شرایط نگهداری گیاه یوکا
سلامم خدمتت تمامی همراهان همیشکی سایت زرین بانو ، امروز در بخش آموزش نگهداری از گل و گیاه زرین بانو، با معرفی گل زیبای یوکا در خدمتتون هستیم.
یوکا (Yuka) نام سرده از گیاهان گل دار می باشد که بومی آمریکای مرکزی و مکزیک می باشد. گونه ای از این گیاه با نام یوکا زنگوله ای یا یوکا خنجری که در زبان انگلیسی با نام Yucca Elephantipes یا Yucca gigantea در داخل کشور عزیزمان ایران به صورت گسترده ای کشت شده و در منازل یا معابر عمومی کاشته میشود .
این گیاه دارای برگ هایی کشیده و نوک تیز می باشد که به دلیل شکل متفاوت این برگ ها به آن لقب گل خنجری داده اند. رنگ برگ ها سبز رنگ بوده و در گیاهان جوان به صورت مستقیم از روی خاک رشد می کنند. با گذشت عمر یوکا ، برگ های پایینی خشک شده و به صورت ساقه مانند ارتفاع میگیرند . همین امر سبب ایجاد ساقه ای زیبا شده که زیبایی گیاه را دو چندان میکند.
یوکا پس از بلوغ در صورت فراهم بودن شرایط ، به صورت منظمی گل می دهد. گل ها به صورت زنگوله شکل بوده که همین امر سبب شده نام دیگر این گیاه زیبا گل زنگوله ای باشد . ساقه ی گل از میانه ی گیاه رشد کرده و بالا میرود .
در این مقاله به بررسی شرایط مناسب رشد و تکثیر یوکا خواهیم پرداخت و نکات مهمی رو در مورد این گیاه زیبا اشاره خواهیم کرد. این نکات حاوی تجربیات ما در نگهداری از این گیاه در داخل منزل می باشد .
شرایط نگهداری یوکا :
همانطور که اشاره شد گیاه یوکا، بومی آمریکای مرکزی و مکزیک می باشد که مناطقی خشک و گرم محسوب میشود و از این رو شرایط نگهداری آن باید به شرایط موجود در حالت طبیعی گیاه نزدیک باشد.
نور مناسب برای یوکا :
یوکا به نور زیادی در فصل رشد نیاز دارد. اگر در معابر شهری دیده باشید این گیاه در بلوارها کاشته میشود و هر ساله نیز به گل می نشیند. از این رو اگر از نظر آب و هوایی شرایط مناسبی داشته باشید و محیط نگهداری زیادی بارانی نباشد ، میتوانید این گیاه را در فضای باز نیز به راحتی بکارید .
در شهرهای مشهد تهران کرج تبریز اصفهان و ارومیه این گیاه توسط شهرداری ها در برخی از معابر کاشته شده است که در فصل بهار گلدهی بسیار زیبایی دارند.
در داخل خانه سعی کنید گیاه را در نزدیکی پنجره ی نورگیر قرار دهید تا گیاه امکان دریافت نور مناسب را داشته باشد.
در تابستان پیشنهاد میشود گیاه در خارج از خانه نگهداری شود چرا که در چنین شرایطی رشد گیاه به دلیل تهویه بسیار مناسب بسیار خوب خواهد بود . اگر در خارج از خانه نگهداری میکنید سعی کنید گیاه در ساعات میانی روز که نور آفتاب شدید است مکانی سایه داشته باشد تا از سوختگی برگ های آن جلوگیری شود.
آبیاری مناسب برای یوکا :
یوکا با توجه به شرایط طبیعی خودش ، نیاز به آبیاری زیاد نداره . زمانی به گیاه آب بدید که بیش از 70 درصد خاک گیاه خشک شده باشه. میزان خشک شدن بسته به میزان نور آفتاب ، بزرگی گردان ، بزرگی ریشه گیاه و همینطور رطوبت محیطی داره.
به طور کلی 3 سانت بالایی گیاه رو بررسی کنید ، اگه خشک بود ، 2 روز بعدش بهش آب بدید .
رطوبت :
گیاه رو در فصل تابستان به صورت هفتگی آب پاشی کنید ، یعنی هفته ای یکبار. این کار رو بعد از ظهر انجام بدید و زمانی باشه که آفتاب به گیاه نخوره ، چون اگه افتاب بخوره و رو برگ ها آب باشه، گیاه دچار سوختگی میشه و لک رو برگ ها میفته .
در فصل استراحت گیاه ، یعنی فصل سرد، هر ماه یکبار گیاه رو آب پاشی کنید کافیه .
تغذیه و کود :
کود مناسب برای یوکا ، کود 3 بیست از انواع کودهای NPK هست . این کود میتونه نیاز های تغذیه ای گیاه رو تامین کنه و برگ های گیاه رو بیشتر و بهتر رشد بده .
هر دو هفته یکبار گیاه رو با کود سه بیست آبیاری کنید .
نکته : بسیار از دوستان میگن که گیاه بدون کود هم رشد میکنه ، بله درسته ولی گیاه هم مثل هر موجود دیگه ای نیاز به تغذیه ی مناسب داره. اگه گیاه داخل گلدان هست مقداری از تغذیه رو در سال اولی که داخل گلدان هست از خاک دریافت میکنه ولی برای تکمیل سیکل غذایی باید سایر مواد غذایی از طریق کوددهی به گیاه برسه .
خاک مناسب :
بهترین خاک برای استفاده در یوکا ، خاک کمپوست هست. خاک سبکی که زهکشی بسیار خوبی داشته باشه. برای این مورد ترکیب زیر پیشنهاد داده میشه :
ماسه و سنگ ریزه 40 درصد + پیتماس 30 درصد + ورمیکومپوست یا کود دامی 15 درصد + خاک باغچه 15 درصد
همراه با ترکیب خاک ، مقدار کمی هم ذغال به خاک اضافه کنید. ذغال برای ضدعفونی کردن خاک بسیار مناسب می باشد .
تعویض گلدان یوکا :
سعی کنید هر 2 سال یا حداکثر 3 سال گلدان گیاه رو عوض کنید . البته اصولش 1 سال هست چون در طول یکسال مواد مغذی داخل خاک استفاده میشه ولی در گلدان های بزرگ چون امکان تعویض سالانه گیاه برای کاربر وجود نداره ، پیشنهاد میشه گیاه هر 2 3 سال یکبار عوض بشه . در عوض هر ساله مقداری از خاک رویی گیاه برداشته بشه و با خاک تازه و مقوی عوض بشه .
در زمان تعویض گلدان ، سایز گلدان رو خیلی بزرگ در نظر نگیرید ! درسته که گلدان های سفالی سفید گرد خیلی قشنگن ! ولی اگه گلدون رو زیادی بزرگ بگیرید ، ریشه توان جذب آب رو نخواهد داشت و قسمت انتهایی گلدان همیشه خیس میمونه و سبب خراب شدن ریشه ی گیاه خواهد شد !
پس ، اندازه ی گلدون حداکثر 2 واحد بزرگتر از گلدون کنونی گیاه باشه . یعنی اگه الان گلدون 20 هست ، گلدون جدید 24 باشه (زمانی که گفته میشه گلدون 20 ، منظور قطر دهانه ی گلدان هست)
پیشگیری از بیماری :
برای اینکه گیاه دچار بیماری های قارچی نشه به نکات زیر توجه کنید :
– گیاه رو در ابتدای هر فصل با قارچکش های سیستمیک سمپاشی کنید . این کارو در خارج از خونه انجام بدید و سعی کنید نوع قارچ کش رو هم بعد از دو دوره تغییر بدید تا گیاه مقاومت ایجاد نکنه .
– تغذیه گیاه به صورت منظم انجام بگیره . کم بودن مواد مغذی در گیاه سبب کاهش مقاومت نسبت به بیماری ها و افزایش آسیب پذیری گیاه در مقابل بیماری های مختلف خواهد شد.
– خاک گیاه نباید حالت باتلاقی داشته باشه و اصطلاحا سنگین باشه . یعنی درصد بالایی از خاک به هیچ وجه نباید از خاک باغچه باشه در این حالت ریشه گیاه به شدت مستعد بیماری قارچی میشه.
– گیاه برای اینکه دور از بیماری ها باشه ، نور کافی رو باید دریافت کنه ، اگه نور به صورت طبیعی وجود نداره ، میتونید با یه آباژور یا لامپی چیزی براش نور ایجاد کنید و مقداری از نیازش رو رفع کنید.
لحظاتتون به کام
حق یارتون 🙋♀
#مجله خانوادگی زرین بانو
# گلخانه من
# سایتی_ برای _خانواده_ ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹