گل و گیاه

نگهداری از گل شمعدانی | نوستالژی خانه های ایرانی

امروز در زرین بانو قصد معرفی یکی از محبوبترین و نوستالژی ترین گل های آپارتمانی را خدمت دوستان داریم . شمعدانی گلی زیبا و دوست داشتنی است که هم در محیط باغچه و هم در آپارتمان به خوبی رشد و نمو داردو در دسته ی گیاهان گل دار و یک ساله یا چند ساله قرار دارد.این گل زیبا حدود دویست گونه دارد که خاستگاه آنها آفریقا و استرلیا است.

پرورش شمعدانی

این گیاه به دلیل شکل میوه ای که دارد ( داخل کاسبرگهای پایا و روی دمگلهای بلند و در انتهای دمگل مشترک به صورت شمعدان چند شاخه) به شمعدانی معروف شده است.

انواع شمعدانی:

الف) شمعدانی معمولی:

شمعدانی معمولی،گیاهی است چند ساله علفی که ممکن است ابتدای ساقه ان نیمه چوبی شده باشد،ولی استحکام چندانی ندارد.

1- شمعدانی حرامزاده : نوعی شمعدانی پا کوتاه و پر گل است که دارای برگ های درشت با حاشیه ای کنگره است و دارای گل هایی به رنگ های قرمز و صورتی است.

۲- شمعدانی بهار هلویی : دارای برگهای دو رنگ و گل های درشت و زیبا است و به رنگ صورتی مایل به نارنجی می باشد.

۳- شمعدانی نقره ای : اطراف برگها در این رقم به رنگ سفید نقره ای و وسط انها سبز رنگ است و گلها به رنگ قرمز تند می باشند.

۴- شمعدانی سفید : دارای برگ های کوچک و گلهای سفید می باشد.

۵- شمعدانی ترمه ای : برگ ها سبز با حاشیه کرم و رنگین بوده،حلقه های وسطی انها بزرگ شده و به رنگ زرد مایل به قرمز درامده و خود برگها نیز به رنگ زرد تیره می باشند،گلها به رنگ صورتی تند بوده و کم پر هستند.

۶- شمعدانی طلایی : برگها به رنگ زرد و سبز بوده و گل ها قرمز و پرپر هستند،حلقه وسطی برگها در بعضی به کلی از بین رفته و در بعضی به طور کامل نمایان است.

ب)شمعدانی پیچ با برگ عشقه ای

به دلیل داشتن ساقه های نازک و برگ های پیچ پیچ به این اسم معروف است و به عنوان گل آویزی از آن استفاده می شود. دارای گل هایی به رنگ قرمز و بنفش و صورتی می باشد.و از اوایل بهار تا اواخر پاییز روی گل است.

ج)شمعدانی اژدر

که به شمعدانی آلمانی و شمعدانی گل درشت نیز معروف است ، دارای گلهای درشت به رنگ های قرمز و صورتی است و درنگ برگها سبز تیره و چین دار می باشد.  این نوع شمعدانی نسبت به سایر شمعدانی ها دوره گلدهی کمتری دارد.

د)شمعدانی عطری

این نوع شمعدانی جزو گلهای زینتی نیست زیرا هم گلهای آن بسیار ریز است و هم عمر گلها کوتاه است ولی برگ هایی خوشبو دارد .به همین دلیل است که به شمعدانی عطری معروف است.از این نوع شمعدانی بیشتر در عطر سازی استفاده میشود.

عطر شمعدانی

نگهداری شمعدانی : 

در نگهداری مناسب از این گیاه عواملی مثل خاک،نور،دما و رطوبت ، آب ،کود دهی و تغذیه بسیار موثر اند.

بهترین خاک شمعدانی :

مناسب ترین خاک برای شمعدانی دو قسمت خاک برگ،چهار قسمت خاک باغچه،دو قسمت کود گاوی پوسیده شده و دو قسمت شن می باشد.

پرورش شمعدانی

نور مناسب برای شمدانی :

شمعدانی نیازمند نور معمولی و مستقبم آفتاب دارد.و نور تاثیر بسیاری زیادی در گلدهی آن دارد. به همین دلیل است که در فصول سرد سال و در داخل منزل گلدهی بالایی ندارد. البته نور شدید آفتاب هم برای گیاهمضرر است و باعث سوختن برگ های آن می شود.لذا در تابستان بالکن هایی که چند ساعت صبح آفتاب گیر هستند برای شمعدانی مناسبتر اند.و در زمستان پنجره های جنوبی آفتاب مورد نیاز را تامین می کنند.

چگونگی آبیاری شمعدانی :

آبیاری هفته ای یک بار در فصول سرد و دو بار در فصول گرم کفایت می کند. آنچه اهمیت دارد این است که در فاصله ی بین دو آبیاری خاک گلدان خشک شده باشد.

نکته : آبیاری اگر در صبح انجام می شود بهتر است قبل از 7 صبح انجام شود.

به هیچ وجه در اواسط ظهر گیاه را آبیاری نکنید مخصوصا در فصل تابستان چرا که موجب خفه شدن ریشه گیاه و در نتیجه پوسیدگی گیاه می شود.  بهترین زمان آبیاری بعد از غروب آفتاب می باشد.

آب شمعدانی

دما مناسب شمعدانی:

شمعدانی گیاهس است که به هوای معتدل و کمی مرطوب نیاز دارد. به همین دلیل است که قدیم ها شمعدانی ها را کنار حوض آب می چیدند و همیشه پر گل بودند. اگر شمعدانی را داخل منزل نگهداری می کنید باید از تهویه مناسب برخوردار باشد.

معمولا شمعدانی در دمای 15-25 درجه به خوبی رشد می کند.البته بسته به نوع شمعدانی می تواند متغیر باشد. برای مثال شمع دانی عطری در دمای 5-10 گلدهی مناسبی دارد.

تغذیه و کوددهی برای شمعدانی :

شمعدانی در زمستان نیاز چندانی به کود ندارد ، ولی در سایر فصول می توانید برای گلدهی از کود های مخصوصا گلدهی استفاده کنید. این کودها را می توانید از فروشگاه های محصولات کشاورزی تهیه کنید.

بیشتر بخوانیم : برای مشاهده ی توضیحاتی در مورد انواع کودهای NPK و کودهای کامل روی لینک مقابل کلیک کنید : کود ان پی کی چیست ؟

پرورش شمعدانی

تکثیر شمعدانی :

تکثیر شمعدانی به دو صورت کاشتن بذر و قلمه زنی است. متداول ترین روش ،روش قلمه زنی می باشد که از اوایل تا اواخر تابستان انجام می شود. در این روش بخشی از گیاه را حدود 10سانت با قیچی یا چاقوی تیز می بریم و در آب قرار می دهیم تا ریشه دهد.و بعد از ریشه دهی به خاک مناسب انتقال می دهیم. می توانید قلمه را مستقیما در خاک نیز قرار دهید. بعد از 15تا یک ماه ریشه می دهد.

پرورش شمعدانی

برخی مشکلات احتمالی در نگهداری شمعدانی

1- برگ ها زرد می شود؟

ممکن است عوامل زیادی تاثیر گذار باشد ، از جمله آبیاری زباد ،یا نبودن تهویه مناسب و یا نور کم

2- برگ های گباه پژمرده اند؟

گیاه یا نیاز به آبیاری دارد و یا در محیط سردی قرار دارد.

3- گیاه گل نمی دهد؟

اگر در فصول سرد سال باشبم تا حدودی طبیعی است. در غیر این صورت گیاه انرژی و توان لازم برای گل دهی را ندارد.میزان نور دریافتی را کنترل کنید. گیاه را کود دهی کنید.

4- حشره ها و پروانه های کوچک سیاه از گلدان خارج میشوند ؟

کف گلدان را با سنگ های گرد کوچک تزیبنی پر کنید و روی خاک را بپوشانید. همچنین می توانید از کارت های چسپناک زرد رنگ استفاده کنید که به راحتی پشه ها را جذب کرده و از بین می برند.

5- برگ های شمعدانی قرمز شده اند؟

سردی هوا باعث قرمز شدن می شود. گیاه را به مکان گرمتری منتقل کنید.

بیشتر بخوانیم : برای مشاهده ی روش های نگهداری از گل حسن یوسف روی لینک مقابل کلیک کنید : پرورش و نگهداری از حسن یوسف

امیدوارم مطالب عنوان شده مفید بوده باشد. شاد و پیروز باشید.

امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا