خواص زیره | مضرات زیره | موارد و مقدار مصرف

به نام خدا ، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلام، در بخش سلامت زرین بانو با معرفی گیاه دارویی ” زیره” در خدمتتونیم.آیا شما در غذاهاتون زیره مصرف می کنید؟ از خواص زیره برای سلامتی و درمان بیماری ها آگاهید؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد خواص این گیاه دارویی پرخاصیت کسب کنید.

خواص زیره برای سلامتی بدن

◾️زیره چیست؟

زیره دانه‌ای معطر است که گیاه آن شبیه بوته هویج است و برگ‌هایش ۲۰ الی ۳۰ سانتی‌متر است و ارتفاع گیاه به حدود ۵۰ سانتی‌متر می رسد. میوه آن (که به اشتباه دانه گفته می‌شود) به اندازه دو میلی‌متر و هلالی شکل و دارای ۵ خط برجسته‌است.

انواع زیره : 

زیره در دو نوع موجود می باشد :

◀️ زیره سبز با نام علمی: Cuminum cyminum : زیره سبز نوعی از ارقام زیره است که هم به صورت خودرو و هم به صورت پرورشی یافت می‌شود. در ایران بیشتر به صورت پرورشی کشت می‌شود و یکی از اجزای اصلی پودر کاری است.

◀️زیره سیاه با نام علمی: Carum Carvi : به زیره ی سیاه زیره ی ایرانی (زیره کوهی) هم گفته می شود. بهترین و مرغوبترین این نوع زیره مربوط به شهرستان بافت استان کرمان می‌باشد که به صورت خودرو رشد می‌کند. و از سوغاتی های این شهر است.

◾️تفاوت زیره سیاه و زیره ی سبز

این دو نوع زیره علاوه بر اینکه در دو رنگ سیاه و سبز هستند؛ زیره سیاه، باریک‌تر و عطر بیشتری دارد اما زیره سبز حجیم‌تر و عطر کمتری دارد. بوی متفاوت این دو نوع زیره نیز به دلیل متفاوت بودن ترکیبات اصلی اسانس آن ها است.

جنس، گونه، نوع اسانس و ترکیبات گیاه زیره ی سبز با زیره ی سیاه کاملا متفاوت است و اثرات دارویی آن ها نیز در بعضی موارد تفاوت دارد. به همین دلیل میزان مصرف آن ها نیز متفاوت خواهد بود. مقدار مصرف زیره سیاه، که در بسیاری از غذاها مصرف می شود، می تواند 10 برابر زیره سبز باشد.

✔️جدول ارزش غذایی زیره (در یک قاشق غذاخوری)

کالری 22
پروتئین 1 گرم
کربوهیدرات 3 گرم
قند صفر گرم
چربی 1 گرم
کلسترول صفر گرم
◾️ترکیبات شیمیایی زیره  :

زیره طبیعتی گرم و خشک دارد. و حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان های فلاونوئید مانند لوتئین، کاروتن، کریپتو-زانتین و زآکسانتین می باشد، همچنین سرشار از مواد معدنی مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، روی، منیزیم، فیبر و ویتامین های A، E، C و همچنین ویتامین B می باشد.

گیاه زیره

◾️طریقه ی مصرف زیره :

از زیره به عنوان ادویه برای طعم دهی به انواع پنیر ، سوپ ، خورش ، سالاد ، تاکو و مزه دار کردن برنج استفاده می شود. به دلیل طبع گرم این ادویه ، برای رفع سردی برنج به کار برده می شود. علاوه بر این از دانه های زیره سبز برای تهیه چای و دمنوش، روغن و عرق زیره سبز استفاده می شود و مکمل های زیره سبز نیز هم در بازار وجود دارد.

خواص زیره

◾️در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص زیره شرح داده می شود.

1-زیره و سلامت دستگاه گوارشی

یکی از مهم ترین خواص زیره تاثیر آن بر سلامت دستگاه گوارشی است. زیره به دلیل مقدار فیبر بالایی که دارد به هضم راحت غذا کمک کرده و نفخ را درمان می کند. همچنین فیبر موجود در زیره به درمان یبوست و جلوگیری از آن کمک می کند.

گفتنی است زیره ادرار آور است. و با افزایش تعداد ادرار می تواند به درمان عفونت های دستگاه ادراری کمک کند.

2-زیره و کاهش وزن

یکی دیگر از خواص زیره تاثیر آن بر کاهش وزن و لاغری است.

زیره با کاهش اشتها ، افزایش سرعت سوخت و ساز و بهبود هضم موجب سوزاندن سریع کالری در بدن می شود. با وجود سیستم گوارشی سالم و متابولیسم سریع ، به طور خودکار وزن بدن کاهش پیدا می کند.

زیره همچنین حاوی ماده فعالی به نام تیموکینون است. این ماده طبیعی شیمیایی ، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد که در کاهش وزن به بدن کمک می کند. برای لاغری و کاهش وزن می توانید از یکی روش های زیر استفاده کنید.

خواص زیره برای سلامتی بدن

🔸عرق زیره :

عرق زیره چربی سوز قوی است و باعث کاهش اشتها و چربی سوزی بدن می شود.

⬅️توصیه : برای این منظور روزانه یک فنجان عرق زیره را نیم ساعت قبل از وعده ی غذایی مثل ناهار میل کنید. برای شیرین شدن آن می توانید یک قاشق عسل به آن بیفزایید.

🔸 دمنوش زیره

⬅️توصیه : برای این منظور پودر زیره را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید بعد از 10 دقیقه که دم کشید ،کمی نمک برای داشتن طعم بهتر به آن اضافه کرده و میل کنید. این عمل را به مدت 20 روز بعد از غذا تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.

🔸دانه ی زیره

⬅️توصیه : در این روش 2 قاشق غذاخوری دانه زیره را به مدت 5-6 ساعت یا یک شب در آب خیس کنید. سپس، دانه ها را جوشانده و از صافی عبور دهید. در مرحله بعد با افزودن آب لیمو به این نوشیدنی می توان آن را مصرف نمود. این نوشیدنی را به مدت 2 هفته و با معده خالی میل کنید.

همچنین می توانید دانه ی زیره را که به شکل مکمل در بازار موجود است تهیه کنید و برای لاغری مصرف کنید.

🚫هشدار : هیچ گاه خودسرانه از مکمل های زیره استفاده نکنید. حتما قبل از استفاده با مشاوران طب سنتی مشورت کنید.
🔸 زیره و ماست

⬅️توصیه : برای این منظور پودر زیره را با یک قاشق چایخوری ماست ترکیب کنید. و آن را بعد از هر وعده غذایی به مدت 15 روز استفاده کنید تا شاهد تاثیر آن بر کاهش وزن خود باشید.

3-زیره و تقویت سیستم ایمنی

انواع آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی موجود در زیره از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت کرده و باعث تقویت سیستم دفاعی بدن می شود. با تقویت سیستم دفاعی بدن در مقابل انواع بیماری ها مثل بیماری های ناشی از ضعف سیستم ایمنی،سرماخوردگی،آنفولانزا ،سرطان…محافظت می شود.

4-زیره و سلامت پوست

ویتامین E موجود در زیره سبز به عنوان آنتی اکسیدان به تقویت دیواره مویرگی در پوست کمک می کند و رطوبت و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد. به همین دلیل زیره سبز به عنوان یک ماده طبیعی ضد پیری عمل می کند.بنابراین با مصرف زیره پوستی جوان ، شاداب و بدون چین و چروک داشته باشید.

همچنین زیره سبز به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد به درمان آکنه،جوش ، زخم ،عفونت های پوستی و دیگر مشکلات پوستی کمک می کند.

⬅️ماسک زیره: برای تهیه ی این ماسک کافی است زردچوبه و زیره را در نسبت 3به 1 ترکیب کنید و آن ها را با عسل، ماست یا آب مخلوط کنید، بر روی صورت بمالید و بگذارید تا خشک شود و سپس با آب سرد بشویید.

5-زیره و سلامت مو

روغن زیره به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد عفونت های پوست سر را درمان کرده و شوره ی سر را از بین می برد. همچنین زیره می تواند با تقویت ریشه مو باعث افزایش رشد مو شود.

6-زیره و سلامت قلب

زیره به دلیل مقدار پتاسیم بالایی که دارد در کاهش کلسترول بد خون موثر است. همچنین می تواند فشار خون بالا را کاهش دهد. از این رو مصرف زیره می تواند با کاهش کلسترول و فشار خون بالا سلامت قلب شما را تضمین کند. فشار خون عامل بسیاری از سکته های قلبی است.

زیره برای سلامتی قلب

7-زیره و سلامت مغز

زیره با تاثیر مستقیمی که بر سلول های عصبی می گذارد،می تواند به افزایش سلامت مغز کمک کند. زیره استرس و افسردگی را کاهش می دهد. همچنین به دلیل منیزیم بالایی که دارد بی خوابی را درمان می کند.

قرار دادن زیره در رژیم غذایی می تواند از بسیاری مشکلات مغزی مثل آلزایمر و پارکینسون در دوران کهنسالی بکاهد.

8-زیره و زنان

زیره قاعده آور است. از این رو می تواند به شروع قاعدگی کمک کند. همچنین زیره‌ سیاه دارای‌ خاصیت‌ ضدگرفتگی‌ عضلات است که برای‌ رفع‌ دردهای دوران قاعدگی‌مفید است‌.

⬅️توصیه : برای کاهش درد قاعدگی زیره را به صورت چای یا دمنوش مصرف کنید.

زیره سبز در دوران شیردهی نیز باعث افزایش شیر مادر می شود. استفاده از زیره ی سیاه می تواند باعث دل درد و نفخ کودک شود.

🚫در دوران بارداری و شیردهی قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف زیره برای درمان عوارض ناشی از یائسگی نیز مفید است.

9-زیره درمان کننده ی کم کاری تیروئید

زیره باعث افزایش هورمون تیروئید شده و به درمان کم‌ کاری تیروئید کمک می کند اما برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید مناسب نیست.

10-زیره و رفع بوی بد دهان

یکی از مهم ترین کاربرد های زیره برای درمان بیماری دهان و دندان و همچنین رفع بوی بد دهان می باشد. جویدن مقداری زیره برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی سیر و پیاز عالی است.

◾️مقدار استاندارد مصرف زیره

بهترین میزان مصرف از زیره سبز به عنوان دارو ، 300 تا 600 میلی گرم در روز است.

زیره را روزانه تا 2 ماه می توانید مصرف کنید.

◾️زیره را از کجا تهیه کنیم ؟

زیره و فراورده های آن را می توانید از عطاری ها و بسیاری از فروشگاه‌های مواد غذایی تهیه کنید.

همچنین امروزه امکان خرید آنلاین از مراکز معتبر برای مصرف کنندگان فراهم شده است.

مضرات استفاده از زیره

🚫هشدارهایی در مصرف زیره (مضرات زیره)

زیره نیز مانند تمام گیاهان دارویی دیگر باید به اندازه مصرف شود. هر گونه زیاده روی در مصرف آن می تواند برای سلامتی شما مضر باشد.

1-زیاده روی در مصرف زیره می تواند مشکلات گوارشی مثل سوزش معده را به همراه داشته باشد.

2-زیره ممکن است در بعضی از افراد باعث ایجاد حساسیت و واکنش آلرژیک از قبیل خارش پوستی ،سرخی و تاول پوست و کهیر شود.

3-استفاده از زیره برای زنان باردار ممنوع است. می تواند باعث سقط جنین شود.

4- زیره باعث افت قند خون می شود لذا دیابتی ها در مصرف آن احتیاط کنند.از نشانه های افت قند خون می توان به ضربان قلب سریع، تاری دید، تغییر حالت ناگهانی، پوست رنگ پریده، سردرد اشاره کرد.

5-استفاده از زیره ی سیاه برای مادران شیرده مناسب نیست ؛باعث نفخ کودک می شود.

6-زیاده روی در مصرف زیره می تواند باعث افت فشار خون شود.

7- زیاده روی در مصرف زیره می تواند باعث آسیب به کبد و کلیه ها شود.

8-زیره موجب سرکوب تستوسترون شده و باعث ناباروری در مردان می شود.لذا مصرف آن برای مردان توصیه نمی شود.

9- زیاده روی در مصرف زیره باعث افزایش ترشح تیروئید و در نتیجه لاغری و زردی رنگ چهره می شود.

10-هیچ گاه خودسرانه زیره و فراورده های آن را به کودکان ندهید.

🌟استفاده از زیره به عنوان ادویه در غذا ها و به مقدار کم مشکلی ایجاد نمی کند.

امیدواریم اطلاعات مفیدی رو در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید و با قرار دادن اون در رژیم غذایی خود و خانواده و استفاده ی اصولی و درست از آن از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.

سلامت و تندرست باشید.

#مجله ی خانوادگی زرین بانو

#بخش سلامت

#سایتی-برای-خانواده-ایرانی

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

توجه : تمامی مطالب موجود در بخش سلامت و پزشکی زرین بانو ، فقط جنبه ی اطلاع رسانی و آگاهی دارد و نباید جایگزین تجویز پزشک تلقی شود.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.