خواص چای ترش | مضرات مصرف چای ترش | طرز تهیه چای ترش
به نام خدا، دوستان و همراهان همیشگی مجله ی خانوادگی زرین بانو سلاام، امیدوارم حال و احوالتون حسابی خوب باشه. در بخش معرفی خواص گیاهان دارویی زرین بانو با معرفی “چای ترش” و خواص آن بر سلامتی و زیبایی پوست در خدمتتونیم.
اگر شما هم علاقمندید این گیاه پر خاصیت رو بیشتر بشناسید ،دعوت می کنم در ادامه با زرین بانو همراه باشید.
▪️چای ترش چیست؟
چای ترش یا چای قرمز با نام علمی: Hibiscus sabdariffa از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه میشود . رنگ آن قرمز ، طعمش ترش و بدون کالری و کافئین است.
چای ترش بومی آفریقا بوده و از آنجا به سایر کشورها برده شده است. و امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مثل کشورهای ِآسیایی ، آفریقایی و آمریکا به صورت نوشیدنی گرم یا سرد مصرف دارد.
در آمریکای لاتین و به ویژه در جامائیکا مصرف آن رایج است و بنام گل جامائیکا یا Sorrel، و در شمال آفریقا به نام چای سودانی و در مصر به نام کرکده Karkade مشهور است.
چای ترش در ایران با نام “چای مکی “یا “چای مکه” نیز شناخته می شود. زیرا این چای به صورت گسترده در شبه جزیره ی عربستان کشت و مورد استفاده قرار می گیرد.
شهر اهواز قطب کشت چای ترش در ایران است. و در سیستان و بلوچستان نیز کشت می شود. از دیگر نام های چای ترش می توان به چای مالمیر و چای روزل نیز اشاره کرد. امروز در امریکا چای ترش به صورت نوشابه سرد فروخته می شود.
جدول ارزش غذایی چای ترش در هر (100 گرم)
کالری | 37 |
قند | 6 گرم |
پروتئین | 0.4 گرم |
کربوهیدرات | 7 گرم |
چربی | 0.7 گرم |
فیبر | 0.3 گرم |
ترکیبات شیمیایی
اسیدهای اگزالیک، مالیک، سیتریک، استئاریک، تارتاریک، آسکوربیک، آراشیدیک، پروتوکاتچوئیک و اسید هیبیسکوس، آنیس آلدهید، دِلفینیدین، سیانیدین، بتاکاروتن، بتاسیتوسترول، گالاکتوز، گاسیپتین، پکتین و کوئرستین ،آنتوسیانین و حاوی مقادیر بالایی ویتامین D، ویتامین C، ویتامین A، آهن، کلسیم، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها می باشد.
خواص چای ترش :
در اینجا تعدادی از مهم ترین خواص چای ترش شرح داده می شود.
۱-چای ترش و کاهش فشار خون بالا
یکی از مهم ترین خواص چای ترش کاهش فشار خون بالاست.
مطالعات علمی نشان می دهد چای ترش به دلیل خواص دیورتیک و ضد التهابی که دارد می تواند فشار خون را تا 10 واحد کاهش دهد.
۲-چای ترش و کاهش کلسترول
چای ترش باعث کاهش تری گلیسیرید و کسترول بد (LDL) خون شده و از تجمع چربی در رگ های خونی جلوگیری می کند.
از این رو مصرف چای ترش می تواند با کاهش فشار خون بالا و کاهش کلسترول خون سلامت قلب شما را تضمین کرده و از امراض قلبی و عروقی جلوگیری کند.
۳-چای ترش و سلامت کبد
مطالعات علمی نشان می دهد مصرف چای ترش در درمان کبد چرب بسیار موثر است. با این حال زیاده روی در مصرف آن ممکن است باعث مسمومیت کبد شود.
۴-چای ترش و لاغری
مصرف چای ترش تولید آمیلاز را مهار می کند، آمیلاز آنزیمی است که به جذب کربوهیدرات ها و نشاسته کمک می کند. به همین دلیل است که چای ترش در کاهش وزن موثر است.
همچنین چای ترش با افزایش سوخت و ساز بدن به لاغری شکم کمک می کند.
۵-چای ترش وسلامت کلیه ها
مطالعات علمی نشان می دهد چای ترش با افزایش دفعات ادرار در درمان سنگ کلیه موثر است.
۶-چای ترش و سلامت دستگاه گوارشی
مصرف چای ترش به دلیل فیبر بالایی که دارد باعث هضم راحت غذا شده و با تنظیم حرکات روده از یبوست جلوگیری می کند. از این رو مصرف این چای پر خاصیت می تواند سلامت دستگاه گوارشیتان را تضمین کند.
گفتنی است چای ترش برای رفع تشنگی و عطش نیز بسیار مفید است و مانند نوشابههای ورزشی عمل میکند. برای این منظور معمولا چای ترش به شکل سرد مصرف میشود. با مصرف چای ترش به سرعت دمای بدن پایین آمده وخنک می شود. همچنین سموم اضافی بدن را دفع کرده و باعث افزایش عملکرد بدن می شود.
۷-چای ترش ضد سرطان است.
چای ترش سرشار از انواع آنتی اکسیدان هاست که با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و مانع از رشد و گسترش سلول های سرطانی می شود. از این رو قرار دادن چای ترش در رژیم غذایی می تواند باعث افزایش طول عمر افراد گردد.
۸-چای ترش و زنان
چای ترش به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد در کاهش درد ها و گرفتگی های دوران قاعدگی مفید است همچنین با تعادل هورمونی که ایجاد می کند می تواند در بهبود خلق و خو و افسردگی های این دوران موثر عمل کند.
۹-چای ترش و افزایش سیستم ایمنی بدن
انواع آنتی اکسیدان ها به ویژه ویتامینCموجود در چای ترش باعث افزایش سیستم دفاعی بدن شده و از بدن در مقابل انواع بیمارها مثل سرماخوردگی ،آنفولانزا و بیمارهای ناشی از ضعف سیستم ایمنی محافظت می کند.
همچنین چای ترش به دلیل خواص ضد باکترایی که دارد در درمان زخم ها نیز بسیار موثر عمل می کند
۱۰-چای ترش و سلامت پوست
انواع آنتی اکسیدان ها به خصوص ویتامین Cموجود در چای ترش باعث جوانسازی پوست ، حذف سلول های مرده ی پوست ، رفع چین و چروک و پاکسازی پوست می شوند.
طرز تهیه ی چای ترش
برای تهیه ی چای ترش به ازای ۴ فنجان آب جوش یک چهارم فنجان برگ خشک چای ترش را در قوری بریزید و ۱۰ دقیقه ای روی حرارت غیر مستقیم کتری یا سماور قرار دهید تا رنگ قرمز آن درآمده و دم بکشد.
برای شیرین شدن آن از عسل یا شکر یا نبات می توانید استفاده کنید.
همچنین بسته به ذائقهتان میتوانید ادویههایی مانند دارچین، زنجبیل، میخک یا جوز به آن اضافه کنید.
چای ترش را می توانید به صورت گرم و یا خنک میل کنید.
مقدار مصرف استاندارد چای ترش
حد مجاز مصرف روزانه ۱۰ گرم گل خشک به صورت دم کرده در چای و در صورت مصرف عصاره، ۱۰۰ میلیگرم عصارهٔ جوانه در روز می باشد.
در شرایط عادی بهترین میزان مصرف چای ترش تنها یک فنجان در روز می باشد.
مضرات چای ترش
- چای ترش مانند تمام گیاهان دارویی دیگر باید به اندازه مصرف شود؛ هر گونه زیاده روی در مصرف آن مضر و برای سلامتی زیان آور است.
- زیاده روی در مصرف چای ترش باعث افت شدید فشار خون شده و با علایمی مثل بیحالی و سرگیجه همراه است.
- افرادی که فشار خون پایینی دارند نباید چای ترش مصرف کنند.
- مصرف چای ترش ممکن است در بعضی از افراد موجب واکنش آلرژیک و حساسیت شود.که با علائمی چون خارش ،آبریزش بینی و قرمزی چشم ها همراه است.
- زیاده روی در مصرف چای ترش موجب مسمومیت کبد می شود.
- زیاده روی در مصرف چای ترش ممکن است باعث توهم زایی ،مستی و سرخوشی شود.لذا بعد از مصرف آن از رانندگی و انجام کارهایی که به دقت بالایی نیاز دارد اجتناب کنید.
مصرف چای ترش برای زنان باردار ممنوع است. ممکن است باعث کاهش اشتهای مادر ، کاهش وزن جنین و حتی سقط جنین شود.
به دلیل تاثیر چای ترش بر سطوح استروژن بدن، بهتر است افرادی که از قرص های ضد بارداری استفاده میکنند و یا زنان یائسه که تحت هورمون درمانی جایگزین هستند، از این چای استفاده نکنند.
بیمارانی که شیمی درمانی و یا پرتو درمانی می شوند ، باید از خوردن چای ترش اجتناب کنند زیرا ممکن است با داروهای سرطان تداخل دارویی ایجاد کند.
بیماران دیابتی بهتر است چای ترش مصرف نکنند . چای ترش سطح قند خون را به شدت کاهش می دهد و اثر داروهای کاهش قند خون را از بین می برد.
امیدواریم اطلاعات مفیدی را در مورد این گیاه دارویی پر خاصیت کسب کرده باشید. و با قرار دادن آن در رژیم غذایی خود و خانواده از خواص بی نظیرش بهره مند شوید.
سلامت و تندرست باشید.
#مجله ی خانوادگی زرین بانو