گل و گیاه

نگهداری ، پرورش و تکثیر حسن یوسف

دوستان عزیزم سلام ، با معرفی یک گل زیبای دیگه در بخش گل و گیاه زرین بانو خدمتون هستم. یکی از گل های بسیار زیبا که از قدیم الایام در اکثر خونه های ایرونی پیدا می شد و تزیین گر جلوی پنجره ها و ترانس ها بود و امروزه هم طرفداران خاص خودش رو داره گل حسن یوسف است.

این گل به دلیل زیبایی منحصر به فردی که دارد نام حضرت یوسف رو به خودش گرفته از این رو در میان ایرانیان به گل حسن یوسف شهرت دارد.

پرورش حسن یوسف

حسن یوسف ( به انگلیسی Coleus ) بومی افریقا ،شرق آسیا مالزی ،فیلیپین است و با نام ملکه ای با دنباله های قرمز شناخته می شود. این گیاه در دسته ی گل های چند ساله می باشد.از گروه نعناعیان چرا که برگ هایی شبیه نعناع دارد. 150 گونه از این گل تا کنون شناسایی شده که در انواع رنگ های مختلف یا ترکیبی از چن رنگ قابل شناسایی هستند، گل هایی به رنگ هایی نارنجی ،سبز ،ارغوانی ،قهوه ای و رنگ های دیگر …

تمام زیبای حسن یوسف به خاطر برگ های زیبا و رنگارنگ آن می باشد.لذا وقتی گل می دهد باید آن ها را با دست بچبینید.زیرا گل ها انرژی گیاه را می گیرند و به زودی تبدیل به تخم می شوند. نگهداری و پرورش گل حسن یوسف بسیار ساده و راحت است ، از این رو برای افرادی که تازه پرورش گل و گیاه رو شروع کردند گزینه ی مناسبی است.

برای اینکه همیشه یک حسن یوسف با طراوت و زیبایی داشته باشیم باید به عواملی مثل آب،نور،رطوب ،خاک و تغذیه این گیاه توجه ویژه ای کنیم.

پرورش حسن یوسف

شرایط نگهداری حسن یوسف :

آب :

آبیاری حسن یوسف بستگی به شرایط آب هوایی دارد. اگر در فصول سرد سال هستید آبیاری یک بار در هفته کفایت می کند. در سایر فصول هفته ای دو بار مناسب است. حتی ممکن است در روزهای گرم تابستان گیاه آبیاری روزانه بخواهد.

نکته : به طور کلی آبیاری حس یوسف بستگی به درخواست گیاه دارد.یعنی هر زمان که خاک گلدان خشک شد و رطوبت نداشت عمل آبیاری باید انجام گیرد.

نکته : آبیاری به نوع خاک هم بستگی دارد. معمولا خاک های سبک چون که آب را جذب خود نمی کنند زود تر خشک می شوند. اگر خاک گلدان شما سبک است بهتراست آبیاری با دوز کمتر و در فواصل زمانی کوتاه تر انجام گیرد. این در حالی است که خاک های سنگین مثل خاک باغچه آب را مدت زمان بیشتری در خود نگه می دارند.بنابراین به آب زیاد تر و در فاصله های زمانی طولانی تر احتیاج دارند.

پرورش حسن یوسف

خاک :

مناسب ترین خاک برای گل حسن یوسف ترکیبی است مساوی از ماسه+خاک باغچه+ کود حیوانی+ خاک برگ

نکته : گلدان حس یوسف را سالی یک بار در فصل بهار تعویض کنید.

دما :

دمای مناسب برای حسن یوسف دمایی است بین 25-30 درجه ی سانتی گراد و گفته شده که در دمای 18 درجه هم به خوبی رشد می کند. این گیاه در محیط سرد و در دمای کمتر از 10 درجه دوام نمی آورد و از بین می رود. بنابراین اگر این گیاه رو در باغچه نگه داری می کنید به محض سرد شدن هوا آن را به داخل گلدان منتقل کرده و در محیط خانه نگهداری کنید.

رطوبت:

حسن یوسف برای رشد بهتر به رطوبت هوای 50 تا 70 درصد نیاز دارد. برای تامین رطوبت مورد نیاز آن می توانید از فاصله ی مناسب به برگ های آن آب اسپری کنید(در فصول گرم ) همچنین می توانید زیر گلدانی گل را پر از آب کنید تا از این طریق رطوبت مورد نیازش را به دست آورد.

پرورش حسن یوسف

همچنین حسن یوسف به تهویه ی هوای مناسب نیاز دارد و در اتاق های تنگ بدون تهویه و نور نمی تواند دوام بیاورد. بهتر است آن را به محیط های باز منتقل کنید تا به خوبی هوا بخورد.

چه کودی برای حسن یوسف مناسب است ؟

شما می توانید برای کود دهی 3گرم کود (یک قاشق چای خوری سر خالی) را در یک لیتر آب رقیق کنید و از فصل بهار تا پاییز دو هفته یک بار گیاه را با آن آبیاری کنید. همچنین می توانید از کود حیوانی پوسیده پای گیاهتان بریزید. 

نکته : در صورت استفاده از کودهای NPK ، سعی کنید از کودهای کامل با فرمول های 20 20 20 و یا 18 18 18 برای این گیاه استفاده کنید .

نور :

حسن یوسف به نور زیاد بسیار علاقه مند است و در محیط های پر نور به خوبی رشد می کند. بنابراین جلوی پنجره های جنوبی می تواند به خوبی نور مورد نیازش را تامین کند. البته نوری که حسن یوسف نیاز دارد نوری است فیلتر شده و غیر مستقیم.

اگه نور خورشید به طور مستقیم به گیاه بتابد مخصوصا در روز های گرم سال برگ های آن رامی سوزاند. پس اگر در محیط منزل و آپارتمان گل را نگه می دارید آن رادر مقابل پنجره و اگر در محیط حیاط نگهداری می کنید در فضایی قرار دهید که فقط صبح ها نور ملایم صبحگاهی به آن بتابد.

پرورش حسن یوسف

روش های تکثیر حسن یوسف : 

حسن یوسف را می توان به دو روش کاشت بذر و قلمه زنی تکثیر کرد.

کاشت بذر:

در این روش شما می توانید مقداری بذر گل را از مراکز فروش لوازم کشاورزی تهیه کنید و در گلدان کم عمق با خاک بسیار سبک بکارید و در دمای مناسب قرار دهید و آن را آبپاشی کنید تا همیشه رطوبت کافی را داشته باشد. بعد از دو هفته بذرها شروع به جوانه زدن می کنند. بعد از یک ماه می توانید جوانه ها را جدا کرده و در گل دان های کوچک بکارید.

پرورش حسن یوسف

قلمه زنی:

برای به دست آوردن یک گلدان تازه قلمه زنی روش راحت تر و ساده تری است .و به مدت زمان کمتری احتیاج دارد.در این روش شما می توانید شاخه های جوان و سالم را به طول 5-8سانتی متر با قیچی ببرید و در لیوان آب قرار دهید.تا به خوبی ریشه دهد. بعد از ریشه دهی می توانید آن را در گلدان مورد نظر بکارید.

نکته : بهترین زمان قلمه زنی فصل بهار است.

هرس برگ های حسن یوسف :

یکی از مهمترین نکات در نگهداری از حسن یوسف ، حرس برگ ها و گلهای این گیاه است . هر چند وقت یک بار شاخه های بلند شده را هرس کنید، زیرا شاخه برگ های آن به شکل نا متوازن رشد می کند و زیبایی گل را به هم می زند، لذا با هرس مناسب و به موقع از رشد و بلند شدن بی رویه ی گباه جلوگیری کنید.

نکته بسیار مهم : برای اینکه گل حسن یوسف سرحال و پربرگ داشته باشید باید به محض مشاهده ی گل ، در این گیاه اقدام به چیدن آن کنید . با توجه به اینکه این گیاه برای گلدهی انرژی بسیاری را مصرف میکند ، رشد گل همراه با کاهش نیروی کلی گیاه و در نتیجه ضعیف شدن آن خواهد شد .

پرورش حسن یوسف

آفت گل حسن یوسف :

مهمترین مشکل حسن یوسف در گلدان شپشک آرد آلود است. اگر بعضی از برگ های گیاه حالت آردی به خودش گرفته و یا حشره های ریز سیاه از داخل خاک بیرون می آیند و روی شاخه برگها حرکت می کنند. شاخه و برگها را با آب بشویید تا حشره ها از بین بروند یا مقداری مایع ظرف شویی یا مقداری الکل را به گوش پاک زده و با آن حشره ها را از شاخه برگ ها جدا کنید. اگر حشره ها خیلی زیاد بود و امکان تمیز کردن گیاه نبود شاخه برگها را هرس کنید. بعد از این کار اقدام به سمپاشی گیاه با سم های جذبی کنید تا گیاه در مقابل حمله ی مجدد ایمن بماند.

حسن یوسف هایی که در باغچه هستند معمولا مورد حمله ی شته ها قرار می گیرند، که در آن صورت حتما گل ها را سمپاشی کنید.

آفت حسن یوسف

مشکلات رایج در نگهداری از حسن یوسف :

1- برگ های گیاه خشک می شود و می ریزد؟

خشک شدن برگها و ریختن آنها نشانه ی این است که محیط گیاه بسیار خشک (بدون رطوبت) و بسیار گرم است، با آبیاری با فواصل کمتر مشکل حل میشود.

2- برگ های گیاه سالم هستند ولی می ریزند؟

نشان دهنده ی این است که هوای محیط سرد است، گل به محیط گرم تری منتقل کنید.

3- گیاه بی حال است و برگهای پایین آن می ریزد؟

علت های مختلف می تواند داشته باشد، یا گیاه تشنه است ، در این صورت آبیاری کنید(قبل از آبیاری خاک گیاه را با دست چک کنید و از خشک بودن آن مطمئن شوید) یا آبیاری زیاد تری شده است (تا خشک شدن گلدان آبیاری را متوقف کنید) . میزان دمای محیط را نیز بررسی کنید.

4-ساقه ها ی گیاه سیاه شده اند؟

ناشی از آبیاری زیاد در روز های گرم سال است که باعث شده ریشه ها در خاک خفه بشوند و بپوسند.تا همه ی شاخه برگها پژمرده و خراب نشده از شاخه های سالم و جوان قلمه بگیرید.

نکته : آبیاری گیاه را یا در شب انجام دهید و یا صبح ها قبل از طلوع آفتاب . دلیل این کار بالا بردن شانس جذب آب در گیاه است . برای مثال اگر در ظهر گیاه را آبیاری کنید به دلیل افزایش دمای محیط ، بیشتر آب بخار شده و ریشه های گیاه توانایی جذب تمام آب تزریق شده را نخواهند داشت . این مورد بخصوص در فصول گرم سال نمود پیدا میکند .

پرورش حسن یوسف

نکته : همیشه کف گلدان و منافذی که برای خروج آب از گلدان گذاشته شده را بررسی کنید.زیرا در صورت اینکه آب اضافی از منافذ باز خارج نشود در داخل گلدان باقی می ماند و باعث پوسیدگی ریشه می شود.

نکته : گل حسن یوسف به سرما بسیار حساس می باشد. بنابراین بهتر است از گلدان های پلاستیکی به جای گلدان های سفالی استفاده کنید.

چرا که گلدان های سفالی سرما را به خود جذب می کنند و ریشه ی گیاه ممکن است دچار شوک و سرما زدگی شود.

امید وارم مطالب عنوان شده شما عزیران را در نگهداری هر چه بهتر از این گل بسیار زیبا یاری کرده باشد.

شاد و پیروز باشید.

امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا