پرورش و نگهداری از گیاه آگلونما | آبدهی ، خاک ، کود
سلامم خدمت تمامی همراه جدید و همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو ، خیلی خوش اومدید به سایت خودتون . امروز در گلخانه ی زرین بانو با معرفی یک گل لاکچری و خیلی خوشگل به اسم آگلونما در خدمتتون هستیم . در این پست بعد از معرفی این گل به بررسی بهترین شرایط نگهداری و تکثیر گل خواهیم پرداخت . با زرین بانو همراه باشید …
آگلونما چیست ؟
آگلونما با نام علمی Aglaonema commutatum گیاهی همیشه سبز است که خواستگاه اصلی آن جنوب شرقی آسیا می باشد . در زبان انگلیسی گیاه با نام Chinese evergreens شناخته می شود که به معنای چینی همیشه سبز است و اشاره به همیشه سبز بودن این گیاه محبوب دارد .
این گیاه که از تیره شیپور سانان می باشد دارای برگهای همیشه سبز است که در برخی گونه ها این سبزی به قرمزی نیز تغییر رنگ میدهد .
آگلونما با توجه به اینکه نیاز زیادی به نور افتاب ندارد گزینه ای بسیار مناسب برای نگهداری در اداره ، بانک و داخل آپارتمان می باشد .برگ های آگلونما دارای حداکثر ارتفاع تا 40 سانتیمتر میباشد و گلهایی شیپوری مانند زیبایی دارد .
نکته : گل گیاه و شیره ی خارج شده از آن سمی میباشد و ممکن است سبب خارش و حساسیت شدید شود .
نکته ی قابل توجه در مورد این گیاه ، قابلیت بسیار زیاد آن در تصفیه ی هوا است که آن را جزو بهترین گیاه ها برای جذب گازهای مضر موجود در هوای اتاق میکند .
نگهداری از این گیاه بسیار آسان می باشد اما به دلیل تفاوت محل رویش طبیعی گیاه با محل زندگی ما رعایت یکسری اصول بسیار ضروری می باشد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت .
گیاه دارای واریته و گونه های بسیاری است که رنگ بندی برگ های آنها بسیار زیبا و شگفت انگیز می باشد . نگهداری تمامی واریته ها یکسان می باشد ، فقط نور مستقیم شدید یا کمبود شدید نور می تواند سبب کاهش رنگ های دیگر شده و رنگ سبز را در برگها غالب کند.
شرایط نگهداری از آگلونما
نور مورد نیاز آگلونما :
همانطور که اشاره شد این گیاه در جنوب شرقی آسیا و در داخل جنگل های استوایی اندونزی و مالزی رشد میکند از این جهت نیاز بسیار زیادی به نور آفتاب ندارد . با توجه به برگ های سبز گیاه ، مکان های بسیار تاریک نیز مناسب این گیاه نیست و فضای اتاق که فضایی روشن است برای این گیاه بسیار مناسب می باشد .
گیاه به نور مستقیم آفتاب حساسیت داشته و برگهایش می سوزد .
دمای مورد نیاز آگلونما :
دما در فصول گرم سال باید خنک در نظر گرفته شود وگرنه برگهای گیاه به حالت بی حال در می آید و ممکن است آویزان هم بشوند. بهترین دما در تابستان 23-27 درجه می باشد.
گیاه در زمستان نیز مقاوم بوده و تحمل دما تا 10 درجه را نیز دارد . اما دمای ایده آل برای گیاه در فصل زمستان 15 درجه است که با ورود به این دما گیاه وارد دوره ی استراحت شده و ممکن است برخی از برگهای خود را به صورت طبیعی از دست بدهد .
آبیاری آگلونما :
آبیاری گیاه ارتباط مستقیمی با محل زندگی شما دارد . در فصول گرم سعی کنید آبیاری به گونه این باشد که ارتفاع خاک خشک روی گلدان کمتر از 2 سانت باشد . در منطقه ای با دمای متوسط 35 درجه سانتیگراد و با نور ملایم موجود در اتاق هفته ای دو تا سه بار نیاز به آبیاری دارد .
در فصول سرد سال ، چون گیاه وارد خزان می شود باید آبیاری به صورت محسوسی کاهش پیدا کند . با توجه به دمای محل نگهداری گل ، از هفته ای 1بار تا 10 روز یک بار آبیاری مناسبی به نظر می رسد .
نکته : باتوجه به سنگین بودن آب های آشامیدنی شهری ، بهتر است آب چندین روز داخل ظرفی نگه داشته شود و یا از آب های جوشیده شده استفاده شود .
رطوبت :
خاستگاه گیاه منطقه ای مرطوب می باشد که در نتیجه ی آن گیاه نیاز بالایی به رطوبت دارد . همچون آبیاری ، رطوبت نیز رابطه ی مستقیمی با دمای محل زندگی دارد . در مناطق شمالی کشور نیاز رطوبتی گیاه کمتر است. برای مثال ممکن است در فصول گرم سال ، هفته ای یک بار و در فصول سرد سال نیازی به آب پاشی مستقیم نداشته باشد .
اما در مناطق خشک همچون مناطقی مرکزی کشور ، در برخی مناطق نیاز است که گیاه هر روز آب پاشی شود . در فصل تابستان نیز هفته ای یکبار نیاز رطوبتی گیاه در این مناطق را برطرف می کند .
به طور کلی می توان گفت که هفته ای 2 تا 3 بار آب پاشی در فصول گرم نیاز است و در فصول سرد هم به جای آب پاشی بهتر است محیط اطراف گیاه مرطوب باشد . برای مرطوب نگه داشتن محیط اطراف می توان از زیرگلدانی حاوی سنگریزه برای گیاه استفاده کرد. (نکته : گلدان بر روی سنگ ریزه ها قرار داده شود و ارتباط مستقیمی با آب نداشته باشد ، در غیر این صورت خطر پوسیدگی ریشه به شدت افزایش می یابد.)
تغذیه و کوددهی به آگلونما :
گیاه به صورت طبیعی در فصول گرم سال رشد کرده و در فصول سرد سال خزان میکند و به خواب میرود . از این رو تغذیه در فصول گرم ، هر دو هفته یکبار با کود NPK کامل 20-20-20 و یا 18-18-18 و در فصول سرد سال هر 45 روز یکبار با همین کودها برای آگلونما مناسب می باشد .
کودهای مایع با برند معتبر هم برای گیاه مناسب می باشد . در انتخاب کود دقت بالایی داشته باشید، چرا که عدم توجه به خصوصیات کود انتخابی و یا فیک بودن کود اثرات مخرب فراوانی باری گیاه خواهد داشت .
برای آشنایی با انواع کودهای NPK به پست مقابل مراجعه نمایید : کود NPK چیست و چه کاربردی دارد ؟
خاک مناسب آگلونما :
بیشتر گلخانه داران فقط از خاک برگ برای این گل استفاده میکنند که در صورت مرغوب بودن بسیار مناسب می باشد . اما استفاده از مخلوطی از خاک برگ مرغوب ، پیت ماس و پرلیت به همراه مقدار اندکی ورمی کمپوست تاثیر بسیار زیادی در رشد گیاه دارد .
وجود پرلیت در این ترکیب سبب افزایش قابلیت زهکشی آب و عبور آب از خاک میشه که مسبب ایجاد خاکی بسیار مناسب برای این گیاه هست.
ورمی کمپوست هم به عنوان یک کود ارگانیک تاثیر بسیار زیادی در رشد گیاه خواهد داشت . (مقدار ورمی کمپوست باید خیلی کم باشه ، در حدود 5 به 100 ترکیب خاک )
تعویض گلدان :
با توجه به خاک گیاه و شرایط رشدی آن باید در موعد مقرر اقدام به تعویض گلدان شود . در بیشتر موارد گیاه در هر سال قبل از عید نیاز به تغییر گلدان با یک سایز بزرگتر دارد . قبل از اقدام به تغییر گلدان ریشه ی گیاه را از انتهای گلدان چک کنید . اگر ریشه خارج شده و یا در حال خارج شدن است زمان مناسبی برای تغییر گلدان می باشد . همچنین اوایل پاییز نیز زمان مناسبی برای تعویض گلدان است . فصل سرما و دوران خزان ، زمان مناسبی برای تعویض گلدان نخواهد بود .
تکثیر گیاه :
تکثیر گیاه از راه های مختلفی امکان پذیر است .
از طریق بذر : در صورت باروری گل های گیاه، میوه ی تولید شده دارای دانه های ریزی می باشد که با کاشت و مراقبت دقیق از آنها می توان گیاهان زیادی را تولید کرد .
از طریق پاجوش ها : راحت ترین راه تکثیر این گیاه جدا کردن پاجوش های گیاه در ابتدای فصل بهار و انتقال آن ها به گلدانی جدید است. اگر پاجوش از بدنه ی گیاه خارج شده باشد بهتر است در مخلوطی از ماسه و پرلیت (ماسه 70 – پرلیت 30) کاشته شود . اما اگر از ریشه خارج شده باشد و خود دارای ریشه باشد میتوان مستقیم به گلدانی با خاک مخصوص این گیاه منتقل کرد .
تمیز کردن برگهای گیاه :
با توجه به برگ های زیبای گیاه و تعداد زیاد آنها تمیز بودن و براق بودن آنها بر زیبایی آنها می افزاید . از این رو، بهتر است برگهای گیاه را در فصل گرم هفته ای یکبار با پارچه ای نم شده تمیز کرد. از استفاده ی هرگونه تمیز کننده ی شیمیایی بپرهیزید ، چرا که در بلند مدت سبب نابودی برگ گیاه خواهد شد .
گلهای گیاه :
آگلونما دارای گلهای بزرگ و بسیار زیبایی است که اتفاقا بوی اصلا جالبی هم ندارد ! اما یک نکته ی مهم در مورد گلهای گیاه این است که اگر قصد بذر گیری از گلها را ندارید بهتر است گلها را از محل رشد (انتهای ساقه ی گل) قطع کنید . چرا که به دلیل بزرگ بودن گیاه، نیروی زیادی از گیاه صرف تولید گل میشود و میتواند از قوه و زیبایی کلی گیاه به شدت بکاهد .
بیماری های گیاه آگلونما :
برگ ها زرد می شوند ، نقطه های قهوه ای رنگ در زیر گیاه دیده می شود :
گیاه باید آفت کشی شود . بررسی نوع آفت با توجه به نوع نقطه های قهوه ای باید صورت بگیرید .
زیر برگها دانه های سفید رنگ پنبه مانند وجود دارد :
گیاه به آفت شپشک آردآلود آلوده شده است . ابتدا زیر برگ ها با با دستمالی اغشته به مقداری مایع ظرفشویی تمیز کنید ، سپس آفت کش مخصوص را تهیه کرده و سمپاشی صورت گیرد . دو هفته بعد سمپاشی مجددا صورت گیرد .
گیاه افتاده است ، برگ ها افتاده و بی حالند :
باید چند مورد بررسی شود . اگر آبیاری بیش از حد بود ، دو روز به تعداد روزهای آبیاری افزوده شود . اگر آبیاری کم بود ، یک روز از فاصله ی آبیاری کاسته شود .
اگر آبیاری مشکلی نداشت و در عوض هوای اتاق سرد بود، گیاه باید به مکانی گرمتر منتقل شود .
برگ های جدید کوچکتر از بقیه هستند و رشدی نمیکنند :
گیاه نیاز به تغذیه دارد . اگر تغذیه قبلا صورت نمی گرفت حتما هفته ای دو بار صورت بگیرد .و اگر قبلا صورت میگرفت زمان تغذیه را از 14 روز یکبار به 10 روز یکبار کاهش دهید .
اگر مشکلی در نگهداری از آگلونما داشتید حتما با ما در میان بگذارید …
شاد و پیروز باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#گلخانه زرین بانو
#سایتی برای تمام بانوان ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹