گل و گیاه

شرایط نگهداری و پرورش پتوس

care for Epipremnum aureum

سلاممم خدمتت تمامی همراهان مجله ی خانوادگی زرین بانو . امروز و در بخش راهنمای گلکاری زرین بانو، قصد معرفی گیاه پتوس ، یکی از بهترین گیاهان برای پرورش و نگهداری در آپارتمان ها و محل کار رو داریم . با زرین بانو همراه باشید …

شرایط نگهداری از پتوس در خانه

پتوس چیست ؟

پتوس یا پوتوس با نام علمی Epipremnum aureum گلی از خانواده ی برگ شیپوریان به حساب میاد که در مناطق گرم و و مرطوب جنگلی ، همچون جزایر سلیمان به صورت خود رو رشد پیدا میکنه . گیاه از نوع گیاهان بالا رونده هست و گزینه ای مناسب برای نگهداری در آپارتمان هایی با نور کم به حساب میاد .

همونطور که گفتیم گیاه در مناطق گرم و مرطوبت جنگلی رشد پیدا میکنه ، پس در این شرایط با توجه به وجود درختان زیاد و پوشش گیاهی خاص نور کمی بهش میرسه و در نتیجه باعث افزایش مقاومت گیاه در مقابل کم نوری شده .

نمونه های دیگه از این گیاه وجود داره که پوتوس ابلق نامیده میشن و رگه هایی غالبا سفید رنگ در برگ های اونها وجود داره که زیبایی اونها رو چند برابر میکنه .

شرایط نگهداری پتوس :

در این قسمت شرایط بهینه ی نگهداری از این گل زیبا رو معرفی خواهیم کرد . توجه کنید که گل هایی مثل پتوس که در شرایط کم نور بخوبی رشد میکنن ، ممکنه خودشون رو با شرایط مختلف نگهداری وفق بدن ! پس اگه شرایط نگهداری شما از گلتون با شرایطی که ما میگیم متفاوت هست ، ولی گل خیلی خوب رشد پیدا کرده ، به هیچ وجه شرایطش رو تغییر ندید و گل رو وارد شک نکنید .

نور :

همانطور که گفتیم گیاه با توجه به شرایط رشد در طبیعت ، نیاز زیادی به نور آفتاب نداره و در محیط هایی با نور کم هم رشد میکنه . بهترین شرایط برای گیاه در محیط های با نور خوب اتفاق میفته . یعنی محیطی که نور آفتاب اون مستقیم نباشه ولی روشن باشه . در این صورت شرایط بهینه برای رشد گیاه فراهم میشه .

در صورتی که پتوس ابلق دارید ، به این نکته توجه کنید که در نور کم (منظور نور خیلی کمه !) برگ های گیاه به سمت سبز شدن پیش میرن و ممکنه رگه های ابلق بودن گیاه کم رنگ تر بشه .

نکته بعدی اینه که گیاه رو از برخورد با نور مستقیم خورشید حتی نور مستقیم از پشت پنجره نیز دور نگهدارید . اگه افتاب مستقیم بخوره ممکنه برگ ها بسوزن و همچنین رنگشون به زردی بزنه و اصطلاحا رنگ پریده بشن.

نور مورد نیاز برای پتوس

آب :

آبیاری گیاه نباید بیش از حد باشه . بعد از هر بار آبیاری خاک رو چک کنید و اگه یه بند انگشت خشک بود آبیاریش کنید .

این کار رو بهتره هر فصل انجام بدید تا به معیار مناسبی برای اب دادن به این گیاه دست پیدا کنید .

آبی که به این گیاه میدید بهتره آب جوشیده و سرد شده باشه . چرا که آبهای شهری آهک زیادی دارن و ممکنه روی خاک شوره بزنه . در این صورت رشد گیاه با اختلال مواجه میشه.

رطوبت :

گیاه در شرایط نگهداری آپارتمانی به رطوبت خیلی زیادی نیاز نداره . در مناطق خشک که خشکی هوا خیلی زیاده ، بهتره یه ظرف آب در کنار گیاه قرار بدید تا رطوبت گیاه تامین بشه .

البته اگه این گیاه رو در کنار گیاهان خانگی دیگتون نگهداری میکنید نیازی به قرار دادن ظرف آب نیست و رطوبت کافی رو گیاه خودش کسب خواهد کرد .

در صورتی که گیاه رو آب پاشی بکنید ممکنه ریشه های هوایی بده که اونم دردسر های خودش رو داره . بهتره اب پاشیش نکنید .

رطوبت مورد نیاز پتوس

دما :

دمای مناسب برای این گیاه در فصول مختلف فرق میکنه . در زمستان بهتره اجازه ندید دمای محیط نگهداری کمتر از 10 درجه بشه که ممکنه به گیاه آسیب بزنه .

در فصول گرم هم بهترین دما 25 درجه هست که خنک محصوب میشه ولی در دماهای بالا نیز مشکل چندانی نداره .

البته اگه دیدید که گیاه بی حال شده و اصطلاحا خودش رو انداخته ، بدونید که یکی از مهمترین عوامل میتونه دمای بالای محل نگهداری باشه .

همچنین گیاه امکان نگهداری در سایه ی درختان یا سایه کنار دیوار رو در حیاط یا بالکن هم داره و بخوبی با این شرایط رشد میکنه.

خاک و تعویض گلدان :

بهترین خاک برای این گیاه خاک سبک هست که بتونه شرایطی مشابه با شرایط خاک جنگلی رو ایجاد کنه . ترکیب پیتماس ، پرلیت و خاک برگ میتونه بهترین گزینه باشه . به مقدار کمی هم بهش ورمی کومپوست اضافه کنید رشدش بهتر هم میشه .

پیشنهاد میکنم ته گلدان رو با سنگهای نسبتا درشت پر کنید ، اینکار از باتلاقی شدن ته گلدون جلوگیری میکنه و شرایط رشد بهینه رو برای گیاه فراهم میکنه .

زمان مناسب برای تعویض گلدان اواسط اسفند ماه هست . در زمان تعویض گلدان چک کنید که ریشه های گلدون از زیر گلدون بیرون زده باشن . همچنین بهتره هر 2 سال خاک گیاه رو حتما تغییر بدید تا گیاه با توان بیشتری بتونه رشد کنه .

در زمان تعویض گلدان ، گلدان رو یک یا دو شماره بزرگتر از گلدان حال حاظر گل در نظر بگیرید .

نگهداری از پتوس ابلق در خانه

تغذیه و کوددهی :

در فصول رشد بهتره گیاه رو هر دو هفته یکبار با کود سه بیست NPK که تو بازار با اسم کود سبز هم معرفی میشه آبیاریش کنید . همچنین میشه کود رو با ابپاش اسپری کرد ولی چون کودهای NPK رنگی هستن ممکنه رنگ روی برگ های گیاه بمونه . پس بهتره با این کود آبیاریش کنید .

پیشنهاد میکنم از کودهای بی نام و نشان و کودهایی که بسته بندی بدون اطلاعات دارن استفاده نکنید . بهتره کودی رو انتخاب کنید که فروشنده ی جلو خودتون اون رو از کیسه ی اصلی خارج کنه و در بسته بندی قرار بده .

همچنین کودهای NPK چون ترکیبات مشخصی دارن از کودهای مایع ساده ، انتخاب بهتر و مطمئنتری هستن .

تکثیر پتوس :

تکثیر این گیاه خیلی راحت هست . میتونید ساقه رو داخل آب قرار بدید تا ریشه دار بشه . و یا ساقه های جدا شده رو داخل شن بخوابونید تا ریشه دار شن .

تکثیر پتوس

بیماری های پوتوس :

زخم هایی روی برگ ها وجود دارد و در زیر برگ ها نقطه های پنبه مانند مشاهده میشوند :

  • گیاه به شپش آرد آلود مبتلا شده . برگ ها رو با الکل رقیق شده به آرامی تمیز کنید و هر دو هفته یکبار با سم نفوذی سمپاشی کنید درس میشه .

زیر برگ ها تارهای عنکبوت با نقاط قرمز بسیار ریز وجود دارد :

  • آفت کنه قرمز گرفته ، با کنه کش آبامکتین سمپاشیش کنید . و دو هفته بعد مجددا تکرار کنید .

رنگ سبز برگها کم رنگ شده :

  • گیاه رو به مکانی با نور بیشتر منتقل کنید .

رگه های سفید گیاه ابلق سبز شده و در حال محو شدن است :

  • محیط کم نور است ، گیاه را به محیطی با نور بیشتر منتقل کنید .

برگها رنگ پریده شده اند و به زردی می زنند :

  • نور زیاد است ، گیاه را به محیطی با نور کمتر منتقل کنید .

گیاه بی حال است و اصطلاحا خود را انداخته :

  • خاک مناسب نمی باشد ، آبیاری بیش از حد می باشد . این دو مورد رو چک کنید .

نگهداری از پتوس داخل آب

امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا