به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام، امروز در بخش راهنمای پزشکی زرین بانو قصد داریم درمورد یکی از شایع ترین مشکلاتی که گاها برایمان اتفاق می افتد صحبت کنیم.این مشکل چیزی نیست جز سوزش معده.
شما هم احتمالا این مشکل رو تجربه کرده اید؟ اما این حالت چرا اتفاق می افتد؟ و برای درمان آن چه راه هایی وجود دارد؟ با ما همراه باشید تا از ساده ترین روش های خانگی درمان سوزش معده مطلع شوید.
◾️ریفلاکس معده چیست؟
بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس که در میان مردم به نام ترش کردن شناخته میشود به معنی آسیبهای موکوزی و نشانههای مزمن در اثر بازگشت غیرعادی محتویات و اسید معده به مری است. نشانههای متداول بازگشت معدهای مروی سوزش سر دل، درد قفسه سینه (پشت جناغ) و بوی بد دهان و احساس ترش کردن است.
جالب است بدانید یک پنجم ایرانیها مبتلا به واشاریدگی معده هستند، یعنی حداقل هفتهای یک یا دو بار ترش میکنند.
◾️علل ریفلاکس معده چیست؟
باید گفت تغییرات دائمی یا ناپایدار در مانع بین معده و مری موجب این بیماری میشود. که مربوط به سبک زندگی ماست.
افرادی که اضافه وزن دارند، وعدههای غذایی حجیم میخورند، لباسهای تنگ میپوشند یا سیگار میکشند بیشتر در معرض خطر هستند.
همچنین نوشیدنیها و خوراکیهای دارای کافئین یا دارای اسید مثل کاکائو، قهوه، چای، نوشابههای گازدار و مرکبات (پرتقال، لیموترش و …) باعث تشدید این بیماری میشود. همچنین مصرف الکل، مصرف مواد مخدر، دراز کشیدن بعد از غذا، مصرف حجم زیادی از مایعات همراه با غذا و مصرف غذاهای چرب، برگشت اسید را تشدید میکند.
◾️برای درمان سوزش معده چه کار کنیم؟
1-آدامس بجوید.
جویدن آدامس، ترشح بزاق دهان را افزایش میدهد. بزاق خاصیت قلیایی دارد. وقتی آب دهان را قورت میدهید، خاصیت قلیایی آن اسید معده را خنثی کرده و سوزش معده را درمان می کند.
بنابراین بعد از هر وعده ی غذایی یک عدد آدامس بدون قند بجویید.این کار را به مدت 30 دقیقه انجام دهید.
2-بعد از خوردن غذا دراز نکشید.
3-4 ساعت بعد از خوردن غذا دراز نکشید.
دراز کشیدن با معده ی پر باعث می شود فشار بیشتری به معده وارد شود و محتویات بیشتری به مری برگردد.
3-از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید.
پوشیدن لباس های تنگ مانند شلوار تنگ ،کمربند محکم با فشاری که به معده وارد می کند باعث برگشت محتویات معده و اسید به مری می شود.و سوزش معده را تشدید می کند.
4-از مصرف سیگار و الکل پرهیز کنید.
سیگار راترک و مصرف الکل را کنار بگذارید. این کار می تواند ریفلاکس اسیدی را بهبود و سلامت کلی جسمتان را تضمین کند.
5-سیب یا موز بخورید.
خوردن یک عدد سیب یا موز چند ساعت قبل از خواب می تواند درد معده و سوزش آن را درمان کند.
6-چای بابونه بنوشید.
نوشیدن چای یا دمنوش بابونه به مدت نیم تا یک ساعت قبل از خواب به کاهش التهاب معده کمک کرده و سطح اسیدته آن را متعادل می کند.
◀️ طرز تهیه : یک قاشق غذاخوری بابونه ی خشک را در قوری ریخته و به اندازه ی یک لیوان آب جوش بریزید و 10-15 دقیقه روی حرارت ملایم و غیر مستقیم قرار دهید.تا دم بکشد.برای شیرین کردن آن از یک قاشق غذاخوری عسل استفاده کنید.یک قاشق آبلیموی تازه نیز طعم خوشایندی به آن می دهد.
7-چای زنجبیل بنوشید.
نوشیدن چای زنجبیل ناراحتی های معده از قبیل تهوع و ریفلاکس اسیدی را درمان می کند. برای این کار نیم ساعت قبل از هر وعده ی غذایی چای یا دمنوش زنجبیل بنوشید.
◀️طرز تهیه : یکی دو عدد ریشه زنجبیل را در قوری ریخته و به آن آبجوش اضافه کنید و 10-15دقیقه روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید .سپس با عسل شیرین کرده و میل کنید. می توانید از پودر زنجبیل نیز استفاده کنید.
برای آشنایی با خواص زنجبیل روی لینک مقابل کلیک کنید : فواید زنجبیل کدام است ؟
8-آب آلوئه ورا بنوشید.
آلوءه ورا بهترین درمان برای سوزش و التهاب معده است. برای این کار یک لیوان آب آلوءه ورا قبل از هر وعده ی غذایی میل کنید.
◀️طرز تهیه : یک عدد برگ آلوئه ورا را خارج کنید . از وسط ببرید و مایع ژله مانند و سفید آن را خارج کنید سپس درمخلوط کن ریخته و به اندازه مناسب آب اضافه کنید.و میکس کنید. از آب آلوءه ورا های موجود در بازار هم می توانید استفاده کنید.
برای آشنایی با فواید آلوئه ورا روی لینک مقابل کلیک کنید : خواص آلوئه ورا
9-بادام بخورید.
بعد از هر وعده ی غذایی 3-4 عدد بادام خام بخورید. بادام از سوزش و ریفلاکس معده جلوگیری می کند. هرگز در مصرف بادام زیاده روی نکنید.چون ممکن است مشکل را تشدید کند.
10-محلول جوش شیرین بنوشید.
جوش شیرین به عنوان بیکربنات سدیم یک درمان رایج و شناخته شده است و میتواند به رفلاکس اسید کمک کند.
یک قاشق چای خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید. برای شیرین کردن آن می توانید از عسل استفاده کنید. دقت داشته باشید که در مصرف جوش شیرین زیاده روی نکنید.
11-سرکه سیب بخورید.
سرکه ی سیب به گوارش کمک میکند و مانع تشکیل اسید اضافی در معده میشود. در نتیجه از دردهای معده جلوگیری میکند و باعث تنظیم pH معده میشود.
یک قاشق غذاخوری سرکه ی سیب را در یک لیوان آب مخلوط کرده و نیم ساعت قبل از هر وعده ی غذایی میل کنید.
12-خردل استفاده کنید.
خردل به دلیل مواد معدنی که دارد در درمان سوزش معده بسیار مفید است و آن را درمان می کند.
نتیجه گیری :
کلام آخر اینکه به نحوه ی غذاخوردن خود توجه کنید.
اینکه چه چیزی می خورید؟و بعد از خوردن چه چیز هایی دچار سوزش معده می شوید؟
اگر بدانید چه چیزی باعث بدتر شدن شرایط شما میشود، قادر خواهید بود از خوردن آن پرهیز کنید.
پر خوری نکنید؛ آهسته و آرام غذا بخورید و خوب بجوبید؛از خوردن غذاهای چرب و پر ادویه پرهیز کنید. در خوردن مرکباتی مثل گوجه فرنگی که اسیدی هستند زیاده روی نکنید؛ هیچ گاه بلافاصله بعد از غذاخوردن به رختخواب نروید.
امیدوارم با رعایت کردن موارد فوق و اصلاح عادات زندگی هیچ گاه دچار ناراحتی هایی از این قبیل نشوید.
علاوه بر درمان های خانگی برخی از داروها هم هستند که ناراحتیهای حاصل از رفلاکس اسید را بهتر می کنند . مانند نگزیوم وامپرازول و داروهای افزایش دهنده تون عضلانی اسفنگتر تحتانی مری مانند دومپریدون و متوکلوپرامید و سیزاپراید .
با این حال هیچ گاه بدون نسخه ی پزشک این داروها را استفاده نکنید.
توصیه ما به شما اینکه اگه در هفته چندین بار دچار سوزش معده می شوید و درمان های خانگی جواب گو نیست . خوددرمانی نکنید ؛ ریفلاکس معده را جدی بگیرید و حتما به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص پزشک معمولا با سنجش بیست و چهار ساعته PH مری و تطبیق زمانی آن با علائم بیمار یا ارزیابی پاسخ بیمار به درمان حدسی و یا به طور دقیق تر با آندوسکپی انجام می شود.
امیدوارم اطلاعات مفیدی رو خدمتتون اراءه کرده باشیم.
سلامتی و تندرستی شما آرزوی قلبی زرین بانوست.
شاد و پیروز باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹