زندگیپزشکی

بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا | چرا باید واکسن بزنیم ؟

سلاممم خدمت همراهان همیشگی مجله خانوادگی زرین بانو . با توجه به نزدیک شدن فصول سرد سال و نیاز به پیشگیری از ابتدا به ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا ، در این پست از بخش پزشکی زرین بانو قصد دارم به طور مفصلی در مورد آنفولانزا ، دلایل ایجادش و همینطور واکسن آنفولانزا ، بهترین نوع واکسن انفولانزا و زمان مناسب تزریق واکسن آنفولانزا صحبت کنم . با من همراه باشید …

آنفولانزا چیست ؟

در آستانه ورود به فصل پاییز،آغاز وزیدن بادهای پاییزی و سرد شدن هوا بحث سرماخوردگی و بیماری هایی که در فصول سرما تقریبا به همه ما حتی از رگ گردن هم نزدیک ترهستند داغ می شود. در این میان نامی که بسیار به گوش می خورد آنفلوانزا است. برخی به اشتباه و با توجه به برخی علائم مشترک آنفلوانزا را همان سرماخوردگی می دانند اما این دو بیماری متفاوت هستند.

واکسن آنفولانزا چیست

آنفلوانزا همیشه علایمی شدیدتر دارد و بدن شما را مدت زمان طولانی تری درگیر می کند. و در برخی افراد خاص حتی خطر مرگ را به دنبال دارد. آنفلوانزا در اثر حمله ویروس ها به بدن ایجاد می شود بنابراین یک نوع بیماری ویروسی حاد دستگاه تنفسی محسوب می شود. سه نوع ویروس اصلی و پایه Aو Bو C وجود دارند که نوع A بسیار خطرناک تر از نوع B و C می باشد.

اما دو نوع ویروس اصلی A و B سوش ها و زیر مجموعه های زیادی دارند و این سوش ها در ضمن حفظ برخی خصوصیات ویروس اصلی مدام در حال تغییر ماهیت هستند بنابراین ویروس های ایجاد کننده آنفلوآنزا بسیار گوناگون بوده و هر ساله به طور مدام در حال تغییر هستند و هر روزه پژوهشگران بسیاری در سراسر دنیا در حال تحقیق و انجام آزمایشات متعدد برای شناخت انواع جدید این سوش ها و تولید داروها و واکسن های جدید برای پیشگیری از این بیماری هستند.

ویروس آنفلوانزا به راحتی از طریق ذرات هوا و تماس با هر چیز آلوده به ویروس منتقل می شود. تقریبا 24 ساعت پس از ورود این ویروس به بدن شما علائم آنفلوانزا ظاهر می شوند، اما شما بلافاصله پس از ورود ویروس یعنی قبل از شروع علایم ممکن است این ویروس را به دیگران منتقل کنید. علایم این بیماری بسته به نوع ویروس ، میزان مقاومت و شرایط بدن شما معمولا متفاوت است و به طور عموم شامل عطسه، سرفه، آبریزش بینی، تب، احساس خستگی مفرط، بی حالی و کوفتگی شدید، سردرد، درد عضلات و مفاصل( معمولا کمر، گردن و شانه ها را درگیر می کند)، ایجاد زخم های دهانی، کاهش اشتها و گلو درد می باشد.

واکسن آنفولانزا چیست

این علایم معمولا 3-7 روز طول می کشند، پس از آن شدت علایم به میزان قابل توجهی کم می شود اما برخی از علائم مانند خستگی، بی حالی، سرفه و دردهای عضلانی ممکن است تا 3 هفته نیز ادامه داشته باشند. علائمی مانند حالت تهوع، اسهال و استفراغ مختص کودکان است و در بزرگسالان به ندرت دیده می شود. اما آنفلوآنزا می تواند به راحتی مشکلات جدی تری برای شما ایجاد کند. در طول دوره بیماری بدن بسیار ضعیف می شود و این موضوع بدن شما را مستعد ورود سایر ویروس ها و باکتری های بیماری زا می کند. مثلا اگر بیماری شدیدتر شده و طول بکشد، باکتری ها وارد عمل شده و در سیستم تنفسی و سینوس های شما ایجاد عفونت می کنند و شما را تا آخر عمر درگیر بیماری بسیار آزار دهنده سینوزیت می کنند.

همچنین آنفولانزا با ضعیف کردن بدن راه را برای بیماری هایی مانند برونشیت و ذات الریه باز می کند. بنابراین اگر بدن و بنیه ضعیف و لاغری دارید، اگر سیگار می کشید، اگر دچار بیماری های ضعیف کننده سیستم ایمنی، بیماری های مزمن قلبی، ریوی، کلیوی، آسم، سینوزیت و آلرژی هستید باید آنفلوآنزا را جدی گرفته و نسبت به آن بسیار هوشیار باشید و تا حد توان از بروز این بیماری پیشگیری کنید.

پیشگیری و درمان

پیشگیری را باید از ماه آخر تابستان شروع کنید.

یک ماه قبل از شروع فصل سرما غذاهایی را که دارای طبیعت گرم هستند مانند عسل، حلوای شیره انگور، ارده، گردو و انواع آجیل، کشمش، مویز و … بیشتر در رژیم غذایی خود جای دهید. لباس های گرم پوشیدن را زودتر شروع کنید. بعد از خروج از استخر حتما مو ها و بدنتان را کاملا خشک کنید و به مدت نیم ساعت در محیط گرم مانند سونای خشک قرار بگیرید.

دستهایتان را مرتب و به دقت بشویید. قبل از شروع فصل سرما واکسن آنفلوآنزا تزریق کنید.

آنتی بیوتیک ها بر روی آنفولانزا هیچ تاثیری ندارند ! 

اما اگر به این بیماری مبتلا شدید و علایم آن را مشاهده کردید در مرحله اول باید بدانید که نباید خودسرانه دارو و آنتی بیوتیک مصرف کنید چون آنتی بیوتیک ها بر روی باکتری ها اثر می گذارد و آنفولانزا یک بیماری ویروسی است، بنابراین آنتی بیوتیک بر روی آنفلوانزا هیچ تاثیری ندارد، مگر اینکه علایم نشان دهنده ورود باکتری ها به سینوس ها و مجاری تنفسی وجود داشته باشد که باید توسط پزشک تشخیص داده و تجویز شود.

 

واکسن آنفولانزا چیست

به دلیل تغییر مداوم ویروس های آنفولانزا تجویز داروی موثر کمی مشکل است و داروها تقریبا تاثیر چشمگیری بر بیماری ندارند و بیماری سیر طبیعی خود را طی می کند، اما معمولا داروهای کم کننده علائم آلرژی و دردهای عضلانی و مسکن ها و برخی داروهای ضد ویروس توسط پزشکان تجویز شده و تحمل بیماری را آسان تر می کنند.

علاوه بر این مراقبت های دوران بیماری نیز بسیار مهم هستند. مقاومت ویروس ها در هوای سرد و خشک بسیار بیشتر می شود بنابراین تا جای ممکن بدن خود را گرم نگه دارید، مخصوصا سر، صورت و شانه هایتان را خوب بپوشانید و گرم نگه دارید. با استفاده از بخور مجاری تنفسی را مرطوب نگه دارید. مصرف دم کرده نعنا، چای سبز، عسل، لیمو، سیر، سوپ مرغ( تهیه شده از سینه مرغ، ادویه فراوان، آب مرغ و برنج)، دم کرده یا چای زنجبیل می تواند کمک کننده باشد.

واکسن آنفولانزا vaxigrip

با شروع فصل سرما یکی از موضوعاتی که در مورد آن بسیار بحث میشود واکسیناسیون است.یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوانزا تزریق واکسن آنفولانزا می باشد.

واکسن آنفولانزا چیست

در حال حاضر 3 نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد:

نوع اول که رایج ترین نوع آن است واکسن تزریقی است و از ویروس آنفلوانزای غیر فعال شده تهیه می شود و تزریق آن برای همه افراد بالای 6 ماه مجاز است..

نوع دوم به شکل اسپری بینی است و از ویروس زنده ضعیف شده تهیه می شود و افراد 2-49 سال مجاز به استفاده از این نوع می باشند.

نوع سوم این واکس با استفاده از تکنولوژی DNA و با استفاده از یک ویروس حشرات به نام baculovirus ساخته می شود و برای افراد 18- 49 سال مجاز است.

واکسن آنفلوانزا به قسمت بالای بازو تزریق می شود و مانند هر داروی دیگری پس از مصرف ممکن است عوارضی در بدن شما ایجاد کند. به عنوان مثال در برخی افراد در محل تزریق ممکن است درد، قرمزی و اندکی تورم دیده شود.

بعد از گذشت 6 الی 12 ساعت از زمان تزریق واکسن، علایم خفیف سرماخوردگی مانند تب، گلودرد، سردرد، سرفه، تعریق، آبریزش بینی، درد عضلانی، خستگی و بی حالی نیز دیده می شود که این علائم پس از 1 الی 2 روز برطرف می شوند و علائم شدید آلرژی بسیار به ندرت دیده می شوند. این واکسن یک داروی وارداتی است که از کشور های مختلف مانند هلند، فرانسه و روسیه و … و به تعداد محدود وارد ایران می شود و در داروخانه ها به قیمت تقریبا بالاتر از 35000 تومان ( سال 1398) و بدون نسخه پزشک نیز فروخته می شود.

این آمپول یخچالی بوده (2-8 درجه) و حتما باید در یخچال نگهداری شود در غیر اینصورت اثر گذاری آن کم می شود. این واکسن به دو شکل سه ظرفیتی(افزایش ایمنی در برابر 3 نوع ویروس) و چهار ظرفیتی( افزایش ایمنی در برابر 4 نوع ویروس) فروخته می شود. توجه داشته باشید که کودکانی که برای اولین بار تحت واکسیناسیون قرار می گیرند پس از گذشت 4 هفته دوباره باید واکسن دریافت کنند یعنی در سال اول تزریق، واکسیناسیون دو بار انجام می شود و در بقیه افراد یک بار در سال انجام می شود.

واکسن آنفولانزا چیست

با توجه به اینکه ویروس های آنفولانزا مدام در حال تغییر بوده و هر سال واکسن های جدیدی وارد بازار میشوند توجه داشته باشید که واکسن تولید شده در سال های گذشته را نخرید.

تزریق این واکسن برای کودکان زیر 6 ماه، افرادی که به تخم مرغ و پروتئین آلرژی شدید دارند، افرادی که قبلا با تزریق این واکسن برخی واکنش های آلرژیک شدید را تجربه کرده اند، افرادی که قبلا تزریق واکسن آنفلوانزا داشته اند و 6 ماه پس از تزریق دچار سندرم گیلن باره شده اند، افرادی که از سن 6 تا 18 سالگی به مدت طولانی آسپرین مصرف کرده اند و خانم هایی که در سه ماهه اول بارداری هستند( در این مورد نظرات متفاوت است و برخی مجاز می دانند) ممنوع می باشد.

دو هفته پس از تزریق واکسن، آنتی بادی ها در بدن تولید می شوند، یعنی تا شروع تاثیرگذاری واکسن، 2 تا 3 هفته زمان نیاز است بنابراین بهترین زمان برای تزریق این واکسن هفته های آخر شهریور و فصل های مهر و آبان است، اما این به این معنی نیست که واکسیناسیون پس از این زمان ها بی فایده است، بلکه در صورت عدم ابتلا به بیماری آنفلوانزا، در تمام طول فصل پاییز و زمستان مجاز به واکسیناسیون می باشید.

تزریق این واکسن به افرادی که در گروه پر خطر هستند بسیار توصیه می شود، زیرا بیماری آنفلوانزا در برخی از این افراد می تواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد. این افراد شامل بیماران مبتلا به بیماری های مزمن ریوی، قلبی، کلیوی( دیالیزی، پیوندی و …) آسم، دیابت، ایدز HIV/AIDS و بیماران دچار نقص سیستم ایمنی ناشی از بیماری ها و مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، بیماران سرطانی، بیمارانی که پیوند اعضا انجام داده اند و افرادی که با این بیماران در یک منزل زندگی می کنند و از آنها مراقبت می کنند، کارکنان بیمارستان ها و خانه های سالمندان و افرادی که در کشتارگاه های دام و طیور و مرغداری ها مشغول به فعالیت هستند می باشند.

 

علاوه بر گروه های پرخطر، کودکان بین 6 ماه تا 2 سال و مادرانشان، زنان شیرده، زنان حامله( با تجویز و نظارت پزشک) و افراد بالای 65 سال نیز در اولویت این واکسیناسیون قرار دارند.

بسیاری از متخصصان تاکید دارند که در مورد واکسن آنفولانزا واکسیناسیون همگانی ضرورتی ندارد. در ضمن این واکسن هیچ تاثیری بر پیشگیری از سرماخوردگی ندارد. علاوه بر این محافظت 100% از شما را در برابر بیماری آنفلوانزا نیز تضمین نمی کند، به عنوان مثال ممکن است ویروس کاملا جدیدی غیر از ویروس های موجود در واکسن وارد بدن شما شود، در این مورد نباید انتظار زیادی از واکسن داشته باشید. بنابراین اگر فردی سالم هستید و در منزل با گروه های پر خطر زندگی نمی کنید این واکسیناسیون برای شما ضرورتی ندارد.

تزریق خودسر واکسن آنفولانزا ممکن است مشکلات جبران ناپذیری برای شما ایجاد کند بنابراین حتما با نظارت پزشک اقدام به خرید و استفاده کنید. .حتی اگر در تزریق واکسن با تجربه هستید و جزو کادر بهداشتی و درمانی می باشید همیشه و مخصوصا در اولین تزریق، جهت آمادگی در مقابل هر نوع واکنش آلرژیک و دسترسی به تجهیزات پزشکی این کار را در مراکز بهداشتی و درمانی انجام دهید.

امیدوارم که این مقاله کمکمتون کرده باشه که بهتر آنفولانزا رو بشناسید و برای مبارزه با اون خودتون رو اماده کنید .

لحظاتتون به کام
حق یارتون🙋

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش پزشکی زرین بانو
#سایتی برای تمام بانوان خوش ذوق و خوش سلیقه ی ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم.متولد شهریور ۶۹ ، کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا