر فنجان آب جوش یک قاشق غذا خوری ریشه شیرین بیان بریزید و بگذارید با حرارت پایین به مدت 3 دقیقه خوب بجوشد، از روی اجاق گاز بردارید و بگذارید 5 دقیقه بماند تا دم بکشد. سپس از صافی رد کرده و میل کنید.
◾️شرایط نگهداری شیرین بیان
شیرین بیان و فراورده های آن را در محیطی خشک و خنک و به دور از رطوبت، گرما و نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
🚫هشدارهایی در مصرف شیرین بیان (مضرات)
⬅️شیرین بیان ممکن است در بعضی از افراد باعث حساسیت و واکنش آلرژیک شود .تنگی نفس، تورم صورت، لب ها، زبان از علایم آن است.
⬅️هر گونه زیاده روی در مصرف شیرین بیان برای سلامتی مضر و خطرناک است. لذا شیرین بیان را با تجویز متخصص طب سنتی و گیاهان دارویی و در مقدار تجویز شده مصرف کنید.
⬅️ شیرین بیان می تواند منجر به فشار خون و عوارض قلبی مانند آریتمی قلبی و نارسایی احتقانی قلب در برخی از افراد شود.لذا افراد مبتلا به مشکلات فشار خون و اختلالات قلبی در مصرف شیرین بیان احتیاط کنند.
⬅️ مصرف شیرین بیان برای زنان باردار و شیرده مناسب نیست. در دوران بارداری می تواند باعث زایمان زودرس و سقط جنین شود.
⬅️شیرین بیان با تاثیر بر میزان تستوسترون در بدن مردان ،تمایل آن ها به رابطه جنسی را کاهش می دهد.
⬅️ شیرین بیان می تواند با داروهایی که میزان پتاسیم را در بدن کاهش می دهند، و دارو های ادرار آور تداخل دارویی ایجاد کند و باعث کاهش سطح پایین پتاسیم شده و منجر به هیپوکالمی شود.
⬅️ مصرف ریشه شیرین بیان می تواند باعث تشدید بیماری های کلیوی شد.
⬅️مصرف شیرین بیان برای کودکان زیر 10 سال ممنوع است.
امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی کسب کرده باشید.
سلامت و تندرست باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی -برای -خانواده-ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹