آنچه دختران باید درباره سرطان سینه بدانند
سرطان سینه در جوانان یکی از سرطان های رایج در بین افراد جوان است که امروزه بسیاری از جوانان آن را تجربه می کنند. سالیانه در سرتاسر جهان، هزینه های بسیاری صرف تحقیق در مورد راهکارهای تشخیص و درمان سرطان پستان می شود که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
سن ایجاد سرطان سینه در جوانان
سرطان پستان در سنین مختلف ممکن است در افراد جوان ایجاد شود اما بیشترین سنی که جوانان به این بیماری خطرناک مبتلا می شوند، بین 14 تا 19 سال است که تحقیقات نشان می دهد در صورت تشخیص به موقع و استفاده از روش های درمانی مناسب، می توانند به راحتی این بیماری را شکست دهند. البته سرطان پستان در جوانان 14 سال و حتی سنین کمتر نیز در موارد نادری رخ می دهد.
آناتومی پستان
لازم است شما به عنوان یک جوان و یا یک خانم در سنین بالاتر با آناتومی بافت پستان خود آشنایی داشته باشید بنابراین به بررسی این عضو مهم در بدن می پردازیم
اندام پستان از بافت های چربی و همبند تشکیل شده که شامل 15 تا 20 لوب هستند. هر لوب پستان از تعداد زیادی لوبول به وجود آمده است که فضای اطراف آن ها را بافت چربی تشکیل داده است و این لوبول ها به هم متصل شده و لوبول های شیر را تولید می کنند سپس شیر توسط لوبول هایی که به هم متصل هستند حرکت می کند و از طریق نوک سینه خارج می شود.
.در داخل پستان ها به جز داکت ها، کانال های لنفاوی هم وجود دارند که لنف در آن ها جریان دارد و در داخل لوبول ها می چرخد، سپس به غده های لنفاوی در زیر بغل، سرشانه ها و نقاط دیگر بدن رفته و در پایان وارد خون می شوند.
علائم هشدار دهنده سرطان سینه در جوانان
تورم یا وجود توده سفت در قسمتی از بافت پستان
- احساس مبهمی از ناراحتی و درد در پستان بدون آن که درد واقعی وجود داشته باشد.
- خارش و پوسته پوسته شدن نوک پستان در برخی موارد
- به هم خوردن شکل و انحناهای طبیعی پستان
- بزرگ شدن گره های لنفاوی زیر بغل
- خونریزی یا ترشح از نوک پستان
- وجود هر گونه تغییر ظاهری جدید مانند ایجاد فرورفتگی، زخم، قرمزی،به وجود آمدن رگ های برجسته در پوست یا نوک پستان.
ویژگی توده های سرطانی در پستان جوانان
در پستان های یک جوان ممکن است توده های بسیاری به وجود بیاید که همه این توده ها، توده سرطانی و بد خیم نیستند بلکه بسیاری از آن ها توده های غیر سرطانی به نام فیبرو آندوم هستند بنابراین لازم است جوانان، ویژگی های یک توده سرطانی را بدانند تا دچار اشتباه و ترس نشوند. در ادامه به چند مورد از ویژگی های توده های سرطانی در پستان اشاره می کنیم:
- توده های سرطانی بسیار فشرده و سفت هستند.
- به نظر می رسد که در سر جایشان در دیواره قفسه سینه محکم هستند و جا به جا نمی شوند.
- از نظر اندازه می توانند از سایز یک نخود تا سر انگشت یک دست بزرگسال متفاوت باشند.
شایع ترین نوع سرطان پستان در جوانان
سرطان آدنوکارسینوم ترشحی یکی از شایع ترین سرطان هایی است که در پستان جوانان ایجاد می شود که این نوع از سرطان به کندی رشد کرده و غیر تهاجمی می باشد. احتمال شیوع این نوع سرطان در سایر قسمت های بدن جوانان کم است، اما پزشکان متخصص چندین مورد، گسترش این نوع سرطان پستان؛ به غدد لنفاوی اطراف را گزارش کرده اند. جراحان سرطان پستان، برای درمان این نوع از سرطان، توده سرطانی را از طریق جراحی بر می دارند.
اقدامات پیشگیرانه از سرطان سینه
اقداماتی که جوانان می توانند برای جلوگیری از سرطان در پستان های خود به کار گیرند شامل موارد زیر هستند
- از یک رژیم غذایی با فیبر بالا که شامل میوه و سبزیجات زیاد است استفاده نمایند.
- به طور منظم ورزش کنند زیرا ورزش یکی از بهترین فعالیت ها برای جلوگیری به بسیاری از بیماری ها است و به هنگام انجام این فعالیت در بدن شخص ماده ای به نام سروتونین ساخته می شود که این باعث خوشحالی شخص می شود.
- از دلایل ایجاد بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان پستان در افراد در سنین مختلف، چاقی بیش از حد است بنابراین لازم است که وزن خود را کنترل کنند.
- سیگار نکشند و از قرار گرفتن در معرض دود سیگار خودداری نمایند.
عوامل تشدید کننده سرطان سینه در جوانان
اگر چه علل ابتلا به سرطان پستان، هنوز به طور قطع مشخص نشده است؛ اما باید گفت که این بیماری می تواند به دنبال عوامل زیر به وجود بیاید.
- سابقه ابتلای خود نوجوان دختر به سرطان سینه:
در مواردی که یکی از سینه های فرد دارای توده یا توده های سرطانی باشد، احتمال آن که سینه دیگر او نیز به این بیماری مبتلا شود؛ بسیار بالا است زیرا یکی از خواص سلول های سرطانی این است که در دیگر بخش های بدن نیز پخش می شود.
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه:
از عوامل دیگر مواردی که شانس ابتلا یک دختر را به سرطان پستان افزایش می دهد، سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری در نزدیکان درجه یک مانند مادر و خواهر است.
دیگر عوامل خطرساز ابتلا به سرطان پستان در افراد جوان عبارتند از موارد زیر:
- اضافه وزن و چاقی بیش از حد
- تغییر در سلول های DNA در سال های اولیه زندگی
- قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر
- قاعدگی در سنین پایین
- یائسگی زودرس
- مصرف بیش از حد الکل و ترکیبات آن
- مصرف سیگار و دخانیات دیگر
روش های تشخیص سرطان سینه در جوانان
برای تشخیص سرطان سینه در افراد جوان و انجام بررسی ها و معاینات اولیه پزشک ابتدا در مورد مسائل زیر سوال می پرسد:
- سابقه خانوادگی سرطان سینه
- زمان شناسایی توده توسط خود شخص
- سوال از این که آیا از نوک سینه، ترشح بیرون زده است یا نه
- دردناک بودن توده به وجود آمده
در صورت وجود علایم بالا پزشک یکی از روش های زیر را برای تشخیص وجود یا عدم وجود سرطان در افراد جوان را توصیه خواهد کرد:
- آزمایش سونوگرافی
در این روش به کمک سونوگرافی، پستان جوانان از طریق امواج فراصوت بررسی می شود و از این روش تشخیصی برای تصویر برداری از بافت داخلی سینه استفاده می شود. بعد از انجام سونوگرافی از سینه، چنانچه توده داخل سینه پر از مایعات باشد، به احتمال زیاد تنها یک کیست ساده است و پزشک داروهای درمانی را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
- نمونه برداری با سوزن
در شرایط پیچیده تر، پزشک ممکن است از نمونه برداری با نوعی سوزن مخصوص برای تشخیص سرطان سینه در جوانان اقدام کند که این روش نیز یک روش موثر و بدون عوارض برای سرطان در پستان جوانان است.
معرفی بهترین متخصص سرطان پستان در جوانان
همان طور که گفتیم سرطان پستان در جوانان یکی از سرطان های رایج است بنابراین لازم است که برای درمان این بیماری هر یک از ما آگاهی های لازم را کسب نماییم و نیز با مراجعه به موقع به جراح سرطان پستان حاذق و باتجربه، اقدامات لازم جهت جلوگیری از این بیماری را انجام دهیم.
دکتر فرهاد موسی زاده( فلوشیپ سرطان سینه) با داشتن تخصص و تجربه کافی سال ها است که در یکی از معتبرترین و مجهزترین کلینیک های پزشکی به درمان انواع بیماری های مرتبط با سرطان سینه در جوانان و زنان می پردازد.