عوارض پوشیدن کفش نا مناسب چیست؟
شما در تمام 365 روز سال برای فعالیتهای مختلف مثل پیاده روی، دویدن و غیره به کفشهای متفاوتی نیاز خواهید داشت و خریدن کفش نامناسب میتواند باعث آزردگی شما شود. استفاده از کفش نامناسب میتواند زندگی روزمرهی شما را تحت تأثیر قرار دهد. پوشیدن کفش نامناسب برای همهی افراد مضر بوده و میتواند باعث آسیبهای کوتاه و بلند مدت شود. برای مثال کفش نامناسب میتواند باعث زانودرد، آسیب به مچ پا و آسیب لیزفرانک شود. کفش نامناسب حتی برای زمان کوتاه نیز میتواند باعث آسیبهای استخوانی و مفصلی شود.
عوارض جانبی پوشیدن کفش تنگ
استفاده از کفش تنگ میتواند باعث ایجاد مشکلات شایعی مثل میخچه، پینه و تاول در پا شود. این عارضهها به آسیبهای قبلی پای شما نیز بستگی خواهند داشت.
برای مثال اگر به پینهی پا مبتلا هستید، پوشیدن کفش نامناسب میتواند مشکل شما را تشدید کند.
بر اساس مطالعات انجام شده استفاده از کفش تنگ میتواند باعث عدم رشد ناخن و ابتلا به قارچ شود.
- کفش تنگ باعث خارش و تاول پا خواهد شد.
- فرو رفتن ناخن به گوشت انگشت میتواند باعث عفونت و بعضاً درد غیر قابل تحمل شود.
- قارچ کف پا در اثر استفاده از کفش نامناسب و تجمع رطوبت در آن ایجاد میشود.
در صورت سالم بودن پاها، استفاده از کفش نامناسب میتواند باعث میخچه و پینهی انگشتان شود که به شدت دردناک بوده و میتواند راه رفتن را برای شما دشوار کند. ممکن است بلافاصله علامتی را احساس نکنید ولی استفادهی مداوم از کفش نامناسب میتواند مشکلات جدی برای شما ایجاد کند. کفش نامناسب میتواند باعث ایجاد خار پاشنه شود که معمولاً با فاسئیت پلانتار اشتباه گرفته میشود. البته علائم وجود خار پاشنه به فاسئیت پلانتار شبیه بوده و شامل درد پاشنه و کف پا میباشد.
عوارض جانبی استفاده از کفش گشاد
پوشیدن کفش گشاد برای پای شما بسیار مضر خواهد بود. درنتیجهی استفاده از کفش گشاد ممکن است به عارضههایی مثل درد کف پا و پینه مبتلا شده و راه رفتن برای شما دشوار شود. در ادامه به اثرات استفاده از کفش بیش از حد بزرگ اشاره خواهیم کرد.
- راه رفتن با کفشهای گشاد میتواند فشار زیادی به انگشتان شما وارد کرده و با هر قدم کفش شما به کف پا ضربه وارد خواهد کرد. افرادی که کفش گشاد میپوشند نیز ممکن است به میخچه مبتلا شوند.
- زمانی که برای مدت طولانی کفش گشاد میپوشید پای شما بوی بدی خواهد گرفت چراکه رطوبت پای شما در کفش باقی مانده و باعث ایجاد بوی نامطبوع میشود.
- در برخی از موارد پوشیدن کفش گشاد میتواند بر حالت بدن شما تاثیرگذار باشد. برای مثال ممکن است مچ پای شما آسیب دیده و نهایتاً منجر به مشکلات ستون فقرات و کمردرد شده و پس از بر هم خوردن تعادل ستون فقرات، دیسک بین مهره های گردن ایجاد می شود.
- در اکثر موارد پوشیدن کفش گشاد تعادل شما را بر هم خواهد زد. ممکن است به هنگام راه رفتن پای شما در کفش لغزیده و باعث زمین خوردن شما شود. حتی اگر زمین نخورید، راه رفتن با کفش گشاد تمام توجه شما را به خود جلب کرده و نمیگذارد بر روی کارهای خود تمرکز کنید.
عوارض کوتاه مدت پوشیدن کفش نامناسب
اثرات پوشیدن کفش نامناسب معمولاً کوتاه مدت هستند ولی میتوانند باعث تأثیر بر فعالیتهای روزانه و کارایی شغلی شما شوند.
حالت نامناسب بدن
حالت بدن یا پاسچر شما با استفاده از کفشهای نامناسب تغییر کرده و تأثیر منفی بر زندگی روزانهی شما خواهد داشت. اگر برای راه رفتن، ایستادن و کار کردن از کفش نامناسب استفاده کنید حالت بدن شما به حالت ناسالم تغییر خواهد کرد.
پینه و میخچه
پینه و میخچه ضایعات دردناکی در پا هستند که در صورت استفاده از کفش نامناسب معمولاً در کف پا ایجاد میشوند.
ناخن فرورفته و مشکلات دیگر ناخن
ناخنهای شما همیشه در حال محافظت از انگشتان هستند. متاسفانه این مشکل شایعترین علت درد در کف پا بوده و افراد در هر گروه سنی و به خصوص افراد مسن را درگیر میکند. به علاوه اگر فردی به دیابت یا مشکلات گردش خون مبتلا باشد، ناخن فرورفته میتواند مشکلات خطرناک و طولانی مدت برای او ایجاد کند.
نقرس و بیرون زدگی شست پا
بونیون یا بیرون زدگی شست پا زمانی ایجاد میشود که استخوانها نتوانند به درستی حرکت کنند. این مشکل معمولاً شست پا را درگیر کرده و باعث ایجاد نقرس و درد خواهد شد.
عوارض طولانی مدت استفاده از کفش نامناسب
استفاده از کفش نامناسب برای سلامت کلی بدن شما نیز مضر بوده و میتواند هر بخشی از بدن شما را درگیر کند.
کج شدن ستون فقرات
پای شما وزن کل بدن را تحمل کرده و ضربات وارد شده به هنگام راه رفتن و دویدن را جذب میکند و ستون فقرات را صاف نگه میدارد. استفاده از کفش نامناسب که حمایت کافی از کف پا نداشته و فشار زیادی بر روی آن وارد میکند میتواند مهرههای ستون فقرات را تحت تأثیر قرار داده و باعث کج شدن ستون فقرات و گردن درد شود.
درد مفاصل
مفاصل محل اتصال استخوانهای بدن هستند. بدن انسان بیش از 200 مفصل داشته و استفاده از کفش نامناسب یکی از دلایل اصلی درد آنهاست. آرتروز شایعترین مشکل مفاصل بوده و میتواند باعث درد در زانو، شانه و مفاصل ران شود. استفاده از کفشهای پاشنه بلند، کفش بدون پاشنه و کفشهای بی کیفیت میتواند باعث ایجاد درد مفصلی شود. برای درمان و تشخیص آرتروز می توان از نوار عصب و عصله که از آن به عنوان تست الکترومیوگرافی برای تشخیص بیماری های عضلانی و ستون فقرات نیز یاد می شود استفاده نمود.
تاندونیت آشیل
تاندونیت آشیل باعث ایجاد درد در پشت پا خواهد شد. بسیاری از ورزشکاران به طور شایع درگیر این مشکل میشوند.
صاف شدن کف پا
استفاده از کفش نامناسب یا تنگ به مرور زمان باعث فشار بر روی رباطها و صافی کف پا خواهد شد. در اکثر موارد کفش نامناسب قوس کف پا را کمتر کرده و باعث مشکلات طولانی مدت میشود.
نکات مورد توجه برای انتخاب کفش مناسب
انتخاب کفش در صورت نداشتن اطلاعات کافی در این باره میتواند امری دشوار باشد. استفاده از کفش نامناسب نیز میتواند مشکلات متعددی برای شما ایجاد کند. در ادامه به نکاتی برای انتخاب کفش مناسب اشاره خواهیم کرد.
سایز دقیق کفش
در بسیاری از موارد سایز کفش تولید شده با سایز پای شما همخوانی نداشته و باید قبل از خرید این مورد را در نظر داشته باشید. اگر به صورت آنلاین قصد خرید کفش دارید باید ابتدا اندازهی پای خود را به طور دقیق مشخص کنید. پس از آن نظرات خریداران قبلی در مورد محصول را مطالعه کرده و موارد مثبت و منفی را در نظر بگیرید. این کار میتواند به انتخاب صحیح شما کمک کند. اگر قصد خرید کفش از مغازه را دارید نیز قبل از خرید کفش را پوشیده و چند قدم با آن راه بروید. با این کار میتوانید به سادگی مناسب بودن کفش را تشخیص دهید.
حمایت کافی از قوس کف پا
قوس کف پا مهمترین بخش آن است چراکه وزن کل بدن را تحمل کرده و باعث راحت ایستادن شما خواهد شد. زمانی که کفش میپوشید عملکرد پای شما بر اساس وضعیت قوس کف پا تعیین خواهد شد. بنابراین استفاده از کفشهایی که به خوبی از قوس کف پا حمایت میکنند توصیه میشود. این کار به پیشگیری از درد به خصوص در کف پا کمک کرده و میتواند از ایجاد آسیب به کف پا جلوگیری کند. اگر به فاسئیت پلانتار، خار پاشنه، درد قوس کف پا، صافی کف پا و یا چرخیدگی مچ مبتلا هستید و یا زمان طولانی بر روی پای خود ایستادهاید، استفاده از کفشهایی با حمایت مناسب قوس کف پا ضروری خواهد بود.
کفی کفش
کفی کفش لایهای بین زیره و رویهی کفش بوده که از قوس کف پای شما حمایت میکند. بسیاری از دوندگان و ورزشکاران کفی های نرم را انتخاب میکنند چراکه باعث افزایش قدرت آنها میشود. این کار علاوه بر محافظت از کف پای شما تجربهی راحتی بیشتری به شما خواهد داد.
فضای کافی انگشتان
جلوی کف محل قرارگیری انگشتان پا بوده و در شرایط مختلف از انگشتان شما محافظت میکند. این ناحیه شکلها و اندازههای مختلفی داشته و در صورت تنگ بودن میتواند باعث ناراحتی شما شود. برای راه رفتن بهتر لازم است تا فضای کافی در جلوی کفش شما وجود داشته باشد. این امر در هر قدم شما دیده خواهد شد. همچنین وجود فضای کافی باعث تهویهی بهتر کفش خواهد شد.
طراحی، وزن و غیره
در نهایت باید به طراحی کلی کفش و قیمت آن توجه کنید. شما میتوانید بسته به سلیقهی خود طراحیهای مختلف کفش را انتخاب کنید. برای این کار به جنبههای روانی و رنگبندی کفش توجه کنید.
شکل و وزن کفش اهمیت زیادی خواهند داشت. راحتی کفش به داخل آن مربوط بوده و زیبایی ظاهری آن تعیین کننده نیست. بسیاری از افراد تنها به ساختار ظاهری کفش و استیل آن توجه میکنند.
در زمان پوشیدن کفش شما وزن آن را به دنبال خود خواهید کشید بنابراین کفشی انتخاب کنید که وزن آن برای شما قابل تحمل باشد. وزن زیاد کفش میتواند باعث آسیب انگشتان و ناخنهای پا شود.
از کفی های طبی استفاده کنید.
کفی های طبی توسط پزشک طراحی شده و میتوانند از قوس کف پا حمایت کرده و احساس تعادل، راحتی و ضربه گیری بیشتری به شما داده و حرکات پا را نیز کاهش دهند.