خواص گیاهان داروییسلامت

خواص تخم شربتی | خواص برای پوست و مو | مضرات تخم شربتی

به نام خدا،دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام ،یکی از داروهای گیاهی که در فصل تابستان برای برطرف کردن عطش در نوشیدنی های خنک استفاده می شود “تخم شربتی” است.

خواص تخم شربتی

اما خواص گیاه دارویی تخم شربتی، فقط به این مواد خلاصه نمی شود.تخم شربتی برای درمان مشکلات گوارشی ، فشار خون ، لاغری ،اعصاب و … مفید است.اگر علاقمند اطلاعات بیشتری در مورد خواص دارویی این گیاه پر خاصیت کسب کنید،دعوت می کنم در ادامه با ما همراه باشید.

◾️تخم شربتی چیست؟

تخم شربتی گیاهی خودرو و یک ساله است که شبیه به ریحان ولی با برگ ها و تخم های ریزتر می باشد. ساقه های آن مربع شکل و گلی مایل به قرمز و صورتی دارد. گیاه تخم شربتی در اوایل بهار در کوهستان ها و بیابان ها می روید.

نام های دیگر گیاه تخم شربتی :بادروج، تره خراسانی، اوقیمن، حوک، بورنگ، صریرا و بادروج ابیض می باشد.

✔️در زبان ترکی به تخم شربتی “بیزووشا” می گویند.

خاستگاه تخم شربتی امریکای مرکزی است و از آنجا به سایر نقاط دنیا فرستاده شده است.

تخم شربتی سرشار از مواد مغذی است و وقتی داخل آب ریخته می شود؛آب را به خود جذب کرده و حالت ژله ای ولزج به خود می گیرد.

◾️ترکیبات شیمیایی تخم شربتی :

تخم شربتی طبیعتی سرد و خشک دارد و سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها ، ترپیتوفان و آمینو اسید ،منیزیم ، پتاسیم ،کلسیم ، فلاونوئید ها، ویتامین A، ویتامین K، لوتیئن، زاکسانتیین، پتاسیم، مس، کلسیم، آهن، منیزیم ، منگنز ویتامین c ، آهن و فیبر می باشد.

تخم شربتی فاقد کالری است.

✔️جدول ارزش غذایی تخم شربتی (در هر ۱۰۰ گرم )

انرژی ۲٫۰۳۴ کیلوژول
کربوهیدرات ها ۴۲٫۱۲ گرم
فیبر ۳۴٫۴ گرم
چربی ۳۰٫۷۴ گرم
چربی های اشباع شده ۳٫۳۳۰
چربی های تک اشباع نشده ۲٫۳۰۹
چربی های چند اشباع نشد ۲۳٫۶۶۵
پروتئین ۱۶٫۵۴ گرم

▫️◾️تفاوت تخم شربتی با دانه چیا و تخم ریحان

تخم شربتی به دانه چیا و تخم ریحان شباهت زیادی دارد به همین دلیل افراد زیادی را به اشتباه می اندازد. به طوری که این دانه ها را به جای هم استفاده می کنند. حتی گاهی تخم شربتی را با تخم ریحان هم یکی می دانند.

باید گفت :

⬅️دانه های تخم شربتی ریزتر و سیاه براق هستند. وبلا فاصله بعد از اینکه در آب ریخته می شود لعابدار شده و رنگشان متمایل به خاکستری می‌شود.

⬅️در حالی که دانه های تخم ریحان درشت تر و سیاه مات هستند.

⬅️و اما دانه چیا بیضی شکل است. و رنگ آن اکثراً قهوی ای تیره رگه دار است. و وقتی در آب ریخته می شود به تدریج لعابدار می شود. چیا حتی در رنگهای خاکستری، سفید و سیاه نیز موجود است.

✔️تفاوت ظاهری دانه چیا با تخم شربتی و تخم ریحان اگرچه کم است ؛ اما از نظر ارزش غذایی زیاد است. هر کدام از این دانه ها، خواص و ارزش غذایی خاص خود را دارند. و هر کدام به تنهایی مفید هستند.

برای مثال تخم شربتی آهن بالایی دارد در حالیکه دانه چیا بالاترین منبع گیاهی امگا ۳ موجود در جهان است. ولی تخم شربتی و تخم ریحان اصلاً امگا سه ندارند.

خواص تخم شربتی 

◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص تخم شربتی شرح داده می شود.

فواید مصرف شربت تخم شربتی

◀️تخم شربتی و درمان سرما خوردگی

تخم شربتی سرشار از فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان های مفید است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و مشکلات تنفسی ،آسم ،سرفه ،سرما خوردگی ،آنفولانزا و برونشیت را درمان می کند.

🌟مصرف تخم شربتی با عسل و زنجبیل تاثیر آن را بیشتر می کند.

🚫هشدار : مصرف تخم شربتی به هیچ عنوان برای نوزادان و کودکان توصیه نمی شود چون ممکن است باعث انسداد راه گلو شده و خطر خفگی را افزایش دهد.

گفتنی است در طب سنتی ترکیب تخم شربتی با تخم ریحان، تخم شاهی، قدومه شیرازی و اسفرزه برای پایین آوردن حرارت بدن تجویز می شود.

◀️تخم شربتی و سلامت اعصاب و روان

پایین بودن سطح منیزیم بدن باعث سردرد و خستگی میشود. منیزم موجود در تخم شربتی به کاهش کورتیزول ( هورمون استرس ) کمک میکند. و استرس را کاهش می دهد.

همچنین ترپیتوفان و آمینو اسید موجود در آن باعث افزایش تولید سروتونین در بدن می شوند. سروتونین به بدن کمک میکند با اضطراب مبارزه کند .

در واقع تخم شربتی بهبود دهنده ی خلق و خوی ،نشاط آور ، کاهش دهنده ی تنش های عصبی، افسردگی ، میگرن و مالیخولیا و خستگی های ذهنی است.

🌟برای آرامش اعصاب تخم شربتی را در عرق بادنجبویه مخلوط کنید و با عسل شیرین کرده ،میل کنید. روزانه 1-2 لیوان می توانید مصرف کنید.

برای مشاهده ی فواید بادرنجبویه در کنترل اعصاب به پست مقابل مراجعه فرمایید : خواص بادرنجبویه

برای تقویت قلب تخم شربتی را در عرق بیدمشک مخلوط کرده و میل کنید.

◀️تخم شربتی و سلامت دستگاه گوارش

تخم شربتی به دلیل فیبر بالایی که دارد برای درمان مشکلات گوارشی از قبیل درد معده، نفخ، ، سوءهاضمه مفید است.

همچنین تخم شربتی با تنظیم حرکات روده یبوست و اسهال را درمان می کند.

🔸توصیه : برای درمان یبوست یک قاشق غذاخوری تخم شربتی را از شب قبل خیس کرده و صبح ناشتا با دو لیوان آب ولرم میل کنید.

جالب است بدانید تخم شربتی حاوی مقدار زیادی پتاسیم است ،معادل دو برابر پتاسیم موجود در موز، که کمک می کند کمتر دچار نفخ شوید.

◀️تخم شربتی و تناسب اندام

فیبر بالای تخم شربتی و همچنین حالت ژله ای آن با کند کردن فعالیت آنزیم ها بر روی کربوهیدرات ها، از تجزیه ی سریع آن ها در بدن جلوگیری می کند. و با ایجاد حس سیری از پرخوری جلوگیری کرده و باعث کاهش طبیعی وزن می شود.

گفتنی است تخم شربتی فاقد کالری است.

🔸توصیه : برای این منظور تخم شربتی را در میان وعده و قبل از غذای اصلی میل کنید. می تونید آن را در آب بریزید و یا با ماست مخلوط کنید .
◀️تخم شربتی و دیابت

تخم‌ شربتی برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید است و سطوح قند خون را کنترل می کند. تخم شربتی متابولیسم بدن را کُند ساخته و تبدیل کربوهیدرات به گلوکز را کنترل می‌کند.

🔸توصیه : برای این منظور دانه های خیس خورده تخم شربتی را در یک لیوان شیر مخلوط کنید و در صبحانه بنوشید.

این نوشیدنی برای افراد دیابتی، بسیار مفید است.

◀️تخم شربتی و سلامت دهان و دندان

تخم شربتی به دلیل خاصیت ضد باکترایی و ضد عفونی کنندگی که دارد از پوسیدگی دندان و بوی بد دهان جلوگیری می کند.

◀️تخم شربتی و زنان

تخم شربتی به دلیل خاصیت ضد باکترایی و ضد عفونی کنندگی که دارد برای درمان عفونت زنان بسیار مفید است. همچنین تخم شربتی با افزایش ادرار ،عفونت های مثانه را درمان می کند.

طب سنتی بر این باور است خوردن روزانه 10 گرم تخم شربتی در دوران بارداری باعث زیبایی کودک می شود.

🚫 ولی ممکن است در ماه های اوایل بارداری باعث سقط جنین شود. لذا حتما قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.

گفته شده مصرف تخم شربتی در دوران شیردهی نیز باعث افزایش شیر مادر می شود.

◾️تخم شربتی و سلامت پوست ومو

آنتی اکسیدان های موجود در تخم شربتی باعث تولید کلاژن در بدن می شوند. کلاژن به تولید سلول های جدید پوستی و بازسازی سلول های مرده ی پوستی کمک می کند. و باعث می شود پوستی جوان ،شاداب و بدون چین و چروک داشته باشید.

همچنین له کرده ی تخم شربتی و ترکیب آن با روغن نارگیل بسیاری از مشکلات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس را رفع می کند.

🔸توصیه : برای این منظور تخم‌های شربتی را بدون خیساندن بکوبید، در یک فنجان روغن نارگیل بریزید و قبل از استفاده چند دقیقه گرم کنید. و روی موضع مورد نظر بمالید.
◾️تخم شربتی و سلامت مو

تخم‌ شربتی سرشار از آهن، ویتامین K و پروتئین است. این مواد معدنی باعث می شوند موهایی بلند و قوی و سالم داشته باشید. پروتئین و آهن به رشد مو نیز کمک می‌کنند و حجم مو را افزایش می دهند.

◾️روش استفاده :

دو قاشق چای خوری تخم شربتی را در آب ولرم بریزید تا خوب خیس بخورد و آب را به خود جذب کرده حالت ژله ای به خود بگیرد.

سپس دو قاشق غذاخوری گلاب ،بادرنجبویه ،بیدمشک ویا غیره. .. و یک قاشق غذاخوری آبلیمو به همراه عسل ویا شکر برای شیرین تر شدن و خوشمزه شدن به همراه آب خنک آماده کرده و بعد از یک ساعت میل کنید.

◾️مقدار مصرف روزانه :

روزانه 2 قاشق چای خوری یا 1 قاشق غذاخوری تخم شربتی مصرف کنید تا از خواصش بهره مند شوید.

مضرات مصرف تخم شربتی

🚫مضرات مصرف تخم شربتی :

1- زیاده روی در مصرف تخم شربتی می تواند مضر باشد و مشکلاتی از قبیل سر گیجه ،کاهش بینایی و .. را به دنبال داشته باشد. بنابراین در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.

2- تخم شربتی به دلیل کلسیم و پتاسیم فراوان آن باعث کاهش فشار خون می شود؛ لذا سالمندان و افرادی که داروهای ضد فشار خون مصرف می کنند، در خوردن تخم شربتی احتیاط کنند.

3- گلوتن موجود در تخم شربتی ممکن است در بعضی از افراد باعث ایجاد حساسیت شود. بنابراین افرادی به گلوتن حساسیت دارند از مصرف تخم شربتی خودداری کنند.

4- افراد مبتلا به کرم معده از مصرف تخم شربتی خودداری کنند.

امیدواریم اطلاعات مفیدی رو در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن اون در رژیم غذایتون از خواص بی نظیرش بهرمند شوید.

سلامت و تندرست باشید.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو
#بخش سلامت
#سایتی-برای-خانواده -ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.
امتیاز شما

لیلا اسدی

لیلااسدی هستم. کارشناسی ارشد مدیریت دولتی خوندم. به دلیل علاقه ای که به آشپزی داشتم در فروردین ۹۸ سایت زرین بانو رو راه اندازی کردم و در این مدت سعی کرده ام با ارائه ی مطالب جذاب و آموزش های تجربی، لحظاتی مفید و سرگرم کننده برای بازدیدکنندگان عزیز زرین بانو رقم بزنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا