خواص گیاهان داروییسلامت

خواص گلپر | مضرات گلپر | اصول نگهداری گلپر

به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه.در بخش خواص گیاهان دارویی زرین بانو با معرفی گیاه دارویی “گلپر” در خدمتتونیم.

خواص گیاه گلپر

اگر شما هم علاقمندید اطلاعات بیشتری در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کنید و از خواص آن بر سلامتی،مقدار و نحوه ی مصرف و مضرات احتمالی آن آگاه شوید؛دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.

◾️گلپر چیست؟

گلپر یا بالدیرغان با نام علمی Heracleum persicum گیاهی گلدار، علفی و چندساله از تیرهٔ چتریان است . دارای دانه‌های بسیار نازک و طعم تند و معطر است و از تمام بخش‌های آن در صنعت غذا و دارو استفاده می شود.

این گیاه بومی ایران بوده در نواحی نمناک کوهستانی آذربایجان جنگلهای ارسباران (قره داغ) و حاشیه‌های مناطق کوهستانی می روید. استفاده از گلپر در پخت و پز به منظور کاهش گاز ایجاد شده در روده‌ها به ویژه هنگام خوردن لوبیا، سیب زمینی ، عدس و دیگر حبوبات است.

همچنین گلپر باعث لطیف شدن گوشت ها به ویژه گوشت آبزیان و ماهی می شود.

استفاده از گلپر در ترشیجات باعث افزایش اشتها ، ضد عفونى كننده معده و از بين بردن اخلاط غليظ معده می شود. پاشیدن پودر گلپر بر روی انار دون شده نیز طعم دلپذیری به آن می دهد.

◾️ترکیبات شیمیایی گیاه گلپر

مواد شیمیایی موجود در گلپر عبارتند از:استات هکسیلیک ،استات استیلیک ،بوتیرات متیلیک ، بوتیرات اتیلیک و اسانس و روغن های فرار .

مهم ترین روغن فرار موجود در گلپر، آنتول (anethole) نام دارد.

از آنتول به عنوان معطر کننده در صنایع صابون سازی ، خمیردندان ، دهان شویه استفاده می شود. همچنین به عنوان طعم دهنده در صنایع قنادی و شیرینی پزی و نوشیدنی های غیر الکلی استفاده می شود.

✔️گلپر طبیعتی گرم و خشک دارد.

خواص گلپر :

در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص گلپر شرح داده می شود.

۱- گلپر و سلامت دستگاه گوارشی

گلپر مقوی معده و دستگاه گوارشی است. ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می‌کند. همچنین به هضم راحت غذا کمک کرده و قطع‌کنندهٔ بلغم و دفع‌کنندهٔ باد و نفخ شکم است.

همچنین سوئ هاضمه و ریفلاکس معده را درمان ،کرم های روده را نابود و حالت تهوع را درمان می کند. برای این منظور دمنوش گلپر مصرف کنید.

فواید گلپر برای سلامتی بدن

۲- گلپر و تناسب اندام

تمام ادویه ها از جمله گلپر به هضم راحت غذا کمک کرده و تاثیر زیادی در چربی سوزی بدن دارند.

همچنین گلپر با ایجاد حس سیری از پرخوری جلوگیری کرده و مانع از اضافه وزن می شود.

اگر به دنبال وزن ایده آل هستید می توانید در کنار ورزش از چای گلپر برای چربی سوزی و کاهش وزن استفاده کرده و از خواص آن شگفت زاده شوید.

بیشتر بخوانیم : خواص جوز هندی

۳- گلپر و سلامت مغز

گلپر به دلیل طبیعت گرمی که دارد باعث غلبه بر سردی در مغز شده و باعث افزایش عملکرد مغز و حافظه می شود.
همچنین آنتی اکسیدان های موجود در گلپر از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت کرده و مانع از بیماری پارکینسون و آلزایمر در دوران کهنسالی می شود.

گفتنی است مصرف مقدار مناسبی از گلپر در رفع ناراحتی های اعصاب و ایجاد احساس شادی و نشاط تیز موثر است.

۴- گلپر ضد التهاب وضد درد است.

گلپر به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی که دارد در کاهش التهاب مفاصل بیماران آرترز و نقرس مفید است و باعث کاهش تورم و التهاب در آن ها می شود‌.

همچنین گلپر برای درمان کمردردهای ناشی از رطوبت بسیار مفید است . به همین دلیل متخصصان طب سنتی توصیه میکنند از این ادویه در غذا ها غافل نشوید.

۵- گلپر ضد عفونی کننده ی قوی است.

گلپر دارای خواص ضد باکترایی است. از این رو استفاده از آن به صورت ضماد بر روی زخم های پوستی ضمن ضد عفونی کردن جای زخم باعث کاهش التهاب و درد آن می شود.

همچنین به دلیل همین خاصیت ضد عفونی کنندگی آن است که به همراه اسپند دود می شود. تا محیط را پاکسازی کرده و باکتری ها را نابود کند.

۶- گلپر ضد تشنج است.

گلپر به دلیل داشتن ترکیباتی چون تریپن ها ، ترپنوئیدها و آلکالوئیدها در درمان تشنج بسیار موثر است. خوردن یک فنجان چای گلپر باعث کاهش دفعات تشنج می شود.

۷- گلپر و درمان قارچ

یکی از مشکلاتی که برای ورزشکاران اتفاق می افتد بیماری قارچ پای ورزشکاران است. که بیشتر در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف بروز می کند. مالیدن گل های گلپر بر روی محل آسیب می تواند در کاهش عفونت و بهبودی سریع تر موثر باشد.

۸-گلپر و سلامت پوست

ضماد گلپر با روغن زیتون برای از بین بردن سیاهى زیر چشم بسیار موثر است . همچنین مالیدن پخته ی گلپر با سرکه و پوست انار جهت درمان بواسیر مفید است.

نحوه تهیه چای گلپر

◾️چای گلپر

برای تهیه ی چای گلپر کافی است به ازای هر فنجان آب جوش یک قاشق غذاخوری گلپر را داخل قوری بریزید و روی حرارت غیر مستقیم کتری یا سماور قرار دهید تا دم بکشد.

برای شیرین کردن آن می توانید از یک قاشق غذاخوری عسل استفاده کنید. روزانه می توان ۱-۲ فنجان چای گلپر مصرف گرد.

◾️گلپر را از کجا تهیه ی کنیم؟

گلپر را می توانید از عطاری ها و مراکز فروشگاهی تهیه کنید.

◾️طریقه ی نگهداری از گلپر

⏪گلپر را در محیطی به دور از تابش نور مستقیم خورشید و در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید.

⏪هیچ گاه از ظرف پلاستیکی برای نگهداری گلپر استفاده نکنید. بلکه در ظرف های شیشه ای درب بسته نگهداری کنید.

⏪دانه های گلپر را در زمان مصرف و به اندازه ی نیاز پودر کنید. زیرا با پودر کردن آن عصاره و عطر آن خارج شده و در طولانی مدت خاصیت خود را از دست می دهد.

⏪اندازه ظرف باید با مقدار ادویه متناسب باشد زیرا هوای داخل ظرف می تواند باعث اکسیده شدن اسانس شود و بو و خاصیت آن را تغییر دهد.

⏪اگر گلپر را در شرایط درست نگهداری شود تا دو سال می توان از آن استفاده کرد.

نحوه نگهداری از گلپر

◾️مقدار مصرف استاندارد گلپر

مقدار مصرف استاندارد گلپر ۴ گرم در روز است.

🚫هشدار هایی در مصرف گلپر (مضرات)

❌گلپر نیز مانند تمام گیاهان دارویی و ادویه های دیگر باید به اندازه مصرف شود. هرگونه زیاده روی در مصرف آن مضر و برای بدن خطرناک است.

❌استفاده از گلپر به عنوان گیاه دارویی برای زنان باردار ممنوع است .ممکن است باعث سقط جنین شود.

❌استفاده از گلپر در بعضی از افراد ممکن است باعث واکنش آلرژیک و حساسیت شود.

❌عصاره گلپر سمی بوده و اگر در تماس با پوست قرار بگیرد، حساسیت به نور خورشید را تحریک کرده و فرد دچار خارش، قرمزی، اگزما و سوزش در پوست می شود.

مضرات مصرف گلپر

❌در بعضی از افراد برخورد عصاره گلپر با پوست ممکن است باعث سوختگی درجه سوم شود.

❌دانه های گیاه گلپر ایرانی گیاهان همسایه را می کشد. بنابراین وقتی آن را در باغ می کارید، باید مراقبش باشید.

❌زیاده روی در مصرف گلپر باعث تپش قلب می شود.

❌گاهی مصرف گلپر در افراد گرم مزاج باعث سردرد می‌شود، در این صورت می‌توانند گلاب بو کنند تا سردردشان رفع شود

❌استفاده از گلپر در کودکان زیر دو سال ممنوع است.

امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی و ادویه ی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود و خانواده و استفاده ی صحیح، از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.

سلامت و تندرست باشید.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.
امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا