به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام. داشتن لبخند زیبا آرزوی هر کسیه. ولی کم نیستند افرادی که مشکلات دندانی و فکی دارند و از این رو موقع نگاه کردن به آینده و عکساشون حس خوبی نسبت به ظاهرشون ندارن و این باعث میشه اعتماد به نفس خودشون از دست بدند.
ولی خوشبختانه در عصر حاضر با ارتودونسی میشه مشکلات دندان و فک رو رفع کرد.و به زیبایی و سلامت دندان ها کمک کرد. اگر شما هم، خودتون یا بستگانتون در شرایطی هستند که قصد عمل ارتودونسی رو دارید ، خواندن مقاله ی زیر و از دست ندید، تا هرآنچه که لازم هست قبل و بعد از ارتودنسی بدانید،آگاه شوید.
◾️ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی یکی از رشتههای تخصصی دندانپزشکی است. این کلمه از دو واژهٔ لاتین «ارتو» به معنای «راست» و «درست»، و «ادوس» یا مشتق آن «دنس» به معنای «دندان» گرفته شده است.
ارتودنسی یا در زبان عامیانه (سیم کشی)، دندان ها و فک هایی را که در جای نامناسبی قرار دارند را اصلاح می کند.
از اصلی ترین وظایف ارتودنسی، تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندانی فکی می باشد.
◾️مزیت ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی فقط برای داشتن دندانهایی با ظاهر زیبا نیست.
زمانی که دندان ها و فک ها در جای نامناسبی قرار داشته باشند.تمیز نگه داشتن دندان ها سخت تر می شود. و این باعث پوسیدگی دندان ها می شود.
همچنین نامرتب بودن دندان ها باعث می شود به دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد شود و این در طولانی مدت عوارض مختلفی به جا می گذارد از جمله:
◀️پوسیدگی دندانها
◀️مشکلات لثه ای
◀️خوب جویده نشدن غذا و مشکلات گوارشی
◀️سردرد
◀️احساس درد درگردن، شانه و پشت
می شود.
ولی با ارتودنسی می توان دهانی سالم،لبخندی زیبا و دندانهایی با طول عمر بالا داشت.
◾️زمان و سن مناسب ارتودنسی
به طور کلی هر زمان که فرد در خود یا کودک هر گونه ناهنجاری در فک یا دندان ها مشاهده کرد باید به دندان پزشک مراجعه کند. مشکلاتی چون جلو بودن فک بالایی یا برعکس عقب بودن فک پایینی باید قبل از دوران بلوغ بررسی و درمان شود.
بهترین زمان 9-12 سالگی است.
ولی برای مشکلات دندانی محدودیت سنی وجود ندارد. و تا زمانی که دندان در دهان سالم است و مشکلات لثه ای وجود ندارد میتوان این درمان را انجام داد؛ ولی هرچه سن کمتر باشد بهتر است.
طلایی ترین زمان برای ارتودنسی 12 سالگی است.
◾️ارتودنسی در سنین بالا و بزرگسالان
بسیاری افراد در سنین بالاتر تصمیم به انجام ارتودنسی می گیرند که این افراد باید توجه داشته باشند که رشد فک و دندان ها به پایان رسیده است و انجام هر کاری در این سن ممکن نیست.
اما اگر ارتودنسی در این سنین با هدف ردیف کردن دندان ها باشد قابل انجام است، البته به شرطی که لثه های سالمی داشته باشند پس مرتب کردن دندانها در سنین بالا با توجه به داشتن لثه های سالم علاوه بر پیچیدگی بیشتر قابل انجام است اما تغییرات در فک امکان پذیر نمی باشد.
◾️ چگونه متوجه شویم که نیاز به ارتودنسی داریم؟
فقط دندانپزشک متخصص ارتودنسی می تواند تعیین کند که آیا ما می توانیم از ارتودنسی استفاده کنیم یا خیر. آن هم به کمک ابزارهای تشخیصی شامل یک معاینه بالینی، مدل های گچ دندان ها و تصویر برداری اختصاصی
◾️ درمان با ارتودنسی چگونه است؟
درمان به دو صورت ارتودنسی متحرک و ثابت انجام می شود. که هر دو به تغییر وضعیت دندان ها و فک ها کمک می کنند.
دستگاه ارتودنسی به آرامی فشاری بر دندان ها و فک وارد می کند که به مرور زمان تغییر دلخواه را ایجاد می نماید.
شدت بدشکلی دندان ها ، سن و خصوصیات فیزیولوژیک بیمار مشخص می کند که پزشک از کدام نوع ارتودنسی برای درمان بیمار استفاده کند.
◀️ارتودنسی متحرک :
با سیم های متحرک انجام می شود . و به راحتی می توان آن را برای تمیز کردن از دهان در آورد . این دستگاه، سیم های نازک و حساس با تعدادی فنر در کنار آنها هستند، که با اعمال فشار ملایمی به دندان ،باعث حرکت آنها میشود.
◀️ارتودنسی ثابت :
گاهی، دندانها به هدایت دقیق تری، نسبت به سیم کشی های متحرک دارند در این مرحله ،سیم کشی های دائم استفاده میشود این مدل ، دارای قلاب ها (براکت ها)و نوار هایی هستند که موقتا به دندان، گیر میکنند .
یک سیم انعطاف پذیر، تمام قلاب ها را به هم متصل کرده و به دندان ها اجازه ی حرکت می دهد. فرد به تنهایی قادر به خارج کردن این نوع سیم از دهان خود نیست ، به این نوع ، ارتودنسی دائمی گفته میشود .
◾️لزوم کشیدن برخی دندان ها برای ایجاد فضای کافی در فک
گاهی اوقات ممکن است، فک جای کافی برای دندان های دائم نداشته باشد ؛در این صورت باید تعدادی از دندان های دائم برای ایجاد جای کافی در فک، کشیده شود ، در برخی مواقع هم با به کار بردن روش متفاوتی از درمان، فضای کافی به وجود می آید.
◾️آیا درمان ارتودنسی درد دارد؟
در ابتدای درمان ارتودنسی و پس از قرار گرفتن براکت ها، ممکن است بیمار کمی احساس درد و ناراحتی داشته باشد. و این کاملا طبیعی است. این مشکل پس از مدت کوتاه، چند روز برطرف شده و احساس درد دندان از بین خواهد رفت.
در صورت ادامه داشتن درد ،پزشک با انجام تنظیم لازم می تواند به کاهش درد کمک کند.
◾️روش های کاهش درد در اوایل ارتودنسی
◀️خوردن بستنی و مایعات سرد
◀️گذاشتن یخ بر روی قسمت های ملتهب
◀️غرغره ی آب نمک
◀️استفاده از واکس های مخصوص ارتودنسی
◀️خوردن مواد غذایی نرم و مایعات
◾️طول دوره درمان ارتودنسی چقدر است؟
طول دوره درمانی ارتودنسی بستگی به نوع عارضه و روش درمان متفاوت است.
اما معمولا اصلاح اختلالات دهان و دندان بوسیله ارتودنسی بین 12 ماه تا دو سال و نیم متغیر است.
نظر نهایی در خصوص نحوه و مدت انجام درمان ارتودنسی را دندانپزشک متخصص پس از معاینه تخصصی دهان و دندان ها به بیمار اعلام می کند.
. اگر بیمار مشکل فکی داشته باشد معمولا یک سال ونیم برای رفع مشکل فکی زمان لازم است و یک سال ونیم هم برای رفع مشکل دندانی نیاز به زمان وجود دارد . حال اگر بیمار فقط مشکل دندانی داشته باشد فقط درمان یک سال و نیم طول می کشد.
گذاشتن سیم و براکت ارتودنسی بر روی دندان ها حدودا 30 دقیقه به طول می انجامد.
◾️تغذیه در دوران ارتودنسی باید چگونه باشد؟
◀️در طی این دوران از خوردن ذرت و تنقلات، مواد خوراکی رنگی، و خوراکی های سفت و سخت خودداری کنید. در مقابل مواد غذایی سرشار از کلسیم و مواد معدنی و ویتامین ها را مصرف کنید. خوردن نوشیدنی های خنک نیز می تواند در طی این دوران لذت بخش باشد.
◀️سعی کنید در چند روز اول غذاهای آبکی و نرم مانند سوپ ،پوره سیب زمینی ، ماست و غذاهای این چنینی مصرف کنید.
◀️از خوردن میوه های سخت خودداری کنید و میوه ها را بیشتر به شکل آب میوه مصرف کنید.
◀️ از خوردن نوشیدنی های گاز دار مثل نوشابه ها اکیدا خودداری کنید.
◀️از خوردن آجیل خودداری کنید.
◀️سبزیجاتی مانند هویج و کلم بروکلی را خام نخورید.
◀️از خوردن آبنبات های چسبناک خودداری کنید.
◀️گوشت را به شکل نرم و در قطعات کوچک خرد کنید و میل کنید.
◾️بهداشت دهان و دندان در دوره ارتودنسی
بعد از درمان ارتودنسی بهداشت و مراقب از دهان و دندان ها بسیار حاءز اهمیت است.
◀️دندان ها بعد از هر وعده ی غذایی و خوردن شیرینی جات باید مسواک زده شوند. حداقل روزی دوبار باید مسواک زده شود.
◀️تمیز کردن دندان ها باید به وسیله ی خمیر دندان دارای فلوراید ،دهان شویه های مناسب دوران ارتودنسی ومسواک و براش مخصوص دوران ارتودنسی انجام شود.
به این صورت که هر دندان با سیم کشی را ، با دقت از بالا تا پایین و از قسمت انتها ی دندان ها به بالا ، به آرامی مسواک بزنید بعد از اینکه همه ی دندان های خود را با مسواک خوب شستید ، از قلم موی بین دندان استفاده کنید که این را از پایین به بالا و سپس از پایین بین دو سیم کشی به بالا حرکت دهید .
اطمینان حاصل کنید ،که تمام سطوح را کاملا خوب تمیز کرده اید و بعد به سراغ بخش بعدی بروید این عمل را تا زمانی که تمام دندان ها کاملا تمیز شده اند، تکرار کنید.
اگر بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشود موجب جرم گیری دندان ها ،بوی بد دهان و پوسیدگی دندان ها می شود.
لذا باید همکاری لازم با پزشک انجام شود.مخصوصا زمانی که بیمار کودک است ؛والدین نقش مهمی در رسیدن به نتیجه دلخواه دارند.
در صورت شل شدن یا کنه شدن براکت ها سریعا باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد تا مشکل رفع شود. هر گونه سهل انگاری موجب اختلال در درمان می شود.
◾️ارتودنسی مشکلی در گفتار ایجاد می کند؟
در اوایل ارتودنسی ممکن است بیمار کمی نوک زبانی صحبت کند اما با گذشت چند روز بیمار به براکت ارتودنسی عادت می کند و می تواند به راحتی کلمات را تلفظ کند.
◾️هر چند وقت یک بار باید برای معاینه ارتودنسی مراجعه شود؟
بسته به نظر متخصص ارتودنسی معالج این بازه زمانی ممکن است از هر دو هفته تا هر دو ماه متغییر باشد. متخصص ارتودنسی پس از هر جلسه ویزیت بیمار زمان مناسب بعدی را به او یادآوری می کند. این بازه زمانی ویزیت ارتودنسی بسته به نوع درمان و مرحله درمان ارتودنسی متغییر خواهد بود.
◾️روش ارتودنسی تا چه اندازه موفقیت آمیز است؟
موفقیت، بستگی به مهارتهای ارتودنتیست و تعهد، جدیت وکمک بیمار و والدین آن (اگر بیمار یک کودک باشد) دارد. هر دستورالعملی را که توسط ارتودنت ارائه می شود حتما باید دنبال شود و هر معاینه ای در زمان مقرر انجام شود. تا نتیجه دلخواه حاصل گردد.
◾️آیا ارتودنسی به دندان ها آسیب می رساند؟
سیم کشی ها، خود سبب آسیب نمی شود، اما تمیز کردن ضعیف و قند بیش از حد بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها می تواند باعث آسیب دائمی به دندان ها شود. براکت ها، سیم ها و پایه ها ،می توانند مواد غذایی را به دام اندازند و باعث ایجاد پلاک بیشتر از حد معمول شوند . بنابراین دندان ها و لوازم ارتودنسی باید تمیز نگه داشته شود.
امیدوارم اطلاعات مفیدی رو خدمتتون اراءه کرده باشیم.
سلامت تندرست باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش پزشکی
#سایتی -برای -خانواده-ایرانی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹