خواص کنجد | باید ها و نباید ها در استفاده از کنجد
دوستان زرین بانویی من سلام ، بخصوص دوستانی که به تغذیه و سلامت خود تون اهمیت می دید و با مقاله های بخش آموزش سلامت زرین بانو همراهید.
درطبیعت مواد غذایی بسیار پر خاصیتی وجود دارد که ما همه ی اون ها رو نمبشناسم بنابراین از خواص بی نظیر اونها بی نصیب می مونیم. امروز می خوام در بخش سلامت زرین بانو ، دانه ی روغنی کنجد رو که بسیار ارزشمند و پر خاصیت است و ارزش غذایی فوق العاده ای داره خدمتتون معرفی کنم تا با قرار دادن اون در رژیم غذایی خودتونهمیشه تنی سالم و تندرست داشته باشید.
کنجد طبیعتی گرم و تر دارد و منبعی غنی از ویتامین های B و C، کلسیم، منیزیم، فسفر، روی آنتی اکسیدان ها، مس می باشد . کنجد جزو قدیمی ترین دانه های روغنی است که توسط بشر شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. این گیاه برای اولین بار در مناطقی از افریقا و هند کشت شده است و بعد ها به سراسر دنیا راه یافته است.
گیاه کنجد، گیاهیاست یک ساله بسبار مقاوم ارتفاع آن به طول یک متر نیز می رسد.دانه های کنجد به شکل بیضی و ریز هستند و در رنگ های سفید و سیاه و قهوه ای هستند
کنجد سفید :
کنجد سفید کنجدی است بدون پوست و نسبت به کنجد های دیگر آهن بیشتری دارد .ودر تولید روغن مورد استفاده قرار می گیرد.
کنجد سیاه :
کنجدی است با پوست که نسبت به کنجد های دیگر خوش طعم تر است و بیشتر در صنایع دارو سازی استفاده میشود. کنجد سیاه 60 درصدکلسیم بیشتری نسبت به کنجد سفید دارد.
در کشور ما مصرف روغن کنجد بین مردم به دلیل عدم آگاهی از خواص آن و شاید هم به دلیل قیمت بالای اون رواج چندانی ندارد و بیشتر دانه های کنجد در صنابع شیرینی پزی و نانوایی ها استفاده میشود.
دانه های کنجد جرو مغزهایی هستند که هم به صورت خام و هم به صورت بو داده(حرارتی رو شعله ملایم به مدت چند دقیقه) می توانند مورد استفاده قرار گیرد.
کنجد علاوه بر مصرف آشپزی و خواص تغذیه دارای خواص شگفت انگیز درمانی نیز می باشد.
در زیر با 10 خاصبت مهم کنجد آشنا می شویم.
خواص کنجد :
1- منبع است از پروتئین
20درصد دانه ی کنجد را فقط پروتیین ها تشکیل می دهد.بنابراین منبع بسیار خوبی برا تامبن پروتتین مورد نیاز بدن محسوب می شود و گفته میشود در روزگاران قدیم مردم مناطق فقیر نشین ار کنجد به عنوان جایگزینی برای گوشت استفاده می کردند.
2- کمک به سلامت استخوان ها
کنجد دارای مقادیر بسیار بالایی از روی هست.روی ماده معدنی است که فقدان آن در بدن باعث ایجاد پوکی استخوان می شود.همچین کنجد دارای کلسیم فراوانی است .گفته می شود کلسیم موجود در یک مشت دست کنجد از کلسیم موجود در یک لیوان شیر هم بیشتر است.
3- کاهش فشار خون
کنجد به دلیل داشتن مقادیر زیاد منیزیم باعث کاهش فشار خون،در نتیجه تنظیم فشار خون در افراد می شود.
4- تسکین آرتریت روماتوئید
کنجد به دلیل داشتن مقداری مس در تسکین درد و تورم ناشی از بیماری روماتیسم بسیار موثر است. همچنین کنجد رگ های خونی ومفاصل رو قوی تر می کند.
5- ضد سرطان
کنجد به دلیل داشتن منیزیم و انواع آنتی اکسیدان هادارای خواص زد سرطانی است و از بروز انواع آن جلوگیری می کند.
6- سلامت قلب
کنجد به دلیل داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی که دارد در بهبود سلامت قلب و عروق بسیار مفید می باشد.
7- درمان کم خونی
کنجد سفید سرشار از آهن است به همین دلیل برای افرادی که دچار کم خونی هستند بسیار مفید می باشد.
8- کاهش دیابت
کنجد به دلیل داشتن منیزیم در پیشگیری از دیابت و تنظیم کلسترول موثر می باشد.
9- بهبود عملکرد دستگاه گوارشی
کنجد به دلیل فیبری که دارد در بهبود عملکرد دستگاه گوارشی و روده ها بسیار موثر است .و از یبوست جلوگیری می کند.
10- کاهش اثرات مصرف الکل
کنجد به از بین بردن اثرات مضرالکل در کبد کمک می کند.
خواص کنجد برای پوست:
روغن کنجد بر سلامت و درخشندگی پوست اثر گذار است و نرمی و لطافت خاصی به پوست می دهد و در از بین بردن ضایعه های پوستی مثل زخم آکنه،جای جوش بسیار تاثیر گذار است، همچنین خشکی پوست را درمان می کند.
می تواند روزانه مقداری از روغن کنجد را به پوست صورت مالید و به آرامی ماساژ داد .در بلند مدت از چروک شدن پوست و پیری زود رس جلوگیری می کند.
خواص کنجد برای کودکان:
کنجد به دلیل اینکه سرشار از ویتامین های B و C و املاح و مواد معدنی است در سلامت ورشد کودکان بسیار موثر است، به ویژه در سال های اول زندگی کودکان( 1-2 ) سال .
شما میتوانید دانه های کنجد را به شکل پودر در بیاورید .و در داخل فرنی های کودک بریزید. کنجد به دلیل داشتن مقادیر بالای کلسیم در رشد قد کودکان نیز فوق العاده تاثیر گذار است.
همچنین کنجد باعث تقویت حافظه ی کودکان میشود.
گنجاندن کنجد در تغدیه کودک سلامت کودک را در بزرگ سالی تضمین می کند و از بروز بیماری های پوکی استخوان ،آلزایمر جلوگیری می کند.
اگر کودکی بد غذا دارید که شیر نمی خورد یا گوشت نمی خورد می توانید با اضافه کردن مقداری کنجد در سوپ یا برنج کودک املاح مورد نیاز بدن را تامین کنید.
معجون کنجد و عسل در تقویت حافظه
تاثیر کنجد و عسل در تقویت حافظه به قدری است که امام صادق (ع) به مصرف آن توصیه فرمودند.
شما می توانید یک قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق چای خوری کنجد و مقدار کمی زعفران دم کرده مخلوط کنید و صبح ها بعد از صبحانه میل کنیدتا تاثیر فوق العاده ی آن را روی حافظه ی خود ببینید.
از این معجون در زمان هایی که بیشترین نیاز رو به حافظه ی خود دارید مثل زمان های امتحان می توانید استفاده کنید.
هشدار : استفاده از کنجد در 3ماه اول بارداری خطرناک است و ممکن است سقط جنین را به همراه داشته باشد لذا در این دوران از مصرف آن خودداری نمایید.
شایع ترین مضررات استفاده از کنجد:
1- حساسیت : کنجد در برخی افراد ایجاد حساسیت می کند و این از شایع ترین مضررات ان می باشد.بنابراین توصیه میشود یک بار تست کنید و اگر حساسیتی نداشتید مصرف آن را ادامه دهید.
2- اسهال : کنجد به دلیل نرم کردن روده ،اگر به مقدار زیاد مصرف شود ممکن است باعث اسهال در فرد شود.
3- افزایش ناسالم وزن : کنجد دارای مقادیر بالایی از کالری و چربی های اشباع است ، بنابراین زیاده روی در مصرف باعث افزایش وزن ناسالم در افراد میشود.
توصیه : با وجود خواص فراوان کنجد در مصرف آن زیاده روی نکنید.
امیدوارم مطالب عنوان شده مفید واقع شده باشد.