نکات گل کاریگل و گیاه

کود ان پی کی NPK چیست ؟ | موارد استفاده کود برای گیاهان آپارتمانی

سلاممم خدمت دوستان عزیز و همراهان همیشگی مجله خانوادگی زرین بانو … در این پست از بخش پرورش گل و گیاه زرین بانو به معرفی یکی از معروفترین ترکیبهای کودی مورد استفاده در گلخانه ها و حتی زمین های کشاورزی و باغی در تمام دنیای خواهیم پرداخت که میتواند اطلاعات مفیدی را برای رشد هرچه بهتر گلهای خانگی در اختیار شما قرار دهد ، با این پست همراه زرین بانو باشید …

گیاهان در طبیعت از طرق مختلفی به تغذیه و بدست آوردن نیازهای مصرفی خود می پردازند که مهمترین آنها خاک های غنی و آب های زیرزمینی غنی شده از مواد معدنی می باشد .اما گیاهانی که در گلدان کاشت می شوند چگونه باید نیازهای تغذیه ای خود را رفع کنند ؟

کود NPK

عامه ی مردم چنین تصوری دارند که گیاه فقط با آب زنده میماند و گل میدهد و همچون روز اول زیبایی خود را حفظ میکند . اما چنین تصوری نادرست است . گلخانه داران به صورت منظم و در فواصل زمانی مشخصی همواره به کوددهی گیاه های گلخانه می پردازند و از این رو نیازهای آنها را رفع میکنند . به همین دلیل گیاهان در گلخانه پر انرژی تر از منزل به نظر می آیند (البته شرایط دمایی ، نور و رطوبت نیز تاثیر گذار است که تغذیه نیز یکی از موارد مهم است .)

اما پرسش اصلی اینجاست که گیاهان به چه کود هایی نیازمندند ؟ آیا کود های فسفره و یا ازته ی مورد استفاده در کشاورزی گندم و … برای استفاده در گل های آپارتمانی مناسب هستند ؟

در ادامه ای این مطلب از بخش پرورش گل و گیاه زرین بانو همراه ما باشید تا به صورت کامل با کودهای گیاهان آپارتمانی آشنا شویم .

کود و یا Fertilizer از چه ترکیباتی تشکیل می شود ؟

کودها به عنوان مهمترین راه تغذیه ی غیرطبیعی گیاهان شناخته میشوند که غالبا از نیتروژن (ازت)، فسفر ، پتاسیم و یا ترکیبی از آنها ساخته می شوند . در برخی از موارد نیز ریز مغذی به همراه این عناصر مورد استفاده قرار میگیرد .

کودهای تک ساختار و یا کود های دو ساختار غالبا از سه عنصر اصلی عنوان شده به صورت تکی یا ترکیب شده ساخته می شوند که در صنعت کشاورزی با توجه به نیاز کشاورزان مورد استفاده قرار میگیرند . این کود ها در عامه با نام کود سفید یا کود سیاه نیز شناخته میشوند .

نکته : با توجه به اینکه درصد ماده ی مغذی موجود در این کودها بسیار بالا می باشد، این کودها برای گلهای آپارتمانی به هیچ وجه مناسب نبوده و اصطلاحا سبب سوختن گل و ریشه آن میشوند که در نتیجه آن گل به صورت کامل از بین خواهد رفت .

کود NPK چیست ؟

Npk کوتاه شده ی سه عنصر نیتروژن(nitrogen) ، فسفر (potassium) و پتاسیم (phosphorus) می باشد . کودهای NPK کود هایی هستند که از ترکیب این سه عنصر با هم تشکیل می شوند . بیشتر تولید کنندگان معتبر کود در دنیا همراه با این سه عنصر، عناصر میکرو همچون آهن ، مس و … را نیز در کودهای خود به مقدار بسیار کم قرار میدهند .

کود NPK

قبل از اشاره به انواع مختلف کود های NPK بهتر است کمی در مورد تاثیر عناصر سه گانه ی عنوان شده بر روی گیاه صحبت کنیم .

عنصر Nitrogen :

عنصر نیتروژن در تولید و افزایش برگ و شاخه ی گیاه تاثیر بسیار زیادی دارد . همچنین این عنصر در بالابردن کیفیت میوه های گیاه نیز بسیار موثر است .

عنصر potassium :

فسفر بخصوص در افزایش ریشه ی گیاه تاثیر بسیاری دارد . از این عنصر همچنین برای کاهش استرس و فشار ناشی از تغییر شرایط نگهداری نیز استفاده می شود . این عنصر در بهبود تولید میوه و یا گل نیز تاثیر دارد .

عنصر phosphorus:

این عنصر از مهمترین عناصر در افزایش گل دهی و باردهی گیاه و همچنین مهمترین عنصر در افزایش مقاومت گیاه نسبت به بیماری ها می باشد و برای سلامتی گیاه بسیار مهم و حیاتی می باشد.

چه ترکیبی از NPK برای گیاه ما مناسب است ؟

در وهله ی اول باید نیاز گیاه خود را شناسایی کنید . اگر گیاهی همیشه سبز همچون آگلونما ، گل سنگی ، حسن یوسف و یا … دارید بهترین انتخاب برای شما ترکیبی ملایم از هر سه عنصر می باشد که به صورت همسان هم در افزایش برگها موثر باشد و هم در ریشه زایی و مقاومت گیاه .

در مقابل در گیاهان گلده همچون بنفشه آفریقایی ، شمعدانی و … نیاز به کود هایی دارید که گلدهی گیاه را افزایش دهند .

در انواع کاکتوس ها و ساکولنت ها نیز افزایش مقاومت گیاه نیاز اصلی خواهد بود و با توجه به عدم وجود برگ (بخصوص در کاکتوس ها) نیاز به نیتروژن به حداقل خود خواهد رسید .

شماره های نشان داده شده بر روی کودهای NPK نشان دهنده ی چیست ؟

کودهای NPK با شماره هایی که نشان دهنده ی میزان عناصر موجود در کود است شناخته می شود .

برای مثال کود 12-12-36 دارای 12 واحد عنصر نیتروژن (N)، 12 واحد عنصر فسفر (P) و 36 واحد عنصر پتاسیم (K) می باشد که برای گلدهی بسیار ایده عال است .

انواع کودهای NPK کدامند ؟

 

کود 20-20-20 :

این کود با نام کود سه بیست و یا کود کامل شناخته می شود که از محبوبترین و پر استفاده ترین کود های موجود در بازار می باشد . هر سه عنصر مغذی به اندازه ی برابر در این کود موجود بوده و آن را برای استفاده ی عمومی مناسب کرده است . این کود برای گلهای آپارتمانی که گلدهی نداشته و یا گلدهی آنها فصلی یکبار است بهترین انتخاب می باشد .

کود 18-18-18 :

این کود نیز کود کامل محصول شده و برای گل های آپارتمانی با برگ زیاد و گلدهی پایین مناسب است .

کود 12-12-36 :

این کود که به نام کود گلدهی و یا کود بنفشه شناخته می شود بهترین انتخاب برای گیاهان گل ده می باشد. از این کود بعد از گلدهی هم برای تداوم گلدهی گیاه استفاده می شود .گیاهانی همچون شمعدانی ، بنفشه آفریقایی ، گل رز و … .

کود 10-52-10 :

این کود در مرحله ی قبل از گلدهی گیاه و به منظور تحریک گیاه به گلدهی استفاده می شود . کود جزو کودهای تخصصی دسته بندی می شود .

کود 0-52-34 :

این کود با 0 واحد نیتروژن ، 52 واحد فسفر و 34 واحد پتاسیم بهترین کود برای ایجاد ریشه های جدید در گیاه می باشد . از این کود در زمان جوان بودن گیاه، رشد بهتر جوانه های حاصل از بذر، بعد از انتقال گیاه به گلدان جدید و … استفاده می شود . این کود نیز جزو کود های تخصصی دسته بندی می شود .

کود 3-11-38 :

این کود یکی از بهترین انتخاب ها برای کاکتوس ها می باشد . کود دارای پتاسیم بالا و نیتروژن بسیار کمی است که شرایطی ایده آل برای کاکتوس ها و گیاهان بدون برگ می باشد . این کود جزو کودهای تخصصی میباشد .

کود 6-11-44 :

این کود نیز با توجه به درصد پتاسیم بالا و ازت کم ، گزینه ای بسیار مناسب برای کاکتوس ها و تداوم گلدهی در گیاهان گل ده می باشد . این کود جزو کودهای تخصصی میباشد .

کود های بسیار دیگری همچون 12.61.0 ، 18.44.0 ، 30.10.10 ، 10.10.40، 15.5.30 ، 12.3.43 و … نیز وجود دارند که کاملا تخصصی و توسط شرکت های مختلف تولید می شوند . این کود ها باید با اهداف خاصی و به منظور افزایش ماده ی مغذی خاصی خریداری شوند و مصرف عمومی ندارند .

آیا با رنگ کود میشود عناصر آن را تشخیص داد ؟

خیر ! شرکت های مختلف برای کودهای خود رنگ های مختلفی در نظر میگیرند . برای مثال کود گلدهی 12-12-36 شرکت یارا هلند به رنگی صورتی می باشد در حالی که همین ترکیب کود در شرکت مستر ایتالیا کاملا سفید است !

نکته : پس به هیچ وجه از روی رنگ کود اقدام به خرید آن نکنید . برخی از فروشندگان کودها را رنگ کرده و به عناوین مثل کود قرمز گلدهی یا کود سبز کامل به فروش می رسانند . حتما در زمان خرید کیسه ی اصلی کود را مشاهده نمایید .

دانه های کوچک با رنگی های مختلف داخل کودهای NPK نشانگر چیست ؟

این دانه ها در بیشتر مواقع نشانگر وجود ریزمغذی هایی همچون آهن ، مس، منیزیم و … در داخل کود هستند که کمک بیشتری در تغذیه ی گیاهان می کنند .

کود کریستالون چیست ؟

کریستالون نامی اختصاصی است که شرکت YARA نروژ بر روی برخی از محصولات خود گذاشته است . این شرکت یکی از بزرگترین و معتبرترین تولید کنندگان کود در جهان محسوب می شود . در کشور ما ایران بسیاری از کودها با نام کود کریستالون شناخته می شوند که به دلیل عدم آشنایی فروشنده با این اسم می باشد .

کود NPK

معتبرترین سازندگان کود جهان کدام شرکت ها هستند ؟

کودهای تولیدی شرکت های بسیاری در داخل کشور به فروش می رسد که از معتبرترین آنها می توان به Yara نروژ ، Planta Düngemittel GmbH آلمان با محصولات باواریا ، Master ایتالیا ، Ziegler آلمان و … اشاره کرد .

امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا