گل و گیاه

شرایط نگهداری از گیاه شفلرا

سلاممم خدمت همراهان همیشگی زرین بانو ، امروز و در بخش آموزش نگهداری از انواع گل و گیاه زرین بانو با معرفی گل زیبای شفلرا در خدمتتون هستیم .

نگهداری از شفلرا

اگر شما هم از این گل دارید یا علاقه مند به نگهداری از این گل زیبا هستید ، پیشنهاد میکنم حتما در ادامه همراه ما باشید تا با شرایط نگهداری اصولی و صحیح این گیاه آشنا بشید.

شفلرا چیست ؟

شفلرا به انگلیسی Schefflera یکی درخچه بسیار زیبا و بومی کشور استرالیا می باشد. ارتفاع این گیاه در محیط طبیعی خودش تا 3 متر هم میرسه که شامل درختهایی با تنه های قطور زیبا میشه.

انواع شفلرا :

شفلرا در بازار گلفروشا در دو نوع عرضه میشه . یکی اصطلاحا برگاش شاداب و رو به بالاست و نمونه ی ابلق یعنی دو رنگ هم داره ، که اسم اصلیش شفلرا آربوریکولا Schefflera Arboricola هست . این گیاه بیشتر تو بازار ایران پیدا میشه و همونطور که گفتم به دلیل داشتن نمونه های ابلق طرفداران زیادی هم پیدا کرده . بیشتر توضیحاتی که در این پست خواهیم داشت در مورد تجربه ی خودم از نگهداری این نوع از گیاه هست .

شفلرا آکتینوفیلا
شفلرا آکتینوفیلا

نمونه ی بعدی شفلرا آکتینوفیلا Schefflera Actinophylla نام داره که برگهایی شبیه به آربوریکولا داره ولی کشیده تر هست و برگها آویزون هست و مثل شفلرای بالایی سرحال و رو به بالا نیستن ! البته اینا هم سرحالن ها ولی کلا بیحوصله هستن مقداری !

شرایط نگهداری از شفلرا :

نگهداری از این گیاه میشه گفت که بسیار آسون هست . جزو گیاهانی محصوب میشه که امکان نگهداری از اون در شرکت ها و ادارات و مغازهایی که نور زیادی ندارن هم امکان پذیر هست و بخوبی هم رشد میکنه . در ادامه به موارد مختلفی از نگهداری این گیاه میپردازیم که یکسری نکات عمومی همراه با نکاتی که خودم از تجربه ی 5 ساله ی نگهداری از این گیاه تو خونه داشتم خدمتتون خواهم گفت.

نور مناسب برای شفلرا :

این گیاه نیازهای نوری شدیدی نداره. اگر گیاه نور غیرمستقیمی دریافت کنه شرایط نگهداریش بسیار مناسب میشه . یا برای مثال کنار پنجره قرار بگیره و نور افتاب بهش نخوره ولی روشنایی کافی محیط رو داشته باشه . در این شرایط رشدش مناسب خواهد بود . در خانه هایی که پنجره ی شمالی دارن کلا پشت پنجره باشه بهتره .

نکته : اگر نور خیلی کم باشه ، نمونه ی ابلق ، ممکنه کم کم ابلقیش کم بشه . در این صورت باید گیاه رو به جای پر نورتری منتقل کنید .
نکته : اگه دیدید که ساقه ی گیاه همینجوری داره میره بالا و رشد برگ ها خوب نیست، گلدان رو به جایی با نور بیشتر جابجا کنید چون دلیل رشد علفی گیاه نور کم هست.
تجربه : من گیاه رو در تابستان در حیاط منزل نگهداری میکنم ! جایی که نور فقط در 3 ساعت پایانی غروب به گیاه میخوره و گیاه هم ابلق هست و سرحال ! این شرایط هم براش خوبه.
نور مناسب برای شفلرا

دمای مناسب :

دمایی که برای شفلرا پیشنهاد میشه بین 30 تا 15 درجه هست. در زمستان گیاه نباید در سرمای کامل فرو بره و دمای بالای 10 درجه رو حتما باید براش بوجود بیارید . سعی کنید در زمستان دمای محیط زیاد بالا نباشه تا گیاه به خواب زمستانی بره و تابستون رشد بهتری داشته باشه.

در تابستان هوای خنک رو بیشتر دوس داره ولی اگرم خنک نبود کنار پنجره ای بزارید که امکان رفت و امد هوا از اون وجود داشته باشه و تنفس مناسبی برای گیاه بوجود بیاد . اگه جاش خفه باشه ممکنه برگ ها پژمرده بشن.

در بیرون از خونه هم در فصل بهار و تابستان در سایه باشه اوکی هست و مشکلی براش پیش نمیاد.

نکته : همونطور که گفتم من این گیاه رو بهار و تابستون تو حیاط نگهداری میکنم. زمانی که دما به 45 درجه هم میرسه چون گیاه از نور مستقیم آفتاب دوره و جاش سایه هست مشکلی براش ایجاد نمیشه . این نکته رو هم در نظر بگیرید.
تذکر : گیاه رو در مسیر باد کولر قرار ندید که حتما براش مشکلاتی ایجاد میشه.

آبیاری مناسب برای شفلرا :

زمان آبیاری بسته به شرایط دمایی و خشکلی هوا یا رطوبت محیط متفاوت می تونه باشه. زمان آبیاری مناسب برای این گیاه زمانی هست که تا 2 3 سانتی از بالای خاک خشک شده باشه . در این صورت میتونید گیاه رو سیرآب کنید.

نکته : از آب مستقیم شیر استفاده نکنید و آب رو چند ساعت و بنابه تجربه چند روز قبلتر بزارید کنار و بعد به گیاهاتون بدید .
نکته : تو تابستون آب سرد به گیاه ندید ، آب گرم هم تو زمستون ندید ! آبی که به گیاه میدید باید با دمای محیطی گیاه همخوانی داشته باشه تا به ریشه های گیاه شوک وارد نشه.
شفلرا ابلق

رطوبت :

در فصل تابستان هفته ای دو بار گیاه رو با آبپاش ، آبپاشی کنید . دقت کنید که آب رو چند روز پیش کنار بزارید و در نزدیکی گلدون هم باشه که دمای گلدون رو داشته باشه .

اگه از آب شیر همون لحظه استفاده کنید ممکنه املاح روی برگ ها بمونن.

کود دادن به شفلرا :

شفلرا هم مثل همه ی گیاهان دیگه علاوه بر آب نیاز به تغذیه هم داره. برای این گیاه میتونید از کود سه بیست که حاوی ریز مغذی هم باشه استفاده کنید.

بیشتر بخوانیم : در مورد انواع کودهای عدد دار میتویند پست مقابل رو مطالعه کنید : کود NPK چیست ؟

در انتهای هر فصل هم بهتره یبار از کود 12 12 36 که پتاس بالایی داره برای افزایش تقویت مقاومت گیاه استفاده کنید .

نکته : فقط زمانی از کود مایع استفاده کنید که برند کود برند مناسبی باشه مثل برند بیوبیست. در غیر این صورت پیشنهاد میکنم از کودی استفاده کنید که مشخص باشه داخلش چی هست و از این کودهای مایع کوچولو که اصلا معلوم نیست چی هست و کجا پرشده استفاده نکنید تا به گیاهتون آسیبی وارد نشه . مهم نیست مغازه دار چی میگه ، عقل میگه که وقتی مشخص نیست داخلش چیه ، ازش استفاده نکن !
نکته : در گیاه های جوان که سن و سال کمی دارن میشه در هر فصل یک دوره از کود های ریشه زایی هم استفاده کرد . مثلا یه کود NPK با فرمول 10-52-10 عالیه .
نکته : میزان مصرف کود بسته به نوع کود داره که از فروشنده باید بپرسید ولی بطور کلی طبق تجربه در کودهای NPK یک قاشق چای خوری در داخل یک ظرف یک و نیم لیتری آب ، برای این گیاه مناسبه . کودهای پودری رو حتما باید داخل آب حل کنید و بعد به خورد گیاه بدید . برخی از این کودها قابلیت محلول پاشی هم دارن که در اون صورت میزان کود مصرفی باید نصب باشه . یعنی اگه بخواید کود رو اسپری کنید به گیاه ، نصب یک قاشق چای خوری رو داخل یک و نیم لیتر آب بریزید .
نکته : پیشنهاد میکنم کود رو اسپری نکنید ، چون کودهای NPK دارای رنگ دانه هستن و ممکنه اثرات رنگ روی گیاه بمونه .
نکته : بهترین زمان برای کوددان بعد از غروب آفتاب هست .
نکته : در تابستان هر 15 روز یکبار کود بدید و در فصل سرد سال هر 2 ماه یکبار .
تعویض گلدان شفلرا
بیشتر بخوانیم : برای مشاهده ی شرایط بهینه ی نگهداری از گل بنجامین روی لینک مقابل کلیک کنید : نکات مهم نگهداری بنجامین

خاک مناسب برای شفلرا :

خاک مناسب این گیاه یک خاک میکس باید باشه که آب رو زیاد نگه نداره . شامل ترکیب زیر میتونه باشه :

40 درصد پیتماس + 15 درصد خاک برگ + 15 درصد ماسه دوبار شور که سنگ ریزه هم داشته باشه +  15 درصد پرلیت + 10 درصد کوکوپیت + 5 درصد ورمی کومپوست یا کود گاوی پوسیده

نکته : برخی از پرورش دهنده ها در شمال کشور از سبوس برنج ، پوست بادام زمینی و موارد اینچنینی هم برای سهولت در هوادهی به ریشه استفاده میکنن که اگه دم دستتون بود میتونید از مقدار پرلیت کم کنید و از اونها بزنید . عالی جواب میدن !

تعویض گلدان شفلرا :

بهتره خاک گلدان هر 2 سال یکبار تغییر پیدا کنه . هدف از تغییر خاک این نیست که گلدان حتما به گلدان بزرگتری منتقل بشه ، هدف اینه که خاک غنی تر و تازه تر بشه . پس از اگه بعد از دو سال دیدید که هنوز گلدان پر نشده ، فقط خاک رو تعویض کنید و گلدان رو بزرگتر نکنید .

در صورتی که ریشه ی گیاه از زیر گلدان زده باشه بیرون ، گلدان رو به دو شماره بزرگتر ارتقا بدید .

نکته : کف گلدان از لیکاپون یا سنگریزه استفاده کنید . لیکاپون درشت برای این گیاه بهتره .
نکته : گلدان حتما به اندازه ی کافی سوراخ داشته باشه تا زهکشی مناسب باشه و بتونه آب رو به خوبی از گلدون خارج کنه . در این مورد دقت بسیار بالایی داشته باشید که زهکشی ضعیف آسیب شدیدی به گیاه میزنه.
تغذیه و کود شفلرا

خرید شفلرا :

در بالا در مورد شرایط نگهداری گیاه به صورت کامل توضیحاتی رو دادیم . اما نکته ای که خیلی مهمه توجه به گیاه در زمان خرید هست. وقتی میخواید گیاه رو بخرید به موارد زیر خوب توجه کنید :

– گیاه خودش رو ننداخته باشه ! یعنی برگها آویزون نباشن ! گاها دیده شده که فروشنده میگه هوا گرمه اینجوری شده ، بره خونه خوب میشه ! ولی همچین گیاهی نخرید که شاید وضعیتش بدتر بشه !

– محلی که گیاه رو خریداری میکنید از نظر بهداشتی مناسب باشه ! این مورد اهمیت زیادی داره چون ممکنه این گیاه بیماری نهفته ای داشته باشه که خودشو داخل گلخونه نشون نده و وقتی اومد خونه شما خودشو نشون بده ! از این جهت اطمینان خاطر از بهداشت گلخونه داشته باشید .

– روی برگ و پشت برگ ها رو در زمان خرید قشنگ نگاه کنید ! خجالت نکشید خلاصه پول میدید ! قشنگ نگاه کنید چون لارو آفات میرن پشت برگ ها ! و بعدا خودشون رو نشون میدن !

– روی برگ نقطه های قهوه ای وجود نداشته باشه که آفته.

– اگه زیر برگها تار عنکبوت بود اون گیاه رو نخرید ! اونا تار عنکبوت نیستن اونا رو کنه خونی تارعنکبوتی اونجا گذاشته که خیلی آفته گیری هست ! همچین گیاهی رو نخرید .

توصیه 1 : وقتی گیاه رو آوردید خونه قشنگ با قارچ کش مانکوزب اسپری کنید روش! برای گیاه جدید واجبه !
توصیه 2 : گیاه رو همینجوری منتقل نکنید پیش سایر گیاهاتون ، 3 4 روزی جای دیگه ای نگهدارید که اگه بیماری خاصی داشت رو بشه ! بعد ببرید تو مجموعه ی گلای دیگتون.
بیشتر بخوانیم : برای مشاهده ی شرایط بهینه ی نگهداری از سانسوریا روی لینک مقابل کلیک کنید : اصول نگهداری از سانسوریا

لحظاتتون به کام
حق یارتون🙋

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#گلخانه زرین بانو
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم.متولد شهریور ۶۹ ، کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا