بواسیر یا هموروئید چیست؟ نحوه درمان و تشخیص
بواسیر یا همان هموروئید از شناخته ترین بیماری های مقعدی می باشد که در اثر عوامل متعددی پدیدار می شوند. در این مطلب به طور کامل درباره هموروئید مطالعه نموده و علتها، علائم و راه های درمانی این عارضه را بازگو خواهیم نمود. این نکته را به خاطر داشته باشید هموروئید، عارضه ای بسیار دردناک بوده و با گذر زمان و بدون استفاده از روشهای پزشکی، قابل درمان نخواهد بود.
هموروئید یا بواسیر چیست؟
هموروئید یا بواسیر شایع ترین بیماری مقعدی در زنان و مردان بوده که سبب بروز علائم دردناکی در فرد بیمار می شود. به طور کلی بواسیر یا هموروئید عروق متورم شده ناشی از فشار وارده به مقعد فرد بوده که سبب تورم و التهاب می گردد. این عروق بواسیری در انتهای راست روده یا رکتوم فرد قرار دارند و با متورم شدن بواسیر داخلی و خارجی را به وجود می آورند.
علائم بواسیر
هموروئید به طور کلی علائم شایعی دارد که با توجه به نوع آن هر کدام از این علائم پدیدار خواهند شد. شایع ترین این علائم عبارت اند از:
- درد مقعدی
- خونریزی مقعدی
- التهابات و ورم توده
- در برخی موارد برآمدگی یا بیرون زدگی
- خارش و سوزش
- خروج ترشح بعد از مدفوع
- احساس پر بودن و عدم دفع کامل
- نشت مدفوع
علتها
با توجه به اینکه گفته شد بواسیر معمولا ناشی از فشار وارده بر مقعد و رکتوم پدید می آید، باید دانست که یبوست یکی از اصلی ترین علت ایجاد هموروئید است. برای مثال فردی که دائما دچار یبوست است و آن را درمان نمی کند به تریج سبب وارد کردن فشار بر رکتوم شده و عروق بواسیری را به بیرون هدایت می کند. البته علتهای متعددی وجود دارند که سبب هموروئید می شوند.
از اصلی ترین علت بروز بواسیر عبارت اند از:
- یبوست شدید
- زور زدن هنگام مدفوع
- اسهال مکرر
- نگه داشتن مدفوع و به تعویق انداختن اجابت مزاج
- حمل یا جا به جایی اجسام سنگین
- اضافه وزن
- برقراری رابطه جنسی مقعدی
- بی تحرکی
- عدم مصرف سبزیجات و میوه ها و همچنین نوشیدن آب
انواع بواسیر
همانطور که گفته شد بواسیر دارای دو نوع خاری و داخلی می باشد که علائم و شدت هر کدام متفاوت است. بواسیر داخلی و بواسیر خارجی دو نوعی هستند که فرد هنگام ابتلا به هموروئید به یکی از آنها دچار خواهد شد. البته هموروئید خونی نیز نوعی از این بیماری است که زمان حاد شدن عارضه بیمار به آن مبتلا می شود.
درمان هموروئید خونی و به طور کلی نوع حاد بواسیر تنها به واسطه لیزر قابل درمان بوده و نمی توان آن را با دارو، روشهای خانگی و دارویی درمان کرد.
داخلی
بواسیر داخلی به نوعی از هموروئید گفته می شود که تنها درون راست روده به وجود می آید. هموروئید داخلی دارای 4گرید می باشد که گرید آخر حادترین نوع آن می باشد.
علائم گرید بندی بواسیر:
- گرید 1: عروق بواسیر بسیار خفیف درون راست روده متورم هستند
- گرید 2: زائده متورم شده در صورتی که راهی به بیرون از مقعد پیدا کنند بیرون آمده و خود به خود به داخل مقعد باز می گردند.
- گرید 3: در صورتی که بواسیر به بیرون از مقعد راه پیدا کند خود به خود به داخل باز نگشته و برای بازگشت نیاز به فشار انگشت می باشد.
- گرید 4: در صورتیکه هموروئید داخلی به گرید 4 تبدیل شود به هیچ وجه به داخل باز نمی گردد و برای درمان آن از نحوه لیزر درمانی کمک بگیرید.
برخی افراد به دلیل داخلی بودن این نوع از هموروئید تا مدتها پس از ابتلا به آن متوجه وجود آن نشده و زمانیکه علائمی چون خونریزی، درد یا بیرون زدگی در ناحیه مشاهده می کنند به وجود عارضه پی خواهند برد.
خارجی
بواسیر خارجی در خارج روده و در اطراف دهانه مقعد یعنی انتهایی ترین قسمت راست روده که مقعد وجود دارد به وجود می آید. همچنین بواسیر خارجی به دلیل وجود خونریزی، درد، سوزش و بیرون زدگی حادی که به همراه دارد، برای بیمار قابل مشاهده خواهد بود.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
بیماران می توانند در ابتدایی ترین مراحل ابتلا به بواسیر به متخصص مراجعه نمایند. این علائم شامل احساس توده یا برآمدگی یا توده در مقعد، درد، خونریزی مقعدی هنگام مدفوع، خارش و نشت مدفوع باشد. در صورتیکه هموروئید شمات در مراحل ابتدایی باشد پزشک توانایی پیشگیری و کنترل از بیماری خواهد بود و در غیر این صورت و بی توجهی به درمان عارضه از عوارض زیادی برخوردار خواهد بود.
برای مثال اگر بیماری در مراحل ابتدایی باشد ممکن است پزشک با تشخیص خود برای شما دارو یا پماد تجویز نموده و آن را کنترل نماید و در غیر این صورت شما می بایست از روشهای چون انجام لیزر بواسیر یا جراحی به روش سنتی که بسیار خطرناک کمک بگیرید.
برای درمان و از بین بردن هموروئید، ایران کلینیک از بهترین مراکز می باشد که در کمترین زمان و هزینه بیماری را به طور کامل از بین می برد.
پیشگیری
پیشگیری از بیماری هموروئید بسیار آسان بوده وبا رعایت برخی نکات قابل کنترل است.
برای مثال برخی از این راهکارها عبارت اند از:
- مصرف فیبر و سبزیجات به همراه غذا
- مصرف و نوشیدن آب کافی
- داشتن برنامه ورزش یا پیاده روی به صورت مداوم و روزانه
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج
نحوه تشخیص
نحوه تشخیص بواسیر نیز وابسته به علائم و میزان حاد یا خفیف بودن بیماری شما دارد. برای مثال در صورتیکه بواسیر شما با معاینه فیزیکی و چشمی توسط پزشک قابل شناسایی و درمان باشد پزشک شیوه درمانی از جمله مصرف دارو یا لیزر درمانی را نیز تعیین خواهد کرد. در صورت عدم تشخیص و شدت حاد بودن آن درون راست روده پزشک برای شما انجام کولونوسکوپی را تجویز نموده تا بتواند توده بواسیر درون روده را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد.
بهترین روش درمان بواسیر
امروزه به طور کلی بهترین شیوه درمان بواسیر روشهای نوین و پیشرفته پزشکی است. لیزر بواسیر یکی از این پیشرفته ترین شیوه ها بوده که با استفاده از اشعه هرگونه بیماری بواسیر را چه از نوع داخلی و چه از نوع خارجی به طور کامل درمان می کند. البته جدا از عمل لیزر بواسیر روشهای درمانی دیگری چون دارو درمانی یا استفاده از داروهای گیاهی یا طب سنتی وجود دارد که وابسته به میزان پیشرفت هموروئید اثر بخش هستند.
اما معمولا این شیوه ها ناکارآمد بوده و توانایی درمان بواسیر را ندارند. ایران کلینیک مرکز تخصصی و لیزر درمانی بواسیر و انواع بیماری های نشیمنگاهی بوده که تنها در یک جلسه لیزر هرگونه زائده و بیماری مقعد را از بین خواهد برد.