گل و گیاه

پرورش و نگهداری از آلوئه ورا | بیماری های گیاه آلوئه ورا

سلامممم خدمت تمامی دوستان و یاران همیشگی زرین بانو ، امیدوارم که روز و روزگارتون خوش و خرم بوده باشه . در این پست از گلخانه زرین بانو و در ادامه ی پست های آموزش نگهداری از گل ها ، به روش نگهداری از آلوئه ورا خواهیم پرداخت .

نگهداری و پروش آلوئه ورا

همانطور که در پست مربوط به خواص آلوئه ورا توضیح دادیم این گیاه بسیار ارزشمند بوده و خواص درمانی بسیار فراوانی بخصوص برای پوست دارد .

آلوئه ورا | Aloe vera یکی از گیاهان دارویی بسیار شناخته شده به حساب می آید که از قدیم الایام در صنعت داروهای گیاهای بسیار کاربرد داشته است . امروزه نیز استفاده از گیاه بخصوص در محصولات آرایشی و بهداشتی بسیار رایج می باشد .

این گیاه بومی مناطق شمالی آفریقا می باشد و به نوعی جزوی از ساکیولنت ها محصوب میشود . آلوئه ورا دارای گونه های مختلفی است که فقط برخی از آنها به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد .

نگهداری از این گیاه در داخل منزل بسیار رایج و آسان است و از این رو بسیاری از افراد خود اقدام به کاشت این گیاه کرده و از شیره ی داخل برگهای آن استفاده میکنند.

برای آشنایی با خواص آلوئه ورا به لینک مقابل مراجعه کنید : فواید آلوئه ورا برای پوست چیست ؟

شرایط نگهداری آلوئه ورا :

با توجه به این که گونه های مختلفی از این گیاه در شرایط سخت کوهستانی رشد می کنند ، گیاه به صورت طبیعی بسیار سخت جان هست و قابلیت مطابقت دادن خود با شرایط مختلف جوی رو داره . نکته ی مهمی که در مورد این گیاه باید به اون دقت داشته باشید آبیاری گیاه هست وگرنه در باقی موارد گیاه می تونه خودش رو با شرایط جدید وفق بده . در ذیل بهترین شرایط نگهداری این گیاه رو شرح خواهم داد :

خاک :

همونطور که بالا هم اشاره کردم گیاه میتونه خودش رو با هر نوع شرایطی وفق بده ! اما خوب برای رشد بهتر گیاه میتونید از ترکیبی قوی برای خاک اون استفاده کنید .

من خیلی موارد رو دیدم که تو خاک باغچه خالی همراه با کود دامی پوسیده هم کاشتن که خیلی هم خوب رشد کرده ! ولی اصولش این هست که این گیاه باید در خاکی قرار داده بشه که زهکشی مناسبی داشته باشه .

خاک مناسب برای آلوئه ورا

زهکشی در عام به این معنی هست که آب به راحتی از خاک عبور کنه و داخل خاک گیر نیفته !

یکی از بهترین ترکیب ها که من چندسالی هست رشد خیلی خوبی رو تو آلوئه وراها با اون دیدم ، استفاده همزمان از ماسه (50 درصد) ، پیتماس (30 درصد) ، سنگریزه (15 درصد) و ورمی کومپست یا کود دامی پوسیده (5 درصد) هست . این ترکیب برای این گل بسیار فوق العاده جواب میده . به دلیل وجود ماسه الک شده همراه با 15 درصد سنگریزه، زهکشی فوق العاده ای رو میده و با 30 درصد پیتماس همراه با 5 درصد کود دامی ، تغذیه ی گیاه رو برای مدت ها تضمین میکنه.

این درصدهارم میتونید نصبی در نظر بگیرید ، مثل 5 بیلچه ماسه بریزید ، 3 بیلچه پیتماس ، 1.5 بیلچه سنگریزه و 0.5 بیلچه هم ورمی کومپست یا کود دامی پوسیده .

دقت کنید که اگه از کود دامی استفاده کردید حتما حتما پوسیده باشه .

از این ترکیب میشه برای همه گونه ساکولنت و کاکتوس هم استفاده کرد !

گلدان :

گلدان باید متناسب با گل انتخاب بشه . مثلا خیلی از دوستان هستن که گلدون رو خیلی بزرگ در نظر میگیرن و میگن که گل زود رشد میکنه و میتونه تو چندسال این گلدونو پر کنه !

اما این نظر چه از نظر علمی و چه تجربی کاملا نادرست هست . باید گلدان کاملا متناسب با خود گل انتخاب بشه ، نه زیاد بزرگ باشه ، نه زیاد کوچیک باشه.

اگه گلدون زیاد بزرگ باشه ، در نتیجه آب زیادی توی گلدون جذب میشه ، خاک دیرتر خشک میشه و ریشه بیش از اندازه مورد نیاز خودش آب جذب میکنه ! از طرفی در بسیاری از گلهایی که در گلدان نگهداری میشن، زمانی گل شروع به رشد سریع در بدنه و یا بچه دهی میکنه که ریشه ها به دیواره ی گلدان رسیده باشن و در نتیجه ادامه ی رشدش رو به صورت بچه دادن و یا رشد در ساقه و بدنه نشون میده .

عوض کردن گلدان آلوئه ورا

پس گلدون رو فقط کمی بزرگتر از گیاه خودتون در نظر بگیرید به طوری که بتونید هر سال یه شماره به گلدون اضافه کنید . برای مثال اگه قطر گلدونتون امسال 12 سانت بود ، سال بعد 14 سانت رو براش انتخاب کنید .

این گیاه هم هر سال نیاز به تغییر گلدان و تعویض خاک با خاک مقوی تر داره .

نکته : برخی از پرورش دهنده های حرفه ای ، بخصوص در گلهایی با ریشه های بزرگ و قوی ، از سنگ های درشت در کنار ریشه استفاده میکنن تا گیاه حس کنه که به دیواره رسیده و رشدش رو تسریع بده و یا اینکه بچه بده !

نور :

گیاه نیاز به نور زیادی داره . با توجه به اینکه این گیاه در طبیعت هم زیر افتاب مستقیم خورشید هست به جز فصل گرم سال باقی فصول میشه اون رو در مقابل نور افتاب هم قرار داد . در این وضعیت ممکنه رنگ بدنه ی گیاه از سبزی به کمی کدر مانند برگرده که طبیعیه .

در تابستان سعی کنید که گیاه حداقل چند ساعتی نور افتاب بگیره تا سرحال و قبراق باشه !

نور مناسب برای آلوئه ورا

آب :

گیاه جزوی از گروه ساکولنت ها هست . یعنی گیاهانی که داخل برگها یا بازوهاشون آب دارن ! خوب الوئه ورا هم که بیشتر خواصش مربوط به شیره ی داخل برگ هاش میشه جزوی از این گروه هست .

نباید به گیاه بیش از حد آب بدید . اما با توجه به خاکی که انتخاب کردید و زهکشی خوبی داره، تا 3 سانت (یه بند انگشت) دستتون رو داخل خاکش کنید ، اگه خشک بود بهش آب بدید . در ماه های گرم سال نیاز آبیاری گیاه بیشتره و با توجه به منطقه سکونت میتونه هر 2 3 روز یکبار هم آبیاری بشه .

کم آب بودن خودش هم با اصطلاحا شل کردن خودش و سست شدن برگهاش نشون میده .

رطوبت :

نیازی به رطوبت دهی نداره ! حتی ممکنه رطوبتی که بین ساقه ها ایجاد میشه ، در معرض نور خورشید سبب ایجاد لک ها و در نتیجه دچار شدن به قارچ هم بشه !

دما :

هوای گرم مطلوب آلوئه ورا هست . هوای 22-28 هم با نور خوب بهترین دمای ممکنه ! تو دمای خیلی زیاد ممکنه خاکش زود خشک بشه ، در نتیجه ممکنه برگاش اویزون بشه و خودشو بندازه ! در این شرایط ابیاریش رو بیشتر کنترل کنید .

پرورش آلوئه ورا

کود دهی :

الوئه ورا واقعا گیاه کم توقعی هست ! هر جوری باشه سعی میکنه خودشو با روزگار وفق بده و فقط رشد کنه ! اگه خاکش رو قوی گرفته باشید ، مثل همین خاکی که بالا اشاره کردم نیازی به کوددهی نداره ! اما اگه خاک ضعیف باشه ، ماسش زیاد باشه یا به جای پیتماس، خاک باغچه یا جایگزین دیگه ای انتخاب کرده باشید میتونید گیاه را با کود NPK از نوع سه بیست یا همون کامل هم آبیاری کنید .

میزان آبیاری باید هر دو هفته یکبار در فصل رشد باشه . از آبان ماه تا میانه ی اسفند کودی نیاز نداره !

تکثیر :

تکثیر الوئه ورا بخصوص در انواعی معمول اون از طریق پاجوش هست . همچنین از طریق کاشت بذر هم پرورشش میدن که تو خونه شاید کار راحتی نباشه و زیاد جواب نده !

همون پاجوش بهترینه ! گلدون رو کوچیک در نظر بگیرید تا گیاهتون زودتر پاجوش بده !

تکثیر آلوئه ورا با پاجوش

مشکلات و بیماری های آلوئه ورا :

از رایج ترین مشکلات این گیاه میتوان به بوته میری اشاره کرد . در این صورت که بیشتر به خاطر آبیاری بسیار زیاد رخ میدهد ، گیاه کم کم رنگ خود را تغییر داده و نوک برگها از بین میروند و گیاه به مرور به طور کامل نابود میشود . انتخاب خاک مناسب و آبیاری مدت دار میتواند از این مشکل پیشگیری کند .

+ در صورتی که گیاه به یکباره از جای کم نور به مکانی منتقل شود که اشعه ی خورشید مستقیم به گیاه برخورد میکند ، امکان سوختگی و از بین رفتن گل وجود خواهد داشت . از طرفی گل در این حالت تغییر رنگ داده و برگ ها تیره تر میشوند .

آلوئه ورا و رشد بهتر

لحظاتتون به کام
حق یارتون🙋

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#گلخانه زرین بانو
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا